Plot data op een kaart met Qlik Sense Cloud

In deze blog wil ik inzoomen op de mogelijkheden van Qlik Sense om een kaart te gebruiken met hierop zelf aangeduide gebieden. Dit zouden bijvoorbeeld landen, provincies of gemeenten kunnen zijn. Voor de vastlegging van zulke gebieden wordt gebruikt gemaakt van het KML-bestandsformaat. Veel standaard KML-bestanden zijn vrij beschikbaar op internet. Hieronder een aantal voorbeelden:

Landen van de wereldNederlandse provincies of Nederlandse gemeenten.

In deze blog ga ik beschrijven hoe ik een een willekeurig klantenbestand kan plotten op de landen van de wereld met Google Sense Cloud.

Ik begin bij een willekeurig klantenbestand. Die genereer ik op https://www.mockaroo.com/

blogjm

Vervolgens ga ik naar Qlik Sense Cloud en begin ik een nieuwe App.

blogjm2

Vervolgens kies ik voor de optie gegevens toevoegen. Daar selecteer ik mijn klantenbestand en een KML-bestand met alle landen van de wereld.

blogjm3

blog jm4

Door de naam ‘country’ in beide bestanden hetzelfde te houden creëert Qlik Sense Cloud automatisch een sleutelverbinding tussen beide bestanden. Hierdoor wordt de dimensie country bij mijn klanten uitgebreid met geometery data, waardoor ze straks te plotten zijn op een bepaalde kaart.

blogjm5

Vervolgens ga ik naar een werkblad om deze te bewerken. Hier voeg ik een nieuwe map toe en selecteer als dimensie het veld ‘Label NL’, zodat ik de Nederlandstalige landnamen zie als dimensie. Hierdoor ontstaat het volgende plaatje:

blogjm6

Vervolgens zou ik graag visueel willen krijgen in welke landen ik de meeste omzet genereer. Daarvoor doe ik het volgende: Bij Uiterlijk kies ik voor de mogelijkheid om de kleuren aan te passen aan een meting. Mijn meting definieer ik met de volgende formule: SUM(revenue).

En voilá, dit resulteert in dit keurige plaatje:

blogjm7

Schijnbaar verkopen mijn producten het best in China en Rusland. Wat zou het zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!