Welke BI-tool wint in 2023: Power BI of Qlik?

In de wereld van data-analyse en business intelligence zijn er twee namen die vaak naar voren komen: Microsoft Power BI en Qlik. Beide platforms bieden krachtige tools voor het analyseren van data en het maken van dashboards op basis van KPI’s. Maar welke is de beste keuze voor uw organisatie? In deze blog benaderen we de voor- en nadelen van deze twee BI-tools.

Opbouw

Datawarehouse

Conclusie

Zowel Power BI als Qlik zijn krachtige tools voor datawarehousing en dashboarding. De beste keuze voor uw organisatie hangt af van uw specifieke behoeften en omstandigheden, echter adviseren wij over het algemeen Power BI in combinatie met een Azure Datawarehouse. Wij hebben op deze manier bedrijven mogen assisteren als: De Groot Installatiegroep, Wittebrug, Newport Tank Containers. Als uw organisatie al gebruik maakt van Microsoft en Office-producten en u op zoek bent naar een tool die intuïtief is, zal Power BI de beste keuze zijn. Als uw organisatie waarde hecht aan het hosten van data op uw eigen servers, zal Qlik de voorkeur genieten.

In beide gevallen kan de integratie met Azure Data Factory de schaalbaarheid en data-verwerkingsmogelijkheden (het aantal datarijen gaat naar miljoenen in plaats van tienduizenden) van zowel Power BI als Qlik aanzienlijk verbeteren. We raden aan om een proefversie van zowel Power BI als Qlik te gebruiken en een grondige evaluatie van uw organisatorische behoeften uit te voeren om te bepalen welke tool het beste bij uw bedrijf past. Uiteraard kunnen wij u in dit proces ook begeleiden en eventuele vragen beantwoorden.

Benieuwd wat wij u zouden adviseren in uw specifieke situatie? Of wilt u graag een Proof of Concept laten maken? Klik hier om kennis te maken met onze experts!

Ervaring met datawarehouses?
Dat hebben onze 45 experts zeker!

Wij hebben in 10 jaar 532 succesvolle projecten afgerond voor meer dan 168 klanten.
Van MKB tot corporate, wij staan klaar om uw bedrijf inzichtelijk te maken!

Onze experts helpen u verder.

Complexe datavraagstukken of integratietrajecten? Wij staan voor u klaar!

1. Data-integratie en Connectiviteit

Power BI: Power BI heeft robuuste data-integratiemogelijkheden, vooral met Microsoft-producten en -diensten. Het kan integreren met databronnen zoals Salesforce, Microsoft Dynamics, Google Analytics, Microsoft Excel, GitHub, comScore, Adobe Analytics, MailChimp, Azure, Acumatica, etc.

Qlik: Qlik Sense stelt gebruikers in staat om vrijwel met veel databronnen te integreren, zoals Carto, Limelight, Como, DataTap en nog veel meer. Het biedt ook Big Data-integratie (ABDI en ODAG).

2. Bruikbaarheid en Gebruikerservaring

Power BI: Power BI is gebruiksvriendelijk, vooral voor degenen die al bekend zijn met Microsoft-tools zoals Excel en Power Pivot. Om Power BI optimaal te gebruiken, moet men de DAX-taal zeer goed kennen. Uiteraard beheersen onze experts dit tot in de puntjes en kunnen wij u in verschillende zaken adviseren.

Qlik: Qlik Sense stelt gebruikers in staat om rapporten en dynamische dashboards te maken met behulp van de geïmporteerde data. Het is een ontwikkelingsgerichte tool en geeft gebruikers veel vrijheid om verschillende data-analyseobjecten te maken.

3. Prijsstelling

Power BI: Power BI biedt een gratis proefperiode voor zijn gebruikers. Het heeft een maandelijks prijsmodel dat ongeveer €9,99 per maand kost.

Qlik: Qlik Sense biedt een gratis proefperiode en een gratis versie aan de gebruikers. Het heeft een prijsmodel op basis van een offerte waarbij de klant een licentie moet kopen voor gebruik. Het abonnement begint vanaf €30 per maand.

4. Rapportage en Visualisatie

Power BI: Power BI is iets beter in data-ontdekking en visualisaties dan Qlik Sense. Het biedt aanpasbare visualisatie en dashboards, datasets rapportagecapaciteit, navigatiepaneel, Q&A vraagbox, Ad Hoc rapportage, Ad Hoc analyse, Online Analytical Processing (OLAP), trendindicatoren en interactieve rapportage.

Qlik: Qlik Sense is beter dan Power BI in alle soorten rapportages zoals Ad Hoc rapportage, BI standaard rapportage, rapportageplanning en output. Het biedt drag-and-drop visualisaties, slimme zoekfunctie, snelle en veilige verbindingen met meerdere databronnen, real-time analyse, data storytelling en self-service analyse.

Concluderend, zowel Power BI als Qlik Sense zijn krachtige business intelligence tools, elk met zijn eigen sterke en zwakke punten. De keuze tussen de twee hangt vaak af van de specifieke behoeften en vereisten van het bedrijf. Mogen wij met u meedenken? Neem contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!