Microsoft Fabric

Het toekomstgerichte platform voor data en BI
Veel organisaties zien data inmiddels als cruciaal voor de bedrijfsstrategie. Microsoft haakt hierop in door Microsoft Fabric te introduceren. Wat houdt dit nieuwe, geïntegreerde data- en analytische platform in? En in welke mate onderscheidt Fabric zich van Microsoft’s reeds bestaande BI-tools? Deze pagina duikt in de veelvoorkomende vragen die bedrijven hebben bij het verkennen van Fabric.

Ervaring met Microsoft Fabric?
Dat hebben onze 50 experts zeker!

Wij hebben in 10 jaar 532 succesvolle projecten afgerond voor meer dan 168 klanten.
Van MKB tot corporate, wij staan klaar om uw bedrijf inzichtelijk te maken!

Wat is Microsoft Fabric?

Microsoft presenteert Fabric als de alles-in-één data- en BI-oplossing voor bedrijven. Fabric kent een aantal krachtige nieuwe functionaliteiten. In de kern vormt het een verzameling van bestaande Microsoft services die samengevoegd en geoptimaliseerd zijn. Voorheen waren gebruikers afhankelijk van afzonderlijke portals voor verschillende diensten zoals Azure Synapse Analytics, Azure Data Factory en Power BI. Fabric biedt nu een centraal toegangspunt via app.fabric.microsoft.com. Dankzij de krachtenbundeling wordt het voor bedrijven eenvoudiger om relatief snel een modern data platform neer te zetten.

Als je het portaal van Fabric binnenkomt, lijkt dat in eerste instantie sterk op wat bedrijven gewend zijn die al Power BI gebruiken. Het grote verschil is echter dat het niet standalone is. Vanuit het Fabric portaal kun je eenvoudig de volgende Microsoft services benaderen:

  • Power BI: de bekende Microsoft-service voor het bouwen van rapportages en interactieve dashboards.
  • Azure Data Factory: de data-integratieservice van Microsoft die het mogelijk maakt om data uit verschillende bronnen te verzamelen, te transformeren en te verbinden voor verdere analyse en verwerking in bijvoorbeeld Power BI.
  • Data Engineering: de service voor het bouwen en beheren van datapijplijnen en data-architecturen, gericht op het verwerken en analyseren van data op schaal.
  • Data science: deze service helpt data scientists met het onderzoeken en modelleren van data. Hierbij kunnen zij bekende programmeertalen zoals Python en R gebruiken. De service integreert met Azure Machine Learning om AI-experimenten te maken en te trainen.
  • Datawarehouse: de datawarehouse-service binnen Fabric is gericht op het opslaan van grote hoeveelheden data en de verwerking van deze data. Doordat rekenschap geschiedt van de opslag, zijn beide componenten eenvoudig en onafhankelijk van elkaar op te schalen. De data in het datawarehouse komt vanuit verschillende bronnen en is van hieruit beschikbaar voor analyses, rapportages en AI-toepassingen.
  • Real-Time Analytics: zoals de naam al zegt, ondersteunt deze service met het verwerken van real-time data. Je kunt hierbij denken aan gegevens van IoT-apparaten met allerlei chips. De Real-Time Analytics maakt het mogelijk om onmiddellijk te reageren op gebeurtenissen en trends terwijl ze zich voordoen, in plaats van achteraf te reageren op historische gegevens.

OneLake: het fundament van Fabric

OneLake is de fundering waarop alle Fabric-services draaien. Het is als een grote digitale opslagplaats binnen Microsoft Fabric waar alle soorten informatie en gegevens worden bewaard en gedeeld. Het maakt gebruik van het Delta-formaat, wat zorgt voor een flexibele en efficiënte manier om data op te slaan, waardoor gegevens snel kunnen worden bijgewerkt en opgevraagd. Denk er maar aan als een centrale plek waar alles wat de verschillende diensten van Microsoft Fabric nodig hebben of maken, veilig wordt opgeslagen en makkelijk toegankelijk is voor wie het nodig heeft.

De licentievorm en kosten van Fabric

Het significante verschil in de licentiestructuur tussen Power BI en Fabric is dat Fabric gebaseerd is op capaciteit. Dit betekent dat de kosten niet op basis van het aantal gebruikers worden berekend, zoals bij Power BI Pro en Power BI Premium Per User het geval is, maar ook op basis van de hoeveelheid rekenkracht (oftewel capaciteit). Een Fabric licentie kan zowel via Office 365 als de Azure Portal worden verkregen. Bij aanschaf via Office 365 wordt er maandelijks afgerekend, terwijl je via Azure op basis van elke verbruikte seconde betaalt.

Op app.fabric.microsoft.com kun je werkruimtes toewijzen aan een specifieke Fabric capaciteit. Dit maakt het mogelijk om meerdere capaciteiten te beheren, waarbij elke capaciteit is bedoeld voor een bepaalde groep werkruimtes (bijvoorbeeld per rapportage domein zoals Finance, Marketing Voorraad). Werkruimtes die zijn gekoppeld aan een Fabric capaciteit kunnen objecten bevatten die met Fabric zijn gecreëerd. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je voor het maken en delen van Power BI-items nog steeds een Power BI Pro licentie nodig hebt.

De schaal van Fabric capaciteit begint bij F2 en loopt op tot F2048. Zoals je misschien verwacht, neemt met elk hoger nummer de hoeveelheid beschikbare verwerkingscapaciteit toe. De instapkosten voor het “pay-as-you-go”-model van F2 bedragen ongeveer € 260 per maand, en dit kan stijgen tot een bedrag van wel € 266.000.

Wanneer kies je voor Fabric?

Zoals in de voorgaande paragrafen toegelicht is, is Fabric voor een groot deel een verzameling van bestaande services van Microsoft die op onderdelen uitgebreid zijn met nieuwe functies. De belangrijkste daarvan is wel het OneLake fundament. Fabric overwegen naast een bestaand SQL datawarehouse is dan ook alleen zinvol wanneer je op zoek bent naar specifieke voordelen of functionaliteiten die complementair zijn aan wat een Azure SQL datawarehouse biedt. Hier zijn enkele situaties waarin je Fabric zou kunnen overwegen:

Schaalbaarheid

Als je behoefte hebt aan hogere schaalbaarheid en flexibiliteit in termen van rekenkracht en opslag, kan Fabric een goede optie zijn. Fabric kan gemakkelijk (volautomatisch) op- en afschalen, wat handig is voor fluctuerende datavolumes.

Modern Data Ecosystem

Wanneer je organisatie behoefte heeft aan integratie met een breder scala aan data sources, formaten of cloud-gebaseerde diensten, kan Fabric een meer geschikte keuze zijn door zijn moderne architectuur en compatibiliteit met diverse data ecosystemen.

Geïntegreerde Machine Learning en AI

Voor organisaties die geavanceerde analyses willen uitvoeren met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie, kan Fabric extra mogelijkheden bieden die niet standaard beschikbaar zijn in een Azure SQL datawarehouse.

Real-time Dataverwerking

Indien je organisatie real-time data-analyse vereist, iets wat een SQL datawarehouse niet standaard kan bieden, dan kan Fabric uitkomst bieden.

Haal het maximale uit Fabric met Growteq

Als gecertificeerd Microsoft Partner zorgt Growteq voor het perfecte gebruik van Fabric voor jouw data en BI oplossing. Bijna 50 collega’s zijn voortdurend bezig met de inzet van nieuwe technologieën op een praktische manier. Zo lopen we voorop bij de toepassing van Fabric en zijn we actief in de Microsoft-community om het platform voortdurend te blijven verbeteren. Daarnaast kijken we met onze partners en klanten hoe we maximale waarde kunnen halen uit Microsoft Fabric, met deskundige begeleiding van onze consultants.

Hoe ziet onze projectaanpak eruit?

Met behulp van een gedegen Functioneel Ontwerp (FO) wordt er een beeld geschetst van de gewenste situatie. Dit wordt uitgewerkt in korte stappen met zichtbare resultaten: in een sprint van ongeveer 1 maand zal er een tastbaar product worden opgeleverd. Het datawarehouse wordt daarmee per onderwerp steeds verder opgebouwd met data uit de onderliggende databronnen. De ontwikkeling van een fase bestaat uit de stappen in onderstaande schema. De verwachte doorlooptijd van ontwerp tot oplevering is per deelgebied ongeveer 4 weken vanaf de start.

Voorbereiding en Functioneel Ontwerp

In de voorbereidingsfase leggen we de requirements vast voor de realisatie. We brengen de gewenste analyses, rapporten en de belangrijkste queries in kaart, maken een inschatting van de kosten en baten en zetten de belangrijkste voordelen op een rij. We vertalen de behoeften naar een functioneel ontwerp dat als basis dient voor de ontwikkeling.

Realisatie deelontwerp

Nadat het eerste deelonderwerp is goedgekeurd door de stakeholders gaat onze datawarehouse architect aan de slag om de architectuur uit te tekenen en het datamodel te ontwerpen. Vervolgens gaat onze ontwikkelaar aan de slag met het opbouwen van de benodigde logica, het ontwikkelen van de sterschema’s en datamarts.

Validatie en Aanpassingen

Gezamenlijk met de belangrijkste eindgebruikers (key-user) nemen we de conceptinrichting door. Growteq levert voor deze activiteit een testplan waarmee de conceptinrichting functioneel wordt doorlopen. Daarnaast worden in de validatiefase eventueel benodigde aanpassingen en uitbreidingen doorgevoerd en de inrichting en ontwikkeling definitief opgeleverd. 

Livegang en Training op locatie

Dashboards en Datawarehouse komen beschikbaar na akkoord van de opdrachtgever. Gebruikers krijgen tijdens de training uitgebreide uitleg over Power BI en de specifieke inrichting voor de klant. Gebruikers zullen tijdens de training zelf aan de slag gaan in een oefenomgeving. Deze trainingen kunnen extern op locatie worden gegeven of op kantoor in Ridderkerk. 

Monitoring en Health Check

Na oplevering zorgt Growteq ervoor dat de koppelingen blijven werken en er automatische monitoring is op het dataverwerkingsproces. Hiermee borgen we de continuïteit van de informatievoorziening. Daarnaast adviseren we pro-actief over nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden om uw bedrijf nog beter te sturen.

Kunnen wij u helpen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!

Werk ook slimmer en sneller dan je branchegenoten!

Tijdens ons 10-jarige bestaan hebben wij meer dan 168 opdrachtgevers slimmer en sneller laten werken dan hun branchegenoten. Inmiddels hebben wij brede kennis opgedaan over de ins en outs van onderstaande branches. Zo implementeerden wij Salesforce en Business Intelligence solutions om processen te optimaliseren en inzicht te geven in bedrijfsprestaties.

Deze bedrijven maken al gebruik van onze BI en Data oplossingen:

Meer weten over Microsoft Fabric?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches. Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.