Release Qlik Sense Mobile App

Sinds de release van Qlik Sense september 2017 is het mogelijk om Qlik Sense dashboards offline te bekijken op je iPad. Voor Qlik is dit een belangrijke stap en een veelgehoorde vraag van eindgebruikers. In deze blog wil ik antwoord geven de op de vragen: Hoe kan ik de app installeren? Wat kun je met de app? Hoe zit het met de beveiliging?

Hoe kan ik de app installeren?

De app is gratis te downloaden via App Store. Je moet dan wel beschikking over een iPad Air 2 of nieuwer met iOS 10.x of hoger.

Hoe werkt de app?

Wanneer je de app gedownload hebt en start wordt er gevraagd om verbinding te maken met een Qlik Sense Server. Om verbinding te maken met je eigen Qlik Sense Server heb je een ‘authentication link’ nodig. Deze link kan aangemaakt worden door de administrator in de Qlik Management Console. Wanneer je de url ontvangen hebt open je deze in Safari op je iPad. Er wordt vervolgens gevraagd of je de mobiele app van Qlik Sense wilt openen. Bij akkoord ga je naar de app en verschijnt er een snelkoppeling op het startscherm naar je eigen Qlik Sense Server. Wanneer je op de koppeling klikt, wordt er een aanmeldscherm geopend, waarmee je kunt inloggen op de server. De inloggegevens zijn hetzelfde als waarmee je inlogt op de Qlik Sense Server vanuit een browser. Als je succesvol ingelogd bent kom je in de bekende Qlik Sense Hub. Hierin zie je je eigen dashboards, de streams en de dashboards in de verschillende streams.

De motor van de app

De volledige Qlik Sense Engine draait op je iPad. Hierdoor heb je alle functionaliteiten van de Qlik Sense Hub tot je beschikking. Je kunt dashboards aanmaken en bewerken. Binnen een gepubliceerde app kun je persoonlijke pagina’s en presentaties maken. Vanuit de Hub is het mogelijk om een app te downloaden. Hiervoor wordt het volledige dashboard gedownload en opgeslagen op de iPad. De gedownloade apps kunnen offline bekeken worden. Het is ook mogelijk om analyses te maken, maar aanpassingen aan het laadscript en/of herladen van de data is niet mogelijk. Alle extensions binnen een dashboard werken zowel offline als online.

Hoe werkt de beveiliging?

Authentication link

Om gebruik te maken van de app moet je van de administrator een ‘authentication link’ ontvangen. De administrator kan deze link aanmaken in de QMC van Qlik Sense bij de instellingen van de Virtual Proxy.

CAL Qlik Sense
De Client Authentication Link genereren

Na het genereren van de link is deze te vinden in de Qlik Sense Hub. De link kan ook via e-mail gedeeld worden. Deze link kun je vervolgens op je iPad openen. Vervolgens wordt de link aangemaakt in de mobiele app.

Bureaubladverificatie

Section Access

Bij het downloaden van een app wordt het volledige bestand offline gehaald. Daarmee wordt de eventuele Section Access die in de app aanwezig is ook offline gehaald. Hierdoor blijft de Section Access ook offline in tact.

Client-server communicatie

De communicatie van de Qlik Sense app en de server gaat standaard via HTTPS. Dit zorgt ervoor dat het verkeer automatisch gecodeerd wordt. Om met de Qlik Sense app verbinding te maken met de server moet een valide certificaat op de server geïnstalleerd zijn. Het standaard certificaat bij de installatie van Qlik Sense werkt niet op de iPad omdat dit een self-signed certificaat is. iOS beschouwd dit type certificaten als onveilig. Succes!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!