Hergebruiken van een loadscript in meerdere dashboards

Bij een implementatie van Qlik Sense wordt er vaak gebruik gemaakt van meerdere dashboards. Dit omdat er bijvoorbeeld verschillende gebruikersgroepen zijn, of dat de strekking van de verschillende dashboards heel anders is.

Ondanks de verschillen in de dashboards, komt het toch vaak voor dat bepaalde onderdelen in iedere dashboards weer terugkomen en ook overal hetzelfde moeten blijven, neem bijvoorbeeld een masterkalender. Datuminterpretaties zullen in alle dashboards gelijk moeten zijn. Wanneer er een eigen masterkalender gemaakt wordt in Qlik, kan je dit in het script doen, maar dan wordt een wijziging niet direct doorgevoerd in alle andere dashboards. Dit veranderd wanneer de masterkalender in een apart txt-bestand geplaatst wordt. Dit bestandje kan je dan door middel van een Include-functie opnemen in alle dashboards. Het grote voordeel is dat een wijziging niet per ongeluk in één dashboard vergeten wordt.

Een veel gebruikte toepassing is om dit te doen voor expressies. Wanneer je expressies in het script definieert (als variabele), kan je deze ook centraal beheren. Het voordeel is dat je een dashboard niet per se opnieuw hoeft te publiceren bij een gewijzigde rekenmethodiek. Een berekening kan ook nog eens in meerdere dashboards terugkomen. Bij een expressie heeft een niet volledig doorgevoerde wijziging een grote impact. Er treedt dan namelijk inconsistentie op binnen de verschillende dashboards.

Hoe wordt dit dan vorm gegeven? In het Sense Script wordt een map gekoppeld waar Sense toegang toe heeft. In het script wordt dan een include-statement opgenomen, met een verwijzing naar de map en het bestand met de expressies.

Sense:
$(Include=[Lib://SenseCSV)/Expressies.txt);

QlikView:
$(Include=D:\QlikViewCSV\Connectionstring.txt);
Bovenstaande stukje code kan eenvoudig in alle dashboards opgenomen worden. Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!

Hergebruiken van een loadscript in meerdere dashboards

  1. Home
  2. Diensten
  3. Qlik Sense
  4. Hergebruiken van een loadscript in meerdere dashboards