Zelf eenvoudig apps maken met Power apps

Microsoft maakt het met Power Apps nog makkelijker om eigen apps te maken die snel gedeeld kunnen worden met gebruikers binnen de eigen organisatie. Power Apps maakt het mogelijk om nog sneller en directer met de data te werken zonder dat er langlopende software ontwikkeltrajecten moeten worden doorlopen. Power Apps is daarmee een mooie uitbreiding in elk software landschap.

In deze blog laat ik zien hoe een Power App gemaakt wordt die gegevens uit een SQL database laat zien en waar de gebruiker de gegevens kan aanpassen en nieuwe gegevens kan invoeren.

Voorbereiding

In deze blog maken we gebruik van een SQL tabel met orders. Het SQL script met een voorbeeld data is hieronder opgenomen:

[code language=”sql”]

CREATE TABLE [dbo].[FactOrders](
[iOrderKey] [int] IDENTITY(1,1) NOT NULL,
[Klant] [varchar](50) NULL,
[FactuurDatum] [date] NULL,
[Ordernummer] [varchar](50) NULL,
[Product] [varchar](50) NULL,
[Aantal] [decimal](18, 2) NULL,
[OmzetBedrag] [decimal](18, 2) NULL,
CONSTRAINT [PK_Orders] PRIMARY KEY CLUSTERED
(
[iOrderKey] ASC
)WITH (PAD_INDEX = OFF, STATISTICS_NORECOMPUTE = OFF, IGNORE_DUP_KEY = OFF, ALLOW_ROW_LOCKS = ON, ALLOW_PAGE_LOCKS = ON) ON [PRIMARY]
) ON [PRIMARY]
GO
SET IDENTITY_INSERT [dbo].[FactOrders] ON
GO
INSERT [dbo].[FactOrders] ([iOrderKey], [Klant], [FactuurDatum], [Ordernummer], [Product], [Aantal], [OmzetBedrag]) VALUES (9, N’Klant A’, CAST(N’2019-01-01′ AS Date), N’Ordernummer: 2019-001′, N’Product I’, CAST(50.00 AS Decimal(18, 2)), CAST(100.00 AS Decimal(18, 2)))
GO
INSERT [dbo].[FactOrders] ([iOrderKey], [Klant], [FactuurDatum], [Ordernummer], [Product], [Aantal], [OmzetBedrag]) VALUES (10, N’Klant A’, CAST(N’2019-02-05′ AS Date), N’Ordernummer: 2019-002′, N’Produc II’, CAST(100.00 AS Decimal(18, 2)), CAST(300.00 AS Decimal(18, 2)))
GO
INSERT [dbo].[FactOrders] ([iOrderKey], [Klant], [FactuurDatum], [Ordernummer], [Product], [Aantal], [OmzetBedrag]) VALUES (11, N’Klant A’, CAST(N’2019-03-28′ AS Date), N’Ordernummer: 2019-003′, N’Produc II’, CAST(200.00 AS Decimal(18, 2)), CAST(450.00 AS Decimal(18, 2)))
GO
INSERT [dbo].[FactOrders] ([iOrderKey], [Klant], [FactuurDatum], [Ordernummer], [Product], [Aantal], [OmzetBedrag]) VALUES (12, N’Klant B’, CAST(N’2019-01-05′ AS Date), N’Ordernummer: 2019-004′, N’Product I’, CAST(250.00 AS Decimal(18, 2)), CAST(500.00 AS Decimal(18, 2)))
GO
INSERT [dbo].[FactOrders] ([iOrderKey], [Klant], [FactuurDatum], [Ordernummer], [Product], [Aantal], [OmzetBedrag]) VALUES (13, N’Klant B’, CAST(N’2019-02-16′ AS Date), N’Ordernummer: 2019-005′, N’Product III’, CAST(30.00 AS Decimal(18, 2)), CAST(900.00 AS Decimal(18, 2)))
GO
INSERT [dbo].[FactOrders] ([iOrderKey], [Klant], [FactuurDatum], [Ordernummer], [Product], [Aantal], [OmzetBedrag]) VALUES (14, N’Klant B’, CAST(N’2019-03-23′ AS Date), N’Ordernummer: 2019-006′, N’Product I’, CAST(65.00 AS Decimal(18, 2)), CAST(130.00 AS Decimal(18, 2)))
GO
INSERT [dbo].[FactOrders] ([iOrderKey], [Klant], [FactuurDatum], [Ordernummer], [Product], [Aantal], [OmzetBedrag]) VALUES (15, N’Klant C’, CAST(N’2019-01-15′ AS Date), N’Ordernummer: 2019-007′, N’Produc II’, CAST(90.00 AS Decimal(18, 2)), CAST(270.00 AS Decimal(18, 2)))
GO
INSERT [dbo].[FactOrders] ([iOrderKey], [Klant], [FactuurDatum], [Ordernummer], [Product], [Aantal], [OmzetBedrag]) VALUES (16, N’Klant C’, CAST(N’2019-02-28′ AS Date), N’Ordernummer: 2019-008′, N’Product I’, CAST(91.00 AS Decimal(18, 2)), CAST(182.00 AS Decimal(18, 2)))
GO
INSERT [dbo].[FactOrders] ([iOrderKey], [Klant], [FactuurDatum], [Ordernummer], [Product], [Aantal], [OmzetBedrag]) VALUES (17, N’Klant C’, CAST(N’2019-03-13′ AS Date), N’Ordernummer: 2019-009′, N’Produc II’, CAST(52.00 AS Decimal(18, 2)), CAST(156.00 AS Decimal(18, 2)))
GO
SET IDENTITY_INSERT [dbo].[FactOrders] OFF
GO

[/dm_code_snippet]

Aanmaken nieuwe app

Power Apps is heel flexibel en de app kun je helemaal zelf vanaf de grond opbouwen. Power Apps biedt echter ook de mogelijkheid om een groot deel van de app voor te bereiden op basis van een connectie met een gegevensbron.

Ga in Power Apps naar Apps,

en kies vervolgens voor App maken.

Kies in het volgende scherm voor Telefoonindeling onder SQL server.

Maak een nieuwe verbinding aan met de SQL server en de database waar de Order tabel in is opgenomen.

Selecteer de verbinding met de SQL tabel en kies voor de tabel FactOrders.

Power Apps heeft nu automatisch drie nieuwe pagina’s aangemaakt:

 1. Een pagina met een lijst van alle orders
 2. Een edit pagina voor het aanpassen van een order
 3. Een pagina om een nieuwe order toe te voegen

Als je een van de schermen open klikt, zie je welke elementen er allemaal zijn aangemaakt op deze pagina

Wanneer je een element aanklikt krijg je aan de rechterkant van het scherm de mogelijkheid om alle eigenschappen van dat element aan te passen. Elk element heeft heel veel mogelijkheden om deze precies naar eigen wensen aan te passen.

Op het canvas in het midden van het scherm zie je hoe de pagina eruit komt te zien. Hier kun je nog elementen toevoegen, verplaatsen of bijvoorbeeld de titel aanpassen.

‘Out of the box’ is de app al redelijk compleet. Om de app te testen, kun je rechts bovenin op de play button klikken.

De app opent in een nieuwe tab en je ziet dat alle functies werken.

De search box bovenin filtert alle rijen op basis van de zoekterm.

Je kunt een nieuwe order aanmaken door op het plusje te klikken,

en je kunt een bestaande rij aanpassen door op een rij te klikken en vervolgens voor het potloodje rechts bovenin te klikken.

App publiceren

De volgende stap is om de app te publiceren en te delen met andere gebruikers.
Sla de app eerst op via Bestand > Opslaan als en geef de app een mooie naam. In het volgende scherm krijg je de mogelijkheid om de app te delen met andere gebruikers. Deze gebruikers krijgen vervolgens een mailtje met een link naar de app en zij kunnen de app openen in de mobiele app op hun telefoon.

Afsluiting

Met Power Apps is het heel eenvoudig om snel en eenvoudig nieuwe apps te maken en aan de gebruikers ter beschikking te stellen. In deze blog is een eenvoudig voorbeeld gemaakt, maar de mogelijkheden in Power Apps zijn zeer uitgebreid. Voor bijna elke vraag is er wel een oplossing te bedenken.

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Business Intelligence. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Business Intelligence (BI) is het technologie gedreven proces van gegevensanalyse dat bedrijven in staat stelt om waardevolle inzichten te halen uit hun gegevens. BI-oplossingen kunnen helpen bij het verzamelen, analyseren en presenteren van bedrijfsgegevens om betere beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behalen.

BI richt zich op het verzamelen, analyseren en presenteren van historische en huidige gegevens om bedrijfsprestaties te meten en te rapporteren. BA daarentegen richt zich meer op het voorspellen van toekomstige trends en mogelijkheden door geavanceerde analysemethoden en -modellen toe te passen op gegevens.

Het gebruik van BI-oplossingen kan bedrijven helpen om hun prestaties te verbeteren, betere beslissingen te nemen en concurrerend te blijven. Het kan hen helpen om inzicht te krijgen in klantgedrag, trends te identificeren, kosten te verlagen, de efficiëntie te verbeteren en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

Growteq biedt verschillende BI-oplossingen aan, waaronder Power BI van Microsoft, QlikView en Qlik Sense, Tableau en SAP BusinessObjects. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen sterke punten en functies, en kan worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf.

Ja, Growteq kan bedrijven helpen bij het implementeren van BI-oplossingen door het bieden van strategisch advies, consultancy en implementatiediensten. Ze werken samen met klanten om oplossingen op maat te maken die aan hun specifieke behoeften voldoen en hen helpen om waarde te halen uit hun gegevens.

De kosten van BI-oplossingen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de omvang van de implementatie en de gekozen oplossing. Growteq werkt samen met klanten om oplossingen te vinden die passen bij hun budget en behoeften. De voordelen van het gebruik van BI-oplossingen kunnen echter vaak opwegen tegen de kosten, omdat ze bedrijven kunnen helpen om hun prestaties te verbeteren en hun concurrentievoordeel te behalen.

De implementatie van een BI-oplossing omvat meestal de volgende stappen:

 • Definiëren van de doelstellingen en vereisten van het BI-project
 • Verzamelen en integreren van relevante gegevens uit verschillende bronnen
 • Het ontwikkelen van een datawarehouse om de gegevens op te slaan in een logisch model
 • Implementatie van dashboards, KPI’s en visualisatie voor gegevenspresentatie
 • Training van medewerkers
 • Continue monitoring en optimalisatie van de BI oplossing

BI maakt verschillende soorten analyses mogelijk, waaronder:

 • Descriptive analyse: Hierbij worden historische gegevens gebruikt om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd.
 • Diagnostische analyse: Hierbij wordt onderzocht waarom bepaalde gebeurtenissen of trends zich hebben voorgedaan
 • Voorspellende analyses: Hierbij worden gegevens en modellen gebruikt om toekomstige gebeurtenissen en trends te kunnen voorspellen
 • Prescriptive analyse: Hierbij worden aanbevelingen gedaan over mogelijke acties op basis van analyse en voorspelling

Enkele populaire BI-tools zijn o.a.:

 • Microsoft Power BI
 • QlikView
 • Qlik Sense
 • Tableau
 • MicroStrategy
 • IBM Cognos

Business Intelligence (BI) kan gegevens uit verschillende bronnen gebruiken, zoals:

 • Interne databases en systemen (bijv. CRM-systemen, ERP-systemen)
 • Externe gegevensbronnen (bijv. marktonderzoekgegevens, sociale media)
 • Gestructureerde gegevens (bijvoorbeeld databases en spreadsheets)
 • Ongestructureerde gegevens (bijv. tekstuele gegevens, e-mails, logboeken etc.)
 • Big data-bronnen (bijv. sensorgegevens, weblogs)

Growteq heeft ervaring met al deze bronnen.

Selfservice BI verwijst naar het vermogen van niet-technische gebruikers om zelfstandig gegevens te verkennen, te analyseren en rapporten en dashboards te maken met behulp van gebruiksvriendelijke BI-tools. Enkele voordelen van selfservice BI zijn o.a.:

 • Verminderde afhankelijkheid van IT-afdelingen voor rapportage en analyses
 • Snellere besluitvorming doordat gebruikers direct toegang hebben tot benodigde gegevens
 • Verhoogde flexibiliteit en aanpasbaarheid bij het verkennen van gegevens
 • Stimuleert gegeven gestuurde cultuur binnen de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!