Microsoft Power Platform: Wat valt er onder?

Microsoft Power Platform is een collectie cloudgebaseerde services en applicaties waarmee bedrijven en ontwikkelaars op eenvoudige wijze aangepaste apps, automatisering-flows en analyses kunnen maken. Power Platform maakt gebruik van een zogenaamde low-code methode. Dit houdt in Power Platform gebruikers de mogelijkheid geeft om applicaties te maken door visuele elementen te gebruiken, en relatief weinig code.

Het voordeel hiervan is dat voor veel toepassingen standaardfunctionaliteiten binnen het platform kunnen worden gebruikt en op deze manier de ontwikkelingstijd (en kosten) drastisch kunnen worden verlaagd. Een bijkomend voordeel is dat de leercurve om het platform te gebruiken niet erg stijl is. Voor analyserend gebruik is voor veel personen een korte cursus al voldoende. Op deze manier is het voor medewerkers zonder relevante technische opleiding ook mogelijk om gebruik te maken van automatiseringsmogelijkheden binnen het platform.

In deze blog hoop ik je inzicht te geven in de onderdelen waaruit het Power Platform bestaat, namelijk: Power BI, Power Apps, Power Automate, Power Virtual Agents en hun laatste toevoeging aan het arsenaal; Power Pages.

Power BI

Inmiddels zeer bekend en marktleider op het gebied van Business intelligence analysesoftware. Power BI kan worden ingezet om grote (of kleine) hoeveelheden data inzichtelijk te maken, en zodoende stuurbare informatie winnen voor de organisatie. Power BI geeft de mogelijkheid om data real-time of semi real-time te verwerken. Met een gebruiksvriendelijke interface en een mobiele app is de applicatie zeer geliefd bij zowel ontwikkelaars als eindgebruikers.

Power Apps

Dit onderdeel van het platform wordt ingezet om ontwikkelaars op een snelle en eenvoudige manier aangepaste mobiele en web-apps te laten maken. Power Apps zijn sterk in integratie met andere Microsoft-producten, zoals Dynamics 365, Office 365 of Power BI, maar werkt ook met software buiten Microsoft om. De ontwikkeling van een Power App is vele malen sneller en goedkoper dan de ontwikkeling van een one-of-a-kind applicatie. Een Power App is dan ook minder geavanceerd dan dit soort applicaties, maar voor veel bedrijfsprocessen is dit dan ook niet nodig.

Power Automate

Power Automate richt zich op het automatiseren van bestaande workflows en processen. Het is ontworpen om bestaande systemen en apps samen te brengen en workflows te automatiseren die gegevens uit veel verschillende services integreren, waaronder Office 365, Dynamics 365 en Power Apps. Waar organisaties soms tegen herhaaldelijke werkzaamheden aanlopen, biedt Power Automate de mogelijkheid om deze werkzaamheden te automatiseren en op die manier efficiëntie binnen de organisatie te verhogen.

Power Virtual Agents

Een minder bekende tool binnen het Power Platform zijn de Power Virtual Agents. Simpelweg gezegd gaat dit om de ontwikkeling van chatbots die specifiek zijn ingericht voor de organisatie. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie om de antwoorden van de chatbots zo menselijk mogelijk te maken. Net als alle andere onderdelen van het Power Platform hebben ook de Power Virtual Agents uitstekende integratie met andere Microsoft-producten. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een Power Automate flow aan te maken, waardoor veel functionaliteiten direct vanuit de chatbot kunnen worden geïnitieerd.

Power Pages

De laatste toevoeging van Microsoft aan het Power Platform zijn de Power Pages. Dit onderdeel biedt gebruikers de mogelijkheid om snel (eenvoudige) websites te publiceren, en uiteraard weer met mogelijkheden tot integratie met andere onderdelen van het Power Platform. Door een drag-en-drop interface komt daar geen of weinig code aan te pas, zoals we dit eerder zagen bij platforms zoals Wix of Squarespace. Waar het aan functionaliteiten verliest op grotere platforms, zoals WordPress, maakt de snelheid en integratiemogelijkheden de tool waardevol.

Het Power Platform is dus inmiddels flink uitgebreid en omvat een groot scala aan functionaliteiten. De applicaties kunnen op zichzelf erg handig zijn, maar de echte kracht van het platform zit in de integratie met elkaar. Doordat alle onderdelen makkelijk samenwerken met elkaar is het mogelijk om op een snelle manier automatisering toe te passen in grote en kleine organisaties.

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Business Intelligence. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Business Intelligence (BI) is het technologie gedreven proces van gegevensanalyse dat bedrijven in staat stelt om waardevolle inzichten te halen uit hun gegevens. BI-oplossingen kunnen helpen bij het verzamelen, analyseren en presenteren van bedrijfsgegevens om betere beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behalen.

BI richt zich op het verzamelen, analyseren en presenteren van historische en huidige gegevens om bedrijfsprestaties te meten en te rapporteren. BA daarentegen richt zich meer op het voorspellen van toekomstige trends en mogelijkheden door geavanceerde analysemethoden en -modellen toe te passen op gegevens.

Het gebruik van BI-oplossingen kan bedrijven helpen om hun prestaties te verbeteren, betere beslissingen te nemen en concurrerend te blijven. Het kan hen helpen om inzicht te krijgen in klantgedrag, trends te identificeren, kosten te verlagen, de efficiëntie te verbeteren en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

Growteq biedt verschillende BI-oplossingen aan, waaronder Power BI van Microsoft, QlikView en Qlik Sense, Tableau en SAP BusinessObjects. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen sterke punten en functies, en kan worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf.

Ja, Growteq kan bedrijven helpen bij het implementeren van BI-oplossingen door het bieden van strategisch advies, consultancy en implementatiediensten. Ze werken samen met klanten om oplossingen op maat te maken die aan hun specifieke behoeften voldoen en hen helpen om waarde te halen uit hun gegevens.

De kosten van BI-oplossingen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de omvang van de implementatie en de gekozen oplossing. Growteq werkt samen met klanten om oplossingen te vinden die passen bij hun budget en behoeften. De voordelen van het gebruik van BI-oplossingen kunnen echter vaak opwegen tegen de kosten, omdat ze bedrijven kunnen helpen om hun prestaties te verbeteren en hun concurrentievoordeel te behalen.

De implementatie van een BI-oplossing omvat meestal de volgende stappen:

 • Definiëren van de doelstellingen en vereisten van het BI-project
 • Verzamelen en integreren van relevante gegevens uit verschillende bronnen
 • Het ontwikkelen van een datawarehouse om de gegevens op te slaan in een logisch model
 • Implementatie van dashboards, KPI’s en visualisatie voor gegevenspresentatie
 • Training van medewerkers
 • Continue monitoring en optimalisatie van de BI oplossing

BI maakt verschillende soorten analyses mogelijk, waaronder:

 • Descriptive analyse: Hierbij worden historische gegevens gebruikt om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd.
 • Diagnostische analyse: Hierbij wordt onderzocht waarom bepaalde gebeurtenissen of trends zich hebben voorgedaan
 • Voorspellende analyses: Hierbij worden gegevens en modellen gebruikt om toekomstige gebeurtenissen en trends te kunnen voorspellen
 • Prescriptive analyse: Hierbij worden aanbevelingen gedaan over mogelijke acties op basis van analyse en voorspelling

Enkele populaire BI-tools zijn o.a.:

 • Microsoft Power BI
 • QlikView
 • Qlik Sense
 • Tableau
 • MicroStrategy
 • IBM Cognos

Business Intelligence (BI) kan gegevens uit verschillende bronnen gebruiken, zoals:

 • Interne databases en systemen (bijv. CRM-systemen, ERP-systemen)
 • Externe gegevensbronnen (bijv. marktonderzoekgegevens, sociale media)
 • Gestructureerde gegevens (bijvoorbeeld databases en spreadsheets)
 • Ongestructureerde gegevens (bijv. tekstuele gegevens, e-mails, logboeken etc.)
 • Big data-bronnen (bijv. sensorgegevens, weblogs)

Growteq heeft ervaring met al deze bronnen.

Selfservice BI verwijst naar het vermogen van niet-technische gebruikers om zelfstandig gegevens te verkennen, te analyseren en rapporten en dashboards te maken met behulp van gebruiksvriendelijke BI-tools. Enkele voordelen van selfservice BI zijn o.a.:

 • Verminderde afhankelijkheid van IT-afdelingen voor rapportage en analyses
 • Snellere besluitvorming doordat gebruikers direct toegang hebben tot benodigde gegevens
 • Verhoogde flexibiliteit en aanpasbaarheid bij het verkennen van gegevens
 • Stimuleert gegeven gestuurde cultuur binnen de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!