Microsoft Power Platform: Wat valt er onder?

Microsoft Power Platform is een collectie cloudgebaseerde services en applicaties waarmee bedrijven en ontwikkelaars op eenvoudige wijze aangepaste apps, automatisering-flows en analyses kunnen maken. Power Platform maakt gebruik van een zogenaamde low-code methode. Dit houdt in Power Platform gebruikers de mogelijkheid geeft om applicaties te maken door visuele elementen te gebruiken, en relatief weinig code.

Het voordeel hiervan is dat voor veel toepassingen standaardfunctionaliteiten binnen het platform kunnen worden gebruikt en op deze manier de ontwikkelingstijd (en kosten) drastisch kunnen worden verlaagd. Een bijkomend voordeel is dat de leercurve om het platform te gebruiken niet erg stijl is. Voor analyserend gebruik is voor veel personen een korte cursus al voldoende. Op deze manier is het voor medewerkers zonder relevante technische opleiding ook mogelijk om gebruik te maken van automatiseringsmogelijkheden binnen het platform.

In deze blog hoop ik je inzicht te geven in de onderdelen waaruit het Power Platform bestaat, namelijk: Power BI, Power Apps, Power Automate, Power Virtual Agents en hun laatste toevoeging aan het arsenaal; Power Pages.

Power BI

Inmiddels zeer bekend en marktleider op het gebied van Business intelligence analysesoftware. Power BI kan worden ingezet om grote (of kleine) hoeveelheden data inzichtelijk te maken, en zodoende stuurbare informatie winnen voor de organisatie. Power BI geeft de mogelijkheid om data real-time of semi real-time te verwerken. Met een gebruiksvriendelijke interface en een mobiele app is de applicatie zeer geliefd bij zowel ontwikkelaars als eindgebruikers.

Power Apps

Dit onderdeel van het platform wordt ingezet om ontwikkelaars op een snelle en eenvoudige manier aangepaste mobiele en web-apps te laten maken. Power Apps zijn sterk in integratie met andere Microsoft-producten, zoals Dynamics 365, Office 365 of Power BI, maar werkt ook met software buiten Microsoft om. De ontwikkeling van een Power App is vele malen sneller en goedkoper dan de ontwikkeling van een one-of-a-kind applicatie. Een Power App is dan ook minder geavanceerd dan dit soort applicaties, maar voor veel bedrijfsprocessen is dit dan ook niet nodig.

Power Automate

Power Automate richt zich op het automatiseren van bestaande workflows en processen. Het is ontworpen om bestaande systemen en apps samen te brengen en workflows te automatiseren die gegevens uit veel verschillende services integreren, waaronder Office 365, Dynamics 365 en Power Apps. Waar organisaties soms tegen herhaaldelijke werkzaamheden aanlopen, biedt Power Automate de mogelijkheid om deze werkzaamheden te automatiseren en op die manier efficiëntie binnen de organisatie te verhogen.

Power Virtual Agents

Een minder bekende tool binnen het Power Platform zijn de Power Virtual Agents. Simpelweg gezegd gaat dit om de ontwikkeling van chatbots die specifiek zijn ingericht voor de organisatie. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie om de antwoorden van de chatbots zo menselijk mogelijk te maken. Net als alle andere onderdelen van het Power Platform hebben ook de Power Virtual Agents uitstekende integratie met andere Microsoft-producten. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een Power Automate flow aan te maken, waardoor veel functionaliteiten direct vanuit de chatbot kunnen worden geïnitieerd.

Power Pages

De laatste toevoeging van Microsoft aan het Power Platform zijn de Power Pages. Dit onderdeel biedt gebruikers de mogelijkheid om snel (eenvoudige) websites te publiceren, en uiteraard weer met mogelijkheden tot integratie met andere onderdelen van het Power Platform. Door een drag-en-drop interface komt daar geen of weinig code aan te pas, zoals we dit eerder zagen bij platforms zoals Wix of Squarespace. Waar het aan functionaliteiten verliest op grotere platforms, zoals WordPress, maakt de snelheid en integratiemogelijkheden de tool waardevol.

Het Power Platform is dus inmiddels flink uitgebreid en omvat een groot scala aan functionaliteiten. De applicaties kunnen op zichzelf erg handig zijn, maar de echte kracht van het platform zit in de integratie met elkaar. Doordat alle onderdelen makkelijk samenwerken met elkaar is het mogelijk om op een snelle manier automatisering toe te passen in grote en kleine organisaties.

Wil je meer weten hoe we jouw organisatie kunnen helpen met behulp van het Microsoft Power Platform?
Neem gerust contact op, wij denken graag met je mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!

Microsoft Power Platform: Wat valt er onder?

  1. Home
  2. Blogs
  3. Microsoft Power Platform: Wat valt er onder?