Salesforce lanceert: Dynamic Forms

Vorig jaar schreef ik al een blog over de mogelijkheid van het dynamisch tonen / verbergen van velden op basis van informatie uit het record. Deze methode wordt nu actief gebruikt bij diverse klanten. Salesforce zelf blijkt nu echter ook hard bezig om dit te ondersteunen met standaardfunctionaliteit, en hiermee de noodzaak van page layouts te doen verdwijnen. In de nieuwste periodieke release, Summer ’20, lanceert het CRM-pakket een nieuw stuk gereedschap, genaamd: Dynamic Forms.

Let op: het gaat hier om nieuwe bètafunctionaliteit met de daarbij behorende beperkingen, onverwacht gedrag en onzekerheid wat betreft de definitieve lancering:

Dynamic Forms is a Non-GA Preview and has limitations. We recommend that you read all the information in the Dynamic Forms section of the Record Page Settings page before you enable this feature.

Ben je op zoek naar een oplossing die je vandaag nog kunt inzetten? Kijk dan eens naar de eerdergenoemde blog. Ben je benieuwd hoe recordpagina’s in het Salesforce van de toekomst eruit gaan zien en wat de bijbehorende voordelen zijn? Lees dan vooral verder!

Even terug naar de nadelen van de page layouts, en waarom we een alternatief zoeken. Met Lightning Experience hebben we de App Builder gekregen, waarmee je complete Lightning Pages kunt opbouwen. Aan iedere app, record type of profiel kun je een andere pagina toewijzen. Binnen de Lightning Page kun je daarbovenop regels toewijzen aan componenten om ze zichtbaar of onzichtbaar te maken. De mogelijkheden voor het met point-en-click aanmaken van een applicatie op het Salesforceplatform zijn daarmee haast oneindig. Echter, de velden op je recordpagina worden hierin altijd als één blok getoond, zonder fijnmazige controle over welke velden je wilt tonen en zonder de mogelijkheid van zichtbaarheidsregels op veldniveau. In plaats daarvan wordt de verzameling velden getoond op basis van de ingestelde page layout. Page layouts kun je toewijzen per profiel en per record type, maar niet per app. Ook mis je de mogelijkheid tot het confitioneel tonen van velden op basis van de waarde van een bepaald veld, de informatie over de gebruiker of de form factor.

Salesforce heeft dit gelukkig ook gezien en blijft doorbouwen aan de Lightning Experience, nu met Dynamic Forms. Hiermee wordt in de App Builder in de moduleselectielijst aan de linkerkant nu naast het tabje Components ook Fields weergegeven (dat Components altijd al een eenzaam tabje was, zegt wellicht iets over de vraag of Salesforce dit mogelijk al vanaf het begin van plan was met de Lightning App Builder…?). De getoonde fields kunnen niet direct in de layout geplaatst worden, maar moeten altijd worden voorzien van een omvattende field section.

Als we dit doen voor het object Property (voor de fanatieke Trailblazers vast niet onbekend), kunnen we de pagina helemaal indelen zoals we zelf willen:

Deze page zouden we nu kunnen opslaan en toewijzen aan profielen, apps en record types. We zouden ook nog een stap verder kunnen gaan, en deze blokjes laten verschijnen als ze voldoen aan een bepaalde voorwaarde. Zo kunnen we bijvoorbeeld het kopje Afbeelding alleen laten zien als er een afbeelding beschikbaar is, de Marktinformatie tonen als de Status niet Closed is, en de Historie alleen zichtbaar maken aan gebruikers met “Sales” in de naam van het profiel (…niet de beste manier van databeveiliging, dus don’t try this at home). Dit kunnen we doen door filters toe te voegen aan de Component Visibility-instellingen:

Zodra we de Lightning Page opslaan en activeren, kunnen we de nieuwe lay-out terugzien. Wanneer we vervolgens de Status van ‘Available’ naar ‘Closed’ zetten, zou de lay-out moeten mee veranderen.

Nu klikken we op Save

…en voilà. Dynamische recorddetailpagina’s zonder code of ander maatwerk, maar 100% standaard Salesforcefunctionaliteit.

 

Dan nu nog wat kleine lettertjes:

As a Non-GA Preview feature, Dynamic Forms is a preview and isn’t part of the “Services” under your master subscription agreement with Salesforce. Use this feature at your sole discretion, and make your purchase decisions only on the basis of generally available products and features. Salesforce doesn’t guarantee general availability of this feature within any particular time frame or at all, and we can discontinue it at any time. This feature is for evaluation purposes only, not for production use. It’s offered as is and isn’t supported, and Salesforce has no liability for any harm or damage arising out of or in connection with it. All restrictions, Salesforce reservation of rights, obligations concerning the Services, and terms for related Non-Salesforce Applications and Content apply equally to your use of this feature. You can provide feedback and suggestions for Dynamic Forms in the Dynamic Forms Trailblazer Community. For information on enabling this feature in your org, see Get Started with Dynamic Forms (Non-GA Preview).

Any use of this Non-GA Preview is subject to the Beta Services terms at https://www.salesforce.com/company/legal/agreements.jsp.

Dat het hier om een bètarelease gaat, blijkt ook uit een aantal limitaties. Zo wordt de pagina niet direct gegenereerd na het opslaan: ik moest expliciet de pagina verversen om de dynamische componenten te verwijderen / tonen na wijzigingen aan de controlerende velden. Ook zijn de Dynamic Forms alleen beschikbaar voor custom objects. Voor ondersteuning voor Accounts en Opportunities zul je nog een (paar) release(s) geduld moeten hebben. Desalniettemin worden wij hier bij Growteq heel enthousiast van! In de laatste release is er een heel aantal uitbreidingen gekomen die de low-codemogelijkheden van het platform behoorlijk vergroten, en daarmee de vereiste inspanning voor maatwerkoplossingen flink kunnen verkleinen. Dynamic Forms is één van de features waarmee Salesforce ook de komende jaren een eerste keus low-codeplatform blijft.

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches. Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Salesforce. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Salesforce is een Cloud gebaseerd softwareplatform dat organisaties helpt om hun verkoop, marketing en klantenservice te beheren en te automatiseren. Het kan een groot verschil maken in de manier waarop uw bedrijf zakendoet, zoals meer inzicht krijgen in de behoeften van uw klanten en uw salesproces stroomlijnen.

Growteq is een gecertificeerde Salesforce-partner met een team van ervaren consultants die de implementatie van Salesforce kunnen begeleiden. Ze hebben een bewezen trackrecord in het succesvol implementeren van Salesforce-oplossingen en bieden ondersteuning tijdens en na de implementatie. 

Een Salesforce-implementatie is het proces waarbij Salesforce wordt geïntegreerd in uw bedrijfsprocessen. Dit omvat onder meer het configureren van Salesforce om aan uw specifieke bedrijfsbehoeften te voldoen, het migreren van gegevens en het trainen van uw personeel om de nieuwe software te gebruiken. 

De duur van een Salesforce-implementatie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw organisatie en de complexiteit van uw bedrijfsprocessen. Een typische implementatie duurt echter tussen de drie en zes maanden. 

De kosten van een Salesforce-implementatie kunnen variëren afhankelijk van de grootte van uw organisatie en de complexiteit van uw bedrijfsprocessen. Growteq biedt verschillende pakketten aan om aan de behoeften van verschillende klanten te voldoen. 

Ja, Salesforce is ontworpen om intuïtief en gebruiksvriendelijk te zijn. Bovendien biedt Growteq training en ondersteuning aan om ervoor te zorgen dat uw personeel de software goed begrijpt en kan gebruiken. 

Growteq biedt verschillende soorten ondersteuning, waaronder onderhoud, training en voortdurende ondersteuning voor het oplossen van problemen en het aanpassen van Salesforce aan uw veranderende bedrijfsbehoeften. 

Om te beginnen met de implementatie van Salesforce kunt u contact opnemen met Growteq om een afspraak te maken voor een gratis consult. Ze zullen u helpen bij het begrijpen van uw bedrijfsbehoeften en u adviseren over de beste manier om Salesforce te implementeren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!