In een voorgaande blog hebben we je de verschillende onderdelen van het Power Platform uitgelegd. In deze blog hopen we dieper in te gaan op het jongste lid van het Power Platform: Microsoft Power Pages.
Wat zijn Power Pages?
Simpelweg gezegd is het een tool waarmee gebruikers eenvoudig webpagina’s kunnen maken en beheren zonder dat ze programmeerkennis nodig hebben. Deze webpagina’s zijn maatwerk en sluiten aan bij hun bedrijfsbehoeften, zoals landing pages, productpagina’s, contactpagina’s en meer. Het kan kloppen dat dit concept bekend voorkomt, Microsoft heeft namelijk al eerder een product gehad dat er sterk op lijkt: Power Apps Portals (en Dynamics 365 portals). Dit is eind vorig jaar overgegaan naar Power Pages.
Zoals alle producten van het Power Platform is ook bij Power Pages weer ingezet op naadloze integratie met andere Microsoft producten. Zo maakt het gebruik van de Microsoft Dataverse, de cloud-database van het Power Platform en kunnen gebruikers inloggen met hun Microsoft account. Dat is voor zakelijke accounts dus wel erg makkelijk.
Power Pages maakt gebruik van een intuïtieve editor waarin gebruikers eenvoudig inhoud kunnen slepen en neerzetten en opmaakopties kunnen gebruiken om de pagina’s op te maken. Naast deze editor is het binnen Power Pages ook mogelijk om de code direct aan te passen.
Verschillen met andere aanbieders
Op de markt zijn al verschillende bedrijven die een low-code oplossing aanbieden voor het maken van websites. Bekende namen hierin zijn Wix, Squarespace en Weebly, maar er zijn er nog een heel aantal die een variatie hiervan aanbieden. Deze platformen bestaan al wat langer dan Power Pages en hebben hun producten vaak al goed doorontwikkeld (Wix is bijvoorbeeld al in 2006 opgericht, toen hadden we zelfs nog Windows XP).
Wat is het verschil met deze aanbieders en heeft Power Pages in deze markt nog toegevoegde waarde?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden heb Power Pages getest op verschillende vlakken en vergeleken met de bovenstaande platformen.
Al met al lijkt Power Pages op het eerste gezicht minder doorontwikkeld te zijn dan zijn concollega’s als het gaat om het aanbod van templates en de flexibiliteit waarin de pagina’s kunnen worden ingedeeld. Waar de andere platformen bijna ongelimiteerde templates aanbieden, heeft Microsoft er slechts een paar die redelijk veel op elkaar lijken.
Na wat testen wordt het snel duidelijk dat de kracht van Power Pages niet zozeer zit in het ontwikkelen van gelikte webpagina’s, maar eerder in de mogelijkheden tot integratie met andere Microsoft producten en deze extern toegankelijk te maken.
De andere onderdelen van het Power Platform zijn namelijk gericht om binnen één tenant (eigen organisatie) gebruikt te worden. Power Pages bied de mogelijkheid om dit extern te maken.
Use case Power Pages
Om de theorie een beetje praktisch te maken kun je denken aan de volgende use case:
Een bedrijf dat nieuwbouwprojecten realiseert heeft de wens om een informatieavond te organiseren voor omwonenden. Het bedrijf wil dit graag combineren met een website waar voorafgaand informatie te vinden is over het project.
Zonder Power Platform zal het bedrijf een ontwikkelaar moeten inzetten die een website zal bouwen met informatie en een onderdeel om aan te melden. Vervolgens zal de data moeten worden verzameld en op een logische plek worden gezet om er mee te kunnen werken. Dit is voor een eenmalige informatieavond relatief veel werk en daarmee kostbaar.
De kosten van Power Pages zijn afhankelijk van het gebruik. Microsoft heeft verschillende licentievormen die schaalbaar zijn, dus je betaald voor het aantal bezoekers dat gebruik maken van de website. De ontwikkelkosten zijn voor het Power Platform in veel gevallen significant lager, door het gebruik van low-code.
In het geval van het bovenstaande voorbeeld zullen de ontwikkelkosten ook lager zijn met het Power Platform, en een mogelijke aanvliegroute is als volgt:
Met Power Apps kan een aanmeldmodule worden gemaakt die makkelijk op een Power Page webpagina wordt gepubliceerd, en de data wordt direct centraal opgeslagen in de Microsoft Dataverse. Deze data kan vervolgens ook weer eenvoudig in andere Power Platform onderdelen worden gebruikt, zoals een geautomatiseerde mailing om de aanmelders op te hoogte te brengen van nieuwste ontwikkelingen rondom het project.
Een andere, zeer krachtige, techniek is het combineren van Power Pages en Power BI. Het bedrijf zou bijvoorbeeld de voortgang van het project in een Power BI rapportage kunnen vastleggen, die vervolgens weer gepubliceerd kan worden op de webpagina. Wil het bedrijf dat alleen specifieke personen (misschien de aanwezigen van de informatieavond) de data kunnen zien? Daar heeft Power Pages ook een oplossing voor, door gebruik te maken van Microsofts verificatieproviders.
Conclusie
Power Pages is dus niet zozeer een tool waarmee websiteontwerpers snellere en betere webpagina’s kunnen ontwikkelen. De kracht van Power Pages zit vooral in de combinatie met andere Microsoft producten, en de mogelijkheden die het biedt om de andere Power platform onderdelen extern te gebruiken. Laat Power BI rapportages veilig extern gedeeld worden, of maak gebruik van Power Apps om informatie aan personen buiten de organisatie op te vragen en op te slaan. Zodra de data opgeslagen staat in de Microsoft Dataverse of een datawarehouse kun je er meer mee en worden de mogelijkheden bijna eindeloos; meer inzicht begint bij betere data.
Meer weten over onze oplossingen?
Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?
Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.
Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.
Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Business Intelligence. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.