Effectief kleur gebruik in Business Intelligence

De keuze voor kleur in een BI-dashboard is een belangrijk onderwerp. Traditioneel worden rood en groen gebruikt om positieve en negatieve waarden aan te geven. Het is echter essentieel voor business intelligence-ontwerpers om te begrijpen dat deze kleuren niet altijd optimaal zijn, met name vanwege de leesbaarheid en toegankelijkheid voor kleurenblinden. In deze blog behandelen we de vraag of rood en groen de juiste kleuren zijn in een BI-dashboard, waarbij we ingaan op het gebruik en de leesbaarheid van deze kleuren.

De invloed van kleurenblindheid

Een aanzienlijk percentage van de bevolking, ongeveer 8% van de mannen en 0,5% van de vrouwen, lijdt aan kleurenblindheid en kan de kleuren rood en groen niet van elkaar onderscheiden. Dit geldt ook voor verschillende tinten van deze kleuren. Het gebruik van rood en groen in een BI-dashboard kan leiden tot verwarring en een gebrek aan onderscheid voor kleurenblinden. Stephen Few, een autoriteit op het gebied van BI-vormgeving, benadrukt dat mensen met kleurenblindheid rood en groen waarnemen als bruin, waardoor de verschillende kleuren niet meer te onderscheiden zijn.

Alternatieven voor rood en groen

Hoewel het niet volledig verboden is om rood of groen te gebruiken in een dashboard, is het belangrijk om te overwegen om slechts één van deze kleuren te gebruiken en niet beide in dezelfde visualisatie. Een alternatieve oplossing is het gebruik van andere kleuren of tinten die wel onderscheidbaar zijn voor kleurenblinden, zoals donkerblauw, lichtblauw en grijs.

Printen in zwart-wit

Het verschil tussen rood en groen is ook niet goed zichtbaar wanneer grafieken in zwart-wit worden afgedrukt. Dit heeft hetzelfde effect als kleurenblindheid, waarbij de verschillende kleuren en tinten niet zichtbaar zijn. Om grafieken in zwart-wit leesbaar te maken, kunnen bijvoorbeeld patronen worden toegepast op de balken of andere elementen in de grafiek.

Het gebruik van symbolen

Het gebruik van symbolen als alternatief voor kleuren wordt niet aanbevolen, omdat kleuren over het algemeen beter interpreteerbaar zijn. Stephen Few merkt op dat kleurtinten doorgaans beter begrepen worden dan vormen. Het gebruik van verschillende symbolen zoals driehoeken, vierkanten en cirkels kan echter nuttig zijn om onderscheid te maken tussen verschillende elementen. Het is belangrijk om te voorkomen dat er te veel informatie in één grafiek wordt gepresenteerd en dat symbolen niet te dicht op elkaar staan.

In deze blog hebben we besproken waarom rood en groen geen optimale kleuren zijn in de datavisualisatie van business intelligence. We hebben aangetoond dat kleurenblinden problemen kunnen ondervinden bij het onderscheiden van rood en groen, en dat het gebruik van deze kleuren in zwart-wit afdrukken ook problematisch kan zijn. Daarnaast hebben we gekeken naar alternatieven, zoals het gebruik van andere kleuren of tinten en het toepassen van patronen in grafieken.

Op basis van de besproken informatie kunnen we concluderen dat rood en groen geen goede kleurenkeuze zijn voor datavisualisatie in business intelligence. Ze zijn niet leesbaar voor kleurenblinden en verliezen hun onderscheidbaarheid bij zwart-wit afdrukken. Het gebruik van andere kleuren, tinten en patronen kan helpen om de leesbaarheid en begrijpelijkheid te verbeteren.

Als ontwerpers van business intelligence-dashboards is het van cruciaal belang om rekening te houden met de toegankelijkheid en leesbaarheid van kleuren, zodat de gebruikers de informatie op de juiste manier kunnen interpreteren. Door bewust te kiezen voor kleuren die voor iedereen goed zichtbaar zijn, kunnen we de effectiviteit van datavisualisatie vergroten en de bruikbaarheid van BI-dashboards verbeteren.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en best practices op het gebied van kleurgebruik in business intelligence, zodat je de juiste keuzes kunt maken bij het ontwerpen van effectieve en toegankelijke dashboards.

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Business Intelligence. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Business Intelligence (BI) is het technologie gedreven proces van gegevensanalyse dat bedrijven in staat stelt om waardevolle inzichten te halen uit hun gegevens. BI-oplossingen kunnen helpen bij het verzamelen, analyseren en presenteren van bedrijfsgegevens om betere beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behalen.

BI richt zich op het verzamelen, analyseren en presenteren van historische en huidige gegevens om bedrijfsprestaties te meten en te rapporteren. BA daarentegen richt zich meer op het voorspellen van toekomstige trends en mogelijkheden door geavanceerde analysemethoden en -modellen toe te passen op gegevens.

Het gebruik van BI-oplossingen kan bedrijven helpen om hun prestaties te verbeteren, betere beslissingen te nemen en concurrerend te blijven. Het kan hen helpen om inzicht te krijgen in klantgedrag, trends te identificeren, kosten te verlagen, de efficiëntie te verbeteren en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

Growteq biedt verschillende BI-oplossingen aan, waaronder Power BI van Microsoft, QlikView en Qlik Sense, Tableau en SAP BusinessObjects. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen sterke punten en functies, en kan worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf.

Ja, Growteq kan bedrijven helpen bij het implementeren van BI-oplossingen door het bieden van strategisch advies, consultancy en implementatiediensten. Ze werken samen met klanten om oplossingen op maat te maken die aan hun specifieke behoeften voldoen en hen helpen om waarde te halen uit hun gegevens.

De kosten van BI-oplossingen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de omvang van de implementatie en de gekozen oplossing. Growteq werkt samen met klanten om oplossingen te vinden die passen bij hun budget en behoeften. De voordelen van het gebruik van BI-oplossingen kunnen echter vaak opwegen tegen de kosten, omdat ze bedrijven kunnen helpen om hun prestaties te verbeteren en hun concurrentievoordeel te behalen.

De implementatie van een BI-oplossing omvat meestal de volgende stappen:

 • Definiëren van de doelstellingen en vereisten van het BI-project
 • Verzamelen en integreren van relevante gegevens uit verschillende bronnen
 • Het ontwikkelen van een datawarehouse om de gegevens op te slaan in een logisch model
 • Implementatie van dashboards, KPI’s en visualisatie voor gegevenspresentatie
 • Training van medewerkers
 • Continue monitoring en optimalisatie van de BI oplossing

BI maakt verschillende soorten analyses mogelijk, waaronder:

 • Descriptive analyse: Hierbij worden historische gegevens gebruikt om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd.
 • Diagnostische analyse: Hierbij wordt onderzocht waarom bepaalde gebeurtenissen of trends zich hebben voorgedaan
 • Voorspellende analyses: Hierbij worden gegevens en modellen gebruikt om toekomstige gebeurtenissen en trends te kunnen voorspellen
 • Prescriptive analyse: Hierbij worden aanbevelingen gedaan over mogelijke acties op basis van analyse en voorspelling

Enkele populaire BI-tools zijn o.a.:

 • Microsoft Power BI
 • QlikView
 • Qlik Sense
 • Tableau
 • MicroStrategy
 • IBM Cognos

Business Intelligence (BI) kan gegevens uit verschillende bronnen gebruiken, zoals:

 • Interne databases en systemen (bijv. CRM-systemen, ERP-systemen)
 • Externe gegevensbronnen (bijv. marktonderzoekgegevens, sociale media)
 • Gestructureerde gegevens (bijvoorbeeld databases en spreadsheets)
 • Ongestructureerde gegevens (bijv. tekstuele gegevens, e-mails, logboeken etc.)
 • Big data-bronnen (bijv. sensorgegevens, weblogs)

Growteq heeft ervaring met al deze bronnen.

Selfservice BI verwijst naar het vermogen van niet-technische gebruikers om zelfstandig gegevens te verkennen, te analyseren en rapporten en dashboards te maken met behulp van gebruiksvriendelijke BI-tools. Enkele voordelen van selfservice BI zijn o.a.:

 • Verminderde afhankelijkheid van IT-afdelingen voor rapportage en analyses
 • Snellere besluitvorming doordat gebruikers direct toegang hebben tot benodigde gegevens
 • Verhoogde flexibiliteit en aanpasbaarheid bij het verkennen van gegevens
 • Stimuleert gegeven gestuurde cultuur binnen de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!