Tussen 2 en 9 juni worden de productieservers van Salesforce geüpdatet naar de laatste versie die alweer een paar weken beschikbaar is in de sandboxen: Summer ‘18! Wat kunnen we van de zomerrelease verwachten? We zetten graag de interessantste zaken op een rij. Vandaag in deel 1: de nieuwe functies voor het Salesforce Platform, inclusief alle vernieuwingen met betrekking tot Lightning Experience, en de nieuwe features voor Community Cloud omgevingen.
Salesforce Platform
Waar te beginnen? Wellicht m et waar we iedere ochtend beginnen, namelijk met naar Salesforce.com te browsen. Als je Lightning Experience gebruikt, zul je misschien opmerken dat de object- en recordpagina’s veranderd zijn van URL: van

uw.salesforce.domein.com/one/one.app/#/sObject/Account/home naar

uw.salesforce.domein.com/lightning/o/Account/home! Kleine maar fijne wijziging die zorgt voor kortere en overzichtelijkere links.
Verder is de Lightning Experience weer verbeterd (nog niet over? We helpen graag!). Om te helpen met de adoptie van deze nieuwe user interface toont Salesforce bij het gebruik van specifieke functies in de Classic-interface (zoals taken of dashboards) pop-ups met uitleg hoe dezelfde functionaliteit in Lightning werkt. Daarbij heeft Salesforce een app toegevoegd aan de App Launcher. Wanneer je de app Lightning Usage opent, verschijnt er een overzicht waarin de verschillende statistieken bekeken kunnen worden:

De navigatiebalk in Lightning heeft een upgrade gekregen:

Je kunt nu eenvoudiger items toevoegen door op het potloodje te klikken en vervolgens in het volgende scherm Add More Items te kiezen.

Daar kun je vervolgens zelf kiezen welke items je in jouw navigatiebalk wilt zien. (NB: Dit kan worden uitgezet door de system administrator).
List views zijn slimmer geworden: je kunt nu geavanceerde filters gebruiken zoals dat voorheen in Salesforce Classic ook kon, zoals Contacts per Campagne of Leads per Wachtrij (Queue). Daarbij kun je vanaf Summer ‘18 records inline bewerken vanuit een gefilterde lijst, iets wat voorheen niet mogelijk was. Verder zijn Mass Quick Actions aangepast om ook bulkbewerkingen te doen op meer objecten dan alleen Cases, Leads en custom objecten, zoals op Accounts en Contactpersonen. Hiermee kun je met één druk op de knop een update doen op tot wel 100 records in een list view!
Salesforce heeft een mooie verbetering gebracht ten aanzien van file previews. Als je in het vertrouwde Salesforce Classic werkt, ben je vast tegengekomen dat bestanden alleen voorgetoond werden in een Flash Player (dat door de meeste browsers om veiligheidsredenen standaard is uitgeschakeld). Salesforce heeft nu een preview zoals die ook in Lightning te zien is, ingebouwd in Classic! Hierdoor is Flash Player niet meer nodig en kun je vanuit de browser het bestand bekijken zonder deze te hoeven downloaden. Dit heeft betrekking op Salesforce Files, niet op Documenten en Attachments. (Gebruik je nog Attachments in plaats van Files? Lees dan hier hoe Files je Salesforce-ervaring drastisch zal verbeteren. Ten aanzien van die preview: er was bij ons ook al een bug gemeld ten aanzien van de preview van gescande PDF-bestanden en daar lijkt Salesforce nu een workaround voor te leveren. Mooi!

Een ander punt met betrekking tot Files is dat er nu op het tabje Files een dropdownmenu beschikbaar is met je laatst geopende bestanden. Kan handig zijn! NB: gebruik je Salesforce Files Sync? Dit wordt per 25 mei uitgefaseerd. Mocht je op zoek zijn naar een alternatief dan denken we graag mee.
Als je een admin of developer bent die veel gebruikmaakt van Process Builder of Flow Designer: goed nieuws: Zo komt er in je omgeving de optie om flows te testen middels een speciaal Debug-venster, waarin je de inputvariabelen kunt meegeven en de output kunt bekijken.
Processen die een error geven tijdens het opslaan van records zullen met deze release een heldere beschrijving geven het het probleem, bijvoorbeeld in het geval dat een getriggerd proces geblokkeerd wordt door een validatieregel. Eindgebruikers kunnen zo direct zelf zien waar het probleem in zit. Ook goed nieuws voor admins die nog géén gebruik maken van Flows omdat dat niet mogelijk was in Professional of Essentials-edities: je kunt nu zaken automatiseren met tot 5 flows!
Community Cloud
De Summer ‘18-release komt met pre-built themes die je in staat stellen met één druk op de knop de layout en kleuren van je community aan te passen! (Zorg dat je wel eerst je template naar de laatste versie updatet om de nieuwe thema’s te kunnen zien.)
Behalve het standaardthema en wellicht je eigen custom thema’s, verschijnen er nu 4 nieuwe thema’s die Salesforce vast voor je heeft ontworpen. Probeer ze uit, met één druk op de knop!

Mocht je een (paar) complexe pagina(‘s) hebben in je community: je kunt nu de volgorde van te laden componenten instellen door middel van een nieuwe feature, genaamd progressive rendering. Zo kun je prioriteren wat je de gebruiker als eerst wilt laten zien als het even duurt voor een pagina compleet geladen is.
Door middel van Salesforce Connect kun je nu ook content uit je content management system (CMS) van je website laten laden door Salesforce en in je community beschikbaar maken. Zo voorkom je dat je content dubbel moet invoeren! Dit was een feature die uitgebreid in bèta is getest en nu wordt uitgerold als Salesforce CMS Connect (JSON). Zoals de naam al laat zien, kan de connector je data uit je CMS ophalen als JSON. Dat betekent dus wel dat je CMS dit moet ondersteunen.
Geïnteresseerd in één of meerdere van de bovenstaande features, en je hebt vragen hoe dit voor jullie kan werken? Dan kun je natuurlijk contact opnemen met Hanno.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu