Kleurenthema’s in Power BI

Eén van de belangrijkste zaken bij het maken van een dashboard is het kleurgebruik. De uitstraling en dus ook leesbaarheid van een dashboard staat of valt hiermee. Sinds kort is er in Power BI de mogelijkheid om op een efficiënte methode kleuren binnen een dashboard toe te passen. In deze blog zal ik dit toelichten.

Het vervelende van deze optie binnen Power BI is dat het een zogenaamde ‘preview feature’ is. Dit houdt in dat binnen de Power BI desktop omgeving de functie expliciet ingeschakeld moet worden. Je kunt de optie aanzetten via Options and Settings -> Options -> Preview features en vink daar de optie ‘Custom report themes’ aan.

blogmark1

Vervolgens is er nu in het lint het submenu ‘Themes’ beschikbaar, hier kunnen thema’s worden geïmporteerd.
blogmark2

Door het gebruik van thema’s worden van tevoren bepaalde kleuren standaard toegepast op de visualisaties binnen Power BI. Deze thema’s kan je zelf creëren door middel van een klein JSON bestand, zie hieronder een voorbeeld van de code van een thema:

{

“name”: “Microsoft Logo Colors”,

“dataColors”: [“#ffbb00”, “#7cbb00”, “#00a1f1”, “#f65314”],

“background”:”#FFFFFF”,

“foreground”: “#000000”,

“tableAccent”: “#c2c2c2”

}

Ook staan er diverse voorbeelden op de community site van Power BI: https://community.powerbi.com/t5/Themes-Gallery/bd-p/ThemesGallery

Via Switch Theme -> Import theme wordt het thema geïmporteerd en worden gelijk alle visualisaties aangepast. Door Default Theme te selecteren wordt dit weer ongedaan gemaakt.
blogmark3

blogmark4

Zoals hierboven kort beschreven is kan er via de thema’s in Power BI snel een dashboard in de juiste kleuren opgemaakt worden. Het grootte voordeel van de functie is dat nu niet per visualisatie de kleuren geselecteerd hoeven worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!