Met Growteq we voornamelijk bekend met onze Business Intelligence oplossingen. Dashboards die we bouwen met technieken zoals QlikView of Qlik Sense geven onze klanten inzicht in hun bedrijfsprestaties. Een onvermijdelijk onderdeel hiervan is de koppeling met bestaande data. De uitdagingen die we daar vaak tegenkomen gaan over incorrecte en onvolledige data. Veel informatie die niet in het primaire systeem wordt vastgelegd worden in allerlei Excel-achtige documenten aangevuld. Een vaak omslachtig en foutgevoelig proces.

De reden voor deze werkwijze is vrij simpel. De business case om een nieuw (ERP) systeem aan te schaffen of om het huidige te verbouwen kan niet rond worden gemaakt omdat het niet wordt aangedurfd of omdat het om hele bedrijfsspecifieke informatie of processen gaat.

In dergelijke situaties bouwen wij maatwerk applicaties die naadloos aansluiten met de informatievoorziening in bijvoorbeeld een dashboard. De techniek die wij hier voornamelijk voor gebruiken is het .NET Framework. In deze blog-serie wil ik ingaan op onze ervaringen met deze techniek en ook een aantal tutorials plaatsen. Om af te trappen beantwoord ik hier een aantal basis vragen over .NET.

 1. Wat is .NET?
  .NET (je zegt: dot net) is een framework van Microsoft. Het is een bibliotheek met allerlei functies die je kan gebruiken bij het ontwikkelen van een applicatie. Het is erop gericht om zoveel mogelijk standaardfuncties zoals het opbouwen van een databaseverbinding en het inregelen van authenticatie en autorisatie uit handen te nemen, zodat je je volledig kan richten op de kern van jouw applicatie.
 1. Wat versta je onder een applicatie?
  Een applicatie is programmatuur met een specifieke functie, gericht op interactie met de gebruiker. Dit kan een app zijn op je telefoon. Een webapplicatie via de browser of een applicatie die wordt geïnstalleerd op een besturingssysteem. Al deze type applicaties kunnen gebouwd worden met het .NET framework. Hiervoor zijn verschillende projecttemplates beschikbaar gemaakt. Wij werken vaak met webapplicaties. De reden hiervoor is dat deze eenvoudig zijn uit te rollen in een organisatie en goed onderhoudbaar zijn.
 1. Wat moet ik weten voor het bouwen van een webapplicatie?
  Met basiskennis van het .NET framework is het eenvoudig om een applicatie op te bouwen. Doordat er allerlei bouwstenen beschikbaar worden gesteld heb je al snel een werkende applicatie. Om deze verder aan te passen naar jouw eigen wensen en behoeften heb je voor de front-end kant kennis nodig van HTML, CSS en Javascript. Voor de back-end kant waar de afhandeling van je logica plaatsvindt kan gekozen worden voor meerdere programmeertalen, zoals Visual Basic en C#. C# (je zegt sjie sjarp) is de meest gebruikte taal.
 1. Welke tool kan ik hiervoor gebruiken?
  Visual Studio is dé programmeeromgeving van Microsoft. Specifiek voor het bouwen van webapplicaties is er een gratis versie beschikbaar: Visual Studio Express for Web. Deze is hier te downloaden: https://www.visualstudio.com/en-us/products/visual-studio-express-vs.aspx

Om meer kennis op te doen van deze techniek adviseer ik je om eens de onderstaande sites te bezoeken. Daarnaast zal ik ook via dit blog mijn eigen ervaringen delen.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu