Qlik Sense September 2018 release

Afgelopen 11 september heeft Qlik een nieuwe release uitgebracht van Qlik Sense, namelijk Sense September 2018.

Deze versie bevat, naast een aantal bugfixes, ook weer een aantal mooie updates. Een eerste verbetering betreft de interactie op laptops met een touchscreen. Ook vanuit het edit-scherm van een tabblad zijn er nu meer touch-mogelijkheden. Daarnaast kan een Developer nu een standaard bookmark selecteren, die op het moment dat een dashboard geopend wordt, ook direct wordt toegepast. Hiermee wordt het dus mogelijk om een aantal selecties vooraf te definiëren.
Wat bij het maken van een nieuw script in de script editor direct opvalt, is een storende bug waarbij er een scriptsectie wordt aangemaakt die verborgen hoort te zijn.

In de vorige versies werden wijzigingen in de bewerkmodus direct opgeslagen. Nu is er een knop beschikbaar om wijzigingen op te slaan. Wat er verder in de bewerkmodus is gewijzigd, dat je nu, helaas, kan kiezen voor een vaste layout. Hiermee maak je dus een pagina die niet meer responsive is.  Ik vind het wel jammer dat deze optie is toegevoegd, maar anderzijds komt dit waarschijnlijk tegemoet aan veel QlikView gebruikers, waarbij er gebruik gemaakt werd van statische pagina’s. Deze functie werkt overigens niet op mobiele apparaten, dus op een tablet of telefoon wordt de volledige kracht van Sense responsive gebruikt.

Updates en bugfixes in Qlik Sense September 2018 release

Vanaf Sense June 2018 was het al mogelijk om in tabellen de verschillende kolommen voorwaardelijk te tonen. Vanaf deze versie heb je die keuze ook voor draaitabellen. Dit kan erg handig zijn bij doorklikken naar een verder niveau van detail.
Een optie waar ik nog op wacht, en die hopelijk ook gerealiseerd gaat worden, is het voorwaardelijk weergeven van een tabblad. Vooralsnog moet je dit via de QMC met security rules regelen. Dit is lastig onderhoudbaar en erg bewerkelijk.

In vorige versies heeft Qlik al het één en ander gedaan om het maken van expressies makkelijker te maken. Dat krijgt in deze release weer een vervolg. Zo zijn er steeds meer mogelijke stappen toegevoegd die het voor een businessgebruiker makkelijker maken om zelf berekeningen toe te voegen aan een object. Het selfservice BI wordt hiermee weer wat vergemakkelijkt.

Ook in de ontwikkeling van de kaartweergaves zit een heel mooie doorgaande lijn. In de laatste versie zijn er weer een aantal nieuwe kaarttypes toegevoegd. Een aantal opties waarvoor je eerst een extension nodig had, zijn nu al in de standaardweergave opgenomen. Zie deze link voor een aantal voorbeeldvisualisatie: https://help.qlik.com/en-US/sense/September2018/Subsystems/Hub/Content/Sense_Hub/Visualizations/Map/Map.htm

Ook in de QMC zijn er nog wat verbeteringen doorgevoerd. Zo is het vanaf nu ook mogelijk om meerdere gepubliceerde Apps van stream te veranderen. Vanaf April 2018 kon dit voor een losse App al wel gedaan worden, maar nu kan je dit dus ook voor meerdere apps tegelijk regelen.

 Samengevat niet echt een update met heel belangrijke punten in gebruiksgemak, maar vooral veel nice-to-haves. De echte vernieuwing zit ‘m in de kaartweergave, daar is veel vernieuwing doorgevoerd.

Wil je de relase notes nog doornemen, kijk dan hier nog even: https://community.qlik.com/servlet/JiveServlet/download/38-338114/Qlik%20NPrinting%20September%202018%20Release%20Notes.pdf. Er zijn namelijk ook nog best wat bugs opgelost, die staan in de release notes vermeld.

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Business Intelligence. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Business Intelligence (BI) is het technologie gedreven proces van gegevensanalyse dat bedrijven in staat stelt om waardevolle inzichten te halen uit hun gegevens. BI-oplossingen kunnen helpen bij het verzamelen, analyseren en presenteren van bedrijfsgegevens om betere beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behalen.

BI richt zich op het verzamelen, analyseren en presenteren van historische en huidige gegevens om bedrijfsprestaties te meten en te rapporteren. BA daarentegen richt zich meer op het voorspellen van toekomstige trends en mogelijkheden door geavanceerde analysemethoden en -modellen toe te passen op gegevens.

Het gebruik van BI-oplossingen kan bedrijven helpen om hun prestaties te verbeteren, betere beslissingen te nemen en concurrerend te blijven. Het kan hen helpen om inzicht te krijgen in klantgedrag, trends te identificeren, kosten te verlagen, de efficiëntie te verbeteren en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

Growteq biedt verschillende BI-oplossingen aan, waaronder Power BI van Microsoft, QlikView en Qlik Sense, Tableau en SAP BusinessObjects. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen sterke punten en functies, en kan worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf.

Ja, Growteq kan bedrijven helpen bij het implementeren van BI-oplossingen door het bieden van strategisch advies, consultancy en implementatiediensten. Ze werken samen met klanten om oplossingen op maat te maken die aan hun specifieke behoeften voldoen en hen helpen om waarde te halen uit hun gegevens.

De kosten van BI-oplossingen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de omvang van de implementatie en de gekozen oplossing. Growteq werkt samen met klanten om oplossingen te vinden die passen bij hun budget en behoeften. De voordelen van het gebruik van BI-oplossingen kunnen echter vaak opwegen tegen de kosten, omdat ze bedrijven kunnen helpen om hun prestaties te verbeteren en hun concurrentievoordeel te behalen.

De implementatie van een BI-oplossing omvat meestal de volgende stappen:

 • Definiëren van de doelstellingen en vereisten van het BI-project
 • Verzamelen en integreren van relevante gegevens uit verschillende bronnen
 • Het ontwikkelen van een datawarehouse om de gegevens op te slaan in een logisch model
 • Implementatie van dashboards, KPI’s en visualisatie voor gegevenspresentatie
 • Training van medewerkers
 • Continue monitoring en optimalisatie van de BI oplossing

BI maakt verschillende soorten analyses mogelijk, waaronder:

 • Descriptive analyse: Hierbij worden historische gegevens gebruikt om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd.
 • Diagnostische analyse: Hierbij wordt onderzocht waarom bepaalde gebeurtenissen of trends zich hebben voorgedaan
 • Voorspellende analyses: Hierbij worden gegevens en modellen gebruikt om toekomstige gebeurtenissen en trends te kunnen voorspellen
 • Prescriptive analyse: Hierbij worden aanbevelingen gedaan over mogelijke acties op basis van analyse en voorspelling

Enkele populaire BI-tools zijn o.a.:

 • Microsoft Power BI
 • QlikView
 • Qlik Sense
 • Tableau
 • MicroStrategy
 • IBM Cognos

Business Intelligence (BI) kan gegevens uit verschillende bronnen gebruiken, zoals:

 • Interne databases en systemen (bijv. CRM-systemen, ERP-systemen)
 • Externe gegevensbronnen (bijv. marktonderzoekgegevens, sociale media)
 • Gestructureerde gegevens (bijvoorbeeld databases en spreadsheets)
 • Ongestructureerde gegevens (bijv. tekstuele gegevens, e-mails, logboeken etc.)
 • Big data-bronnen (bijv. sensorgegevens, weblogs)

Growteq heeft ervaring met al deze bronnen.

Selfservice BI verwijst naar het vermogen van niet-technische gebruikers om zelfstandig gegevens te verkennen, te analyseren en rapporten en dashboards te maken met behulp van gebruiksvriendelijke BI-tools. Enkele voordelen van selfservice BI zijn o.a.:

 • Verminderde afhankelijkheid van IT-afdelingen voor rapportage en analyses
 • Snellere besluitvorming doordat gebruikers direct toegang hebben tot benodigde gegevens
 • Verhoogde flexibiliteit en aanpasbaarheid bij het verkennen van gegevens
 • Stimuleert gegeven gestuurde cultuur binnen de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!