Salesforce en Blockchain

Heb je al gehoord dat ook Salesforce werkt aan een blockchain-product? Ik vind blockchain een aansprekende technologie en ben me gaan verdiepen in de toepassingen die Salesforce voor ogen heeft met blockchain. In deze blog doe ik een korte verkenning.

Blockchain wordt het best omschreven als een digitaal, gedecentraliseerd, publiek, privé of beperkt beschikbaar grootboek van transacties. Het grootboek beschrijft een serie transactieblokken in chronologische volgorde die allemaal gelinkt zijn aan het voorgaande transactieblok. Een blok is een groep van transacties. Blockchain technologie is betrouwbaar om drie redenen:

  1. Encryptie
  2. Transparantie
  3. Decentralisatie

Iedereen met een ‘publieke sleutel’ kan data decrypten. Data wordt niet per definitie centraal opgeslagen, maar verspreid over het blockchain netwerk. Elke partij kan de volledige blockchain bezitten. Elke partij kan de blockchain verifiëren. Dit maakt het heel transparant welke transacties er door de tijd heen zijn geweest, en maakt data ook onveranderlijk: een belangrijk principe.

Onder transacties kunnen we alle mogelijke wijzigingen in data verstaan. Heeft een klant een bestelling gedaan op uw website? Dit wordt onveranderlijk, geëncrypt, verifieerbaar, herleidbaar, decentraal opgeslagen. Heb je een contract aangeboden of getekend retour ontvangen? Blockchain technologie legt dit betrouwbaar vast en maakt het eenvoudig inzichtelijk voor alle betrokken partijen.

Op dit moment beheert elke partij zijn eigen data. Denk aan een bestelling die je plaatst bij bedrijf A: je vraagt een offerte op en plaatst een order. Deze data wordt bij bedrijf A opgeslagen. Via de mail krijg je een kopie. Vervolgens wordt de bestelling opgehaald door postbedrijf B (bestelling is te volgen via hun website), via transportbedrijf C over zee getransporteerd (bestelstatus wordt gedeeld met PostNL), en via PostNL bij je afgeleverd (bestelling is te volgen via hun website). Tot slot ontvang je van bedrijf A de rekening. Alle verschillende transacties, zoals aanvraag offerte, plaatsen order, pakket aangemeld bij postbedrijf, pakket aangekomen in warehouse, verzenden van factuur, factuur betaald, worden beheerd in de verschillende systemen van de verschillende bedrijven. Blockchain kan hier worden ingezet om voor elke stap in het proces een blok toe te voegen aan de blockchain. Zo beschikt elke partij gegarandeerd over betrouwbare informatie.

Blockchains maken betrouwbare, verifieerbare transacties mogelijk in elk bedrijfsproces:

  1. Jij en je partners maken beslissingen en opereren op basis van exact dezelfde data
  2. Jij en je partners maken afspraken op basis van iets, wat je niet gedaan zou hebben als dat ‘iets’ door een enkele partij beheerd zou worden
  3. Je maakt gebruik van betrouwbare informatie waarmee gegarandeerd niet is gerommeld
  4. Bestaande processen worden verbeterd omdat informatie beter zichtbaar is voor jou, je leveranciers en klanten

Op dit moment is Salesforce hard aan het werk om blockchain technologie te integreren in hun software. Deze oplossing hopen ze binnenkort op Dreamforce (einde september 2018) te presenteren. We zien ernaar uit!

Wij blijven graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Salesforce. Wil je meer weten over nieuwe ontwikkelingen? Neem gerust eens contact op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!

Salesforce en Blockchain

  1. Home
  2. Blogs
  3. Salesforce en Blockchain