Microsoft SQL Server voor Linux

Microsoft heeft tijdens het evenement Data Driven in New York bekend gemaakt dat ze een SQL Server versie voor Linux gaan uitbrengen. Deze versie brengen ze uit omdat ze van de gebruikers horen dat ze geen SQL server gebruiken, gezien ze niet platform gebonden willen zijn. Daarnaast speelt het grote aandeel van de Linux installaties ook mee, de servers die publiek zijn op internet zijn volgens W3Techs voor 66,5% Linux installaties, terwijl het aandeel van de Microsoft servers 33,5% is. Het aandeel Linux tegen Windows is dus behoorlijk. In deze blog vergelijk ik beide servers.

Het heeft wel lang geduurd bij Microsoft om een SQL server versie te maken voor een ander platform dan Windows, aangezien de eerste versie van SQL Server al in 1989 uitkwam. Nog nooit eerder hebben zij een versie uitgebracht voor een ander besturingssysteem dan Windows. Dit is dus best een bijzondere stap van Microsoft.

De release van SQL Server voor Linux zal halverwege 2017 zijn, maar het lijkt erop dat Microsoft met SQL server zich vooral richt op de basis Relational Dataservices en de Business Intelligence kant uit de versie laat. Ook wordt er verwacht dat Microsoft in eerste instantie de Standard version released en de rest nog even achterwege laat. Er is nog niet bekend wanneer de volledige versie van SQL Server voor Linux beschikbaar wordt.

De verwachting is dat de performance van SQL Server op Linux beter is, omdat het besturingssysteem veel minder resources vraagt dan de Windows server. De prijs van een SQL server Standard edition is op dit moment ongeveer €4.000,- per core, de verwachting is dat dit hetzelfde wordt bij de Linux variant. Als je kijkt naar de prijzen van Amazon AWS dan kost de SQL versie €4.000,- meer dan dezelfde versie van Windows. Als je dan kijkt naar de versie van Linux met dezelfde resources en daar de kosten voor SQL Server meerekent, dan bespaar je €2.000,- ten opzichte van een Windows server met SQL.

Het lijkt er dus op dat de SQL server versie voor Linux op dit moment nog niet aantrekkelijk genoeg is om over te stappen, omdat nog niet alle functionaliteiten beschikbaar zijn. Op het moment dat alle functionaliteiten beschikbaar zijn is dit zeker een interessant alternatief, omdat de kosten lager zijn en de performance beter is dat dan de Windows variant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!