Plot data op een kaart met Qlik Sense Cloud

In deze blog gaan we dieper in op de mogelijkheden van Qlik Sense om gegevens op een kaart weer te geven, waarbij specifieke gebieden worden gemarkeerd. Deze gebieden kunnen bijvoorbeeld landen, provincies of gemeenten zijn. Voor het vastleggen van dergelijke gebieden wordt het KML-bestandsformaat gebruikt, waarvan veel standaardbestanden vrij beschikbaar zijn op internet. Hieronder volgen enkele voorbeelden, zoals landen van de wereld of Nederlandse gemeenten.

We zullen nu beschrijven hoe we een willekeurig klantenbestand kunnen plotten op de landen van de wereld met behulp van Qlik Sense Cloud.

Stap 1: Klantenbestand genereren

We beginnen met het genereren van een willekeurig klantenbestand op https://www.mockaroo.com/.

Stap 2: Nieuwe app starten in Qlik Sense Cloud

Ga naar Qlik Sense Cloud en start een nieuwe app.

Stap 3: Gegevens toevoegen

Kies de optie “Gegevens toevoegen” en selecteer zowel het klantenbestand als een KML-bestand met alle landen van de wereld. Zorg ervoor dat de naam ‘country’ in beide bestanden hetzelfde is, zodat Qlik Sense Cloud automatisch een sleutelverbinding tussen beide bestanden maakt. Hierdoor wordt de dimensie “country” van mijn klantenbestand uitgebreid met geometriegegevens, waardoor ze later op een specifieke kaart kunnen worden geplot.

Stap 4: Werkblad bewerken

Ga naar een werkblad om deze te bewerken. Voeg een nieuwe kaart toe en selecteer het veld ‘Label NL’ als dimensie, zodat de landnamen in het Nederlands worden weergegeven. Dit resulteert in het volgende beeld:

Stap 5: Visualisatie op basis van omzetgegevens

Om visueel inzicht te krijgen in de landen waar de meeste omzet wordt gegenereerd, doen we het volgende: Kies bij “Uiterlijk” de mogelijkheid om de kleuren aan te passen op basis van een meting. Definieer de meting met de volgende formule: SUM(revenue).

Op deze manier kunnen we op een overzichtelijke kaart zien welke landen de hoogste omzet genereren op basis van onze gegevens.

Conclusie

Met Qlik Sense Cloud kunnen we op een eenvoudige en intuïtieve manier gegevens visualiseren op een kaart. Door gebruik te maken van KML-bestanden kunnen we specifieke gebieden markeren en inzichten verkrijgen op

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Business Intelligence. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Business Intelligence (BI) is het technologie gedreven proces van gegevensanalyse dat bedrijven in staat stelt om waardevolle inzichten te halen uit hun gegevens. BI-oplossingen kunnen helpen bij het verzamelen, analyseren en presenteren van bedrijfsgegevens om betere beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behalen.

BI richt zich op het verzamelen, analyseren en presenteren van historische en huidige gegevens om bedrijfsprestaties te meten en te rapporteren. BA daarentegen richt zich meer op het voorspellen van toekomstige trends en mogelijkheden door geavanceerde analysemethoden en -modellen toe te passen op gegevens.

Het gebruik van BI-oplossingen kan bedrijven helpen om hun prestaties te verbeteren, betere beslissingen te nemen en concurrerend te blijven. Het kan hen helpen om inzicht te krijgen in klantgedrag, trends te identificeren, kosten te verlagen, de efficiëntie te verbeteren en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

Growteq biedt verschillende BI-oplossingen aan, waaronder Power BI van Microsoft, QlikView en Qlik Sense, Tableau en SAP BusinessObjects. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen sterke punten en functies, en kan worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf.

Ja, Growteq kan bedrijven helpen bij het implementeren van BI-oplossingen door het bieden van strategisch advies, consultancy en implementatiediensten. Ze werken samen met klanten om oplossingen op maat te maken die aan hun specifieke behoeften voldoen en hen helpen om waarde te halen uit hun gegevens.

De kosten van BI-oplossingen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de omvang van de implementatie en de gekozen oplossing. Growteq werkt samen met klanten om oplossingen te vinden die passen bij hun budget en behoeften. De voordelen van het gebruik van BI-oplossingen kunnen echter vaak opwegen tegen de kosten, omdat ze bedrijven kunnen helpen om hun prestaties te verbeteren en hun concurrentievoordeel te behalen.

De implementatie van een BI-oplossing omvat meestal de volgende stappen:

 • Definiëren van de doelstellingen en vereisten van het BI-project
 • Verzamelen en integreren van relevante gegevens uit verschillende bronnen
 • Het ontwikkelen van een datawarehouse om de gegevens op te slaan in een logisch model
 • Implementatie van dashboards, KPI’s en visualisatie voor gegevenspresentatie
 • Training van medewerkers
 • Continue monitoring en optimalisatie van de BI oplossing

BI maakt verschillende soorten analyses mogelijk, waaronder:

 • Descriptive analyse: Hierbij worden historische gegevens gebruikt om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd.
 • Diagnostische analyse: Hierbij wordt onderzocht waarom bepaalde gebeurtenissen of trends zich hebben voorgedaan
 • Voorspellende analyses: Hierbij worden gegevens en modellen gebruikt om toekomstige gebeurtenissen en trends te kunnen voorspellen
 • Prescriptive analyse: Hierbij worden aanbevelingen gedaan over mogelijke acties op basis van analyse en voorspelling

Enkele populaire BI-tools zijn o.a.:

 • Microsoft Power BI
 • QlikView
 • Qlik Sense
 • Tableau
 • MicroStrategy
 • IBM Cognos

Business Intelligence (BI) kan gegevens uit verschillende bronnen gebruiken, zoals:

 • Interne databases en systemen (bijv. CRM-systemen, ERP-systemen)
 • Externe gegevensbronnen (bijv. marktonderzoekgegevens, sociale media)
 • Gestructureerde gegevens (bijvoorbeeld databases en spreadsheets)
 • Ongestructureerde gegevens (bijv. tekstuele gegevens, e-mails, logboeken etc.)
 • Big data-bronnen (bijv. sensorgegevens, weblogs)

Growteq heeft ervaring met al deze bronnen.

Selfservice BI verwijst naar het vermogen van niet-technische gebruikers om zelfstandig gegevens te verkennen, te analyseren en rapporten en dashboards te maken met behulp van gebruiksvriendelijke BI-tools. Enkele voordelen van selfservice BI zijn o.a.:

 • Verminderde afhankelijkheid van IT-afdelingen voor rapportage en analyses
 • Snellere besluitvorming doordat gebruikers direct toegang hebben tot benodigde gegevens
 • Verhoogde flexibiliteit en aanpasbaarheid bij het verkennen van gegevens
 • Stimuleert gegeven gestuurde cultuur binnen de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!