Microsoft SQL Server voor Linux

Tijdens het Data Driven-evenement in New York heeft Microsoft aangekondigd dat ze een versie van SQL Server gaan uitbrengen voor het Linux-platform. Deze stap is genomen op basis van feedback van gebruikers die aangeven dat ze niet gebonden willen zijn aan een specifiek platform en daarom geen gebruik maken van SQL Server. Daarnaast speelt het grote aandeel van Linux-installaties een rol, aangezien volgens W3Techs 66,5% van de publieke internet servers op Linux draait, terwijl Microsoft servers goed zijn voor 33,5%. Het aandeel van Linux ten opzichte van Windows is dus aanzienlijk. In deze blog vergelijken we beide servers.

Een bijzondere stap van Microsoft

Het heeft Microsoft lang geduurd om een versie van SQL Server te ontwikkelen die draait op een ander besturingssysteem dan Windows. De eerste versie van SQL Server werd namelijk al in 1989 uitgebracht, maar tot nu toe was er nooit een versie beschikbaar voor een ander platform. De introductie van SQL Server voor Linux markeert dus een bijzondere stap van Microsoft.

Beperkingen en verwachte release

De release van SQL Server voor Linux staat gepland voor medio 2017. Het lijkt er echter op dat Microsoft zich in eerste instantie vooral richt op de basisfunctionaliteiten van Relational Dataservices en de Business Intelligence-functionaliteiten achterwege laat. De verwachting is dat de Standard-versie als eerste beschikbaar zal zijn, terwijl de overige versies mogelijk later volgen. Op dit moment is er nog geen specifieke datum bekend voor de release van de volledige versie van SQL Server voor Linux.

Performance en kostenoverwegingen

Er wordt verwacht dat SQL Server op Linux betere prestaties zal leveren, omdat het besturingssysteem aanzienlijk minder resources vereist dan een Windows-server. Op dit moment kost een SQL Server Standard-editie ongeveer €4.000,- per core, en naar verwachting zal de prijs voor de Linux-variant hetzelfde zijn. Als we kijken naar de prijzen van Amazon AWS, zien we dat de SQL-versie €4.000,- meer kost dan dezelfde versie voor Windows. Als we dan kijken naar de Linux-versie met dezelfde resources en de kosten voor SQL Server meerekenen, levert dit een besparing op van €2.000,- ten opzichte van een Windows-server met SQL Server.

Overwegingen voor migratie

Op dit moment lijkt de SQL Server-versie voor Linux nog niet voldoende aantrekkelijk om over te stappen, omdat nog niet alle functionaliteiten beschikbaar zijn. Zodra alle functionaliteiten wel beschikbaar zijn, wordt het echter zeker een interessant alternatief vanwege de lagere kosten en betere prestaties ten opzichte van de Windows-variant.

Dit waren enkele belangrijke punten om te overwegen met betrekking tot de introductie van SQL Server voor Linux. De keuze tussen Windows en Linux zal afhangen van de specifieke behoeften van je organisatie en de beschikbaarheid van de gewenste functionaliteiten

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!