Data Science

Kom tot nieuwe inzichten met data science!

Het proces van Data Science bestaat uit een cyclus van stappen. Op ieder moment van de dag wordt data gegenereerd en opgeslagen in databases. Voor het verkrijgen van de juiste voorspellingen moet je bepalen welke data je gaat gebruiken. Het herschikken, filteren en transformeren van data wordt gedaan door middel van programmeren. Met talen zoals Python en R transformeren wij data naar modellen die gebruikt kunnen worden bij het doen van voorspellingen.

Het heden, verleden en de toekomst.

Net als in business intelligence (BI) gaat data science over het analyseren en beheren van gegevens, het verkrijgen van inzichten en het visueel presenteren ervan. Dit gebeurt vooral met begrip van ‘wat er is gebeurd’ en ‘waarom het is gebeurd’. Wat data science daaraan toevoegt, zijn voorspellende analyses en artificial intelligence (machine learning). Deze technieken zijn bedoeld om te voorspellen ‘wat er gaat gebeuren’. Onze consultants werkten aan de volgende concrete gebruiksscenario’s van data science:

Ervaring met Data Science?
Dat hebben onze 45 experts zeker!

Wij hebben in 10 jaar 532 succesvolle projecten afgerond voor meer dan 168 klanten.
Van MKB tot corporate, wij staan klaar om uw bedrijf inzichtelijk te maken!

Wittebrug

Bij Wittebrug in Den Haag, onderdeel van Riva Holding, laten ze weinig meer aan het toeval over. Met slimme data op dashboards monitoren ze resultaten en sturen ze medewerkers aan. “Naast betere resultaten levert het ons ook meer commitment van ons personeel op. Beter presteren is een sport geworden.”

NewPort Tank Containers

NewPort Tank Containers is gespecialiseerd in het vervoer van chemische vloeistoffen, levensmiddelen en gas in tankcontainers. Hun activiteiten hebben een internationaal karakter. NewPort is wereldwijd vertegenwoordigd met eigen kantoren en een groot agenten netwerk.

Fraude detecteren

Detecteren van fraude bij financiële diensten door abnormale acties te herkennen.

Optimaliseren van supply chains

Optimaliseren van de supply chain door te voorspellen wat de optimale routes zijn voor tankcontainers.

Dynamisch transportvolume reserveren

Reserveren transportvolumes bij weg- en luchttransporteurs, gebaseerd op het verwachte volume van de verwachte orders.

Marketing automation

Verbeteren van de verkooporganisatie door aanbevelingen voor klanten te maken op basis van eerdere aankopen.

Optimale bezettingsgraad

Inschatting van de hoeveelheid uitzendkrachten die nodig zijn in de komende periode, gebaseerd op de verwachte hoeveelheid orders.

Hoe ziet het proces eruit bij de ontwikkeling een Power App door Growteq?

Met PowerApps maak je gebruik van de ontwikkelsnelheid van een modern powerplatform, in combinatie met de uitgebreide rapportage mogelijkheden van Power BI. Zonder complex ontwikkeltraject helpen wij je op weg om (kritische) bedrijfsprocessen veel slimmer, sneller, gebruiksvriendelijker en veiliger te ondersteunen. Zo doen we dat:

 1. Als eerste brengen we in kaart wat de functionele wensen en prioriteiten zijn.
 2. Daarna starten we het designproces: we brengen het proces in kaart (we onderzoeken het te vervangen systeem, indien van toepassing), starten met het UX-designtraject, de style guide en het visuele ontwerp. Development en design werken nauw samen in deze fase, zodat alles soepel verloopt.
 3. Met de kennis die we hebben opgedaan omtrent de functionele vereisten én aan de hand van het design, creëren we user stories waarin we benoemen wat een gebruiker moet kunnen met de applicatie en waarom.
 4. Met de user stories en de uitkomsten van het design en visual traject gaan wij aan de slag. Wij werken op een manier waarbij we steeds weer een stukje functionaliteit wordt toegevoegd.
 5. In sprints van twee weken leveren we aan de hand van de user stories consistent nieuwe en betere versies van het de Power App op, net zolang tot de opdrachtgever tevreden is.
 6. Binnen een tot drie maanden (afhankelijk van de complexiteit) komen we tot een eindproduct dat live staat en functioneert zoals gewenst.

Meer weten over onze data science oplossingen?

Onze consultants hebben veel datawarehouse ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches. Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Wilco Schellevis

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Business Intelligence. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Business Intelligence (BI) is het technologie gedreven proces van gegevensanalyse dat bedrijven in staat stelt om waardevolle inzichten te halen uit hun gegevens. BI-oplossingen kunnen helpen bij het verzamelen, analyseren en presenteren van bedrijfsgegevens om betere beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behalen.

BI richt zich op het verzamelen, analyseren en presenteren van historische en huidige gegevens om bedrijfsprestaties te meten en te rapporteren. BA daarentegen richt zich meer op het voorspellen van toekomstige trends en mogelijkheden door geavanceerde analysemethoden en -modellen toe te passen op gegevens.

Het gebruik van BI-oplossingen kan bedrijven helpen om hun prestaties te verbeteren, betere beslissingen te nemen en concurrerend te blijven. Het kan hen helpen om inzicht te krijgen in klantgedrag, trends te identificeren, kosten te verlagen, de efficiëntie te verbeteren en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

Growteq biedt verschillende BI-oplossingen aan, waaronder Power BI van Microsoft, QlikView en Qlik Sense, Tableau en SAP BusinessObjects. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen sterke punten en functies, en kan worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf.

Ja, Growteq kan bedrijven helpen bij het implementeren van BI-oplossingen door het bieden van strategisch advies, consultancy en implementatiediensten. Ze werken samen met klanten om oplossingen op maat te maken die aan hun specifieke behoeften voldoen en hen helpen om waarde te halen uit hun gegevens.

De kosten van BI-oplossingen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de omvang van de implementatie en de gekozen oplossing. Growteq werkt samen met klanten om oplossingen te vinden die passen bij hun budget en behoeften. De voordelen van het gebruik van BI-oplossingen kunnen echter vaak opwegen tegen de kosten, omdat ze bedrijven kunnen helpen om hun prestaties te verbeteren en hun concurrentievoordeel te behalen.

De implementatie van een BI-oplossing omvat meestal de volgende stappen:

 • Definiëren van de doelstellingen en vereisten van het BI-project
 • Verzamelen en integreren van relevante gegevens uit verschillende bronnen
 • Het ontwikkelen van een datawarehouse om de gegevens op te slaan in een logisch model
 • Implementatie van dashboards, KPI’s en visualisatie voor gegevenspresentatie
 • Training van medewerkers
 • Continue monitoring en optimalisatie van de BI oplossing

BI maakt verschillende soorten analyses mogelijk, waaronder:

 • Descriptive analyse: Hierbij worden historische gegevens gebruikt om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd.
 • Diagnostische analyse: Hierbij wordt onderzocht waarom bepaalde gebeurtenissen of trends zich hebben voorgedaan
 • Voorspellende analyses: Hierbij worden gegevens en modellen gebruikt om toekomstige gebeurtenissen en trends te kunnen voorspellen
 • Prescriptive analyse: Hierbij worden aanbevelingen gedaan over mogelijke acties op basis van analyse en voorspelling

Enkele populaire BI-tools zijn o.a.:

 • Microsoft Power BI
 • QlikView
 • Qlik Sense
 • Tableau
 • MicroStrategy
 • IBM Cognos

Business Intelligence (BI) kan gegevens uit verschillende bronnen gebruiken, zoals:

 • Interne databases en systemen (bijv. CRM-systemen, ERP-systemen)
 • Externe gegevensbronnen (bijv. marktonderzoekgegevens, sociale media)
 • Gestructureerde gegevens (bijvoorbeeld databases en spreadsheets)
 • Ongestructureerde gegevens (bijv. tekstuele gegevens, e-mails, logboeken etc.)
 • Big data-bronnen (bijv. sensorgegevens, weblogs)

Growteq heeft ervaring met al deze bronnen.

Selfservice BI verwijst naar het vermogen van niet-technische gebruikers om zelfstandig gegevens te verkennen, te analyseren en rapporten en dashboards te maken met behulp van gebruiksvriendelijke BI-tools. Enkele voordelen van selfservice BI zijn o.a.:

 • Verminderde afhankelijkheid van IT-afdelingen voor rapportage en analyses
 • Snellere besluitvorming doordat gebruikers direct toegang hebben tot benodigde gegevens
 • Verhoogde flexibiliteit en aanpasbaarheid bij het verkennen van gegevens
 • Stimuleert gegeven gestuurde cultuur binnen de organisatie