Qlik Sense September 2018 release

Afgelopen 11 september heeft Qlik een nieuwe release uitgebracht van Qlik Sense, namelijk Sense September 2018.

Deze versie bevat, naast een aantal bugfixes, ook weer een aantal mooie updates. Een eerste verbetering betreft de interactie op laptops met een touchscreen. Ook vanuit het edit-scherm van een tabblad zijn er nu meer touch-mogelijkheden. Daarnaast kan een Developer nu een standaard bookmark selecteren, die op het moment dat een dashboard geopend wordt, ook direct wordt toegepast. Hiermee wordt het dus mogelijk om een aantal selecties vooraf te definiëren.
Wat bij het maken van een nieuw script in de script editor direct opvalt, is een storende bug waarbij er een scriptsectie wordt aangemaakt die verborgen hoort te zijn.

In de vorige versies werden wijzigingen in de bewerkmodus direct opgeslagen. Nu is er een knop beschikbaar om wijzigingen op te slaan. Wat er verder in de bewerkmodus is gewijzigd, dat je nu, helaas, kan kiezen voor een vaste layout. Hiermee maak je dus een pagina die niet meer responsive is.  Ik vind het wel jammer dat deze optie is toegevoegd, maar anderzijds komt dit waarschijnlijk tegemoet aan veel QlikView gebruikers, waarbij er gebruik gemaakt werd van statische pagina’s. Deze functie werkt overigens niet op mobiele apparaten, dus op een tablet of telefoon wordt de volledige kracht van Sense responsive gebruikt.

Vanaf Sense June 2018 was het al mogelijk om in tabellen de verschillende kolommen voorwaardelijk te tonen. Vanaf deze versie heb je die keuze ook voor draaitabellen. Dit kan erg handig zijn bij doorklikken naar een verder niveau van detail.
Een optie waar ik nog op wacht, en die hopelijk ook gerealiseerd gaat worden, is het voorwaardelijk weergeven van een tabblad. Vooralsnog moet je dit via de QMC met security rules regelen. Dit is lastig onderhoudbaar en erg bewerkelijk.

In vorige versies heeft Qlik al het één en ander gedaan om het maken van expressies makkelijker te maken. Dat krijgt in deze release weer een vervolg. Zo zijn er steeds meer mogelijke stappen toegevoegd die het voor een businessgebruiker makkelijker maken om zelf berekeningen toe te voegen aan een object. Het selfservice BI wordt hiermee weer wat vergemakkelijkt.

Ook in de ontwikkeling van de kaartweergaves zit een heel mooie doorgaande lijn. In de laatste versie zijn er weer een aantal nieuwe kaarttypes toegevoegd. Een aantal opties waarvoor je eerst een extension nodig had, zijn nu al in de standaardweergave opgenomen. Zie deze link voor een aantal voorbeeldvisualisatie: https://help.qlik.com/en-US/sense/September2018/Subsystems/Hub/Content/Sense_Hub/Visualizations/Map/Map.htm

Ook in de QMC zijn er nog wat verbeteringen doorgevoerd. Zo is het vanaf nu ook mogelijk om meerdere gepubliceerde Apps van stream te veranderen. Vanaf April 2018 kon dit voor een losse App al wel gedaan worden, maar nu kan je dit dus ook voor meerdere apps tegelijk regelen.

 Samengevat niet echt een update met heel belangrijke punten in gebruiksgemak, maar vooral veel nice-to-haves. De echte vernieuwing zit ‘m in de kaartweergave, daar is veel vernieuwing doorgevoerd.

Wil je de relase notes nog doornemen, kijk dan hier nog even: https://community.qlik.com/servlet/JiveServlet/download/38-338114/Qlik%20NPrinting%20September%202018%20Release%20Notes.pdf. Er zijn namelijk ook nog best wat bugs opgelost, die staan in de release notes vermeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!