Onderwijs Benchmark: Inzending Growteq Stuiveling Open Data Award 2017

Growteq doet ook dit jaar weer mee met Stuiveling Open Data Award. De Stuiveling Open Data Award (SODA) bedoeld om zichtbaar te maken wat er mogelijk is met open data en het gebruik van open data te bevorderen. De SODA Award wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.

In de praktijk blijkt het vaak een uitdaging om relevante publieke (open) data te verzamelen en hiervan nuttige inzichten te maken in overzichtelijke visualisaties. Voor onze SODA inzending van dit jaar hebben wij een Onderwijs Benchmark applicatie ontwikkeld voor het primair onderwijs in Nederland. De Onderwijs Benchmark applicatie van Growteq bestaat uit twee onderdelen:

  1. Onderwijs Benchmark Dashboard
  2. Self Service Benchmark Rapportage

Het Onderwijs Benchmark Dashboard is opgebouwd in Power BI.
De Self Service Benchmark Rapportage is een webapplicatie die de eigen data overzichtelijk vergelijkt met de gegevens van een eigen samengestelde peer-groep. Met behulp van ‘machine learning’ en ‘narrative science’ technieken worden conclusies aan de vergelijking verbonden en worden waar mogelijk aanbevelingen gedaan.

De applicatie is nog in concept-fase, maar we zijn erg trots op het huidige resultaat en vertellen er in deze blog graag meer open

Open data van DUO

Wij hebben gebruik gemaakt van gegevens die beschikbaar zijn gesteld door De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Via de website van duo (https://duo.nl/open_onderwijsdata/) zijn meer dan 100 datasets beschikbaar rondom de onderwerpen leerlingen, personeel en bekostiging.

Open Data is vaak niet de meest actuele data. De beschikbare Onderwijs Data heeft veelal betrekking op meetmomenten die een jaar of langer geleden liggen. Voor het vergelijken en analyseren van de gegevens is dat echter geen probleem. Onze applicatie biedt wel de mogelijkheid om meer recente data zelf toe te voegen om de analyse nog relevanter te maken.

Onderwijs Benchmark Dashboard

Open Onderwijs Data van DUO bevat heel veel gegevens. Met behulp van Power BI hebben wij de verschillende databronnen gekoppeld, gegroepeerd en overzichtelijk gepresenteerd. De kracht van Power BI geeft de gebruiker de Self Service kracht in handen om de data te analyseren en te doorgronden.
In acht tabbladen worden de onderwerpen Leerlingen Personeel, Balans, Baten en Lasten, Materiele instandhouding en Personele Bekostiging inzichtelijk gemaakt.

Het Onderwijs Benchmark Dashboard maakt het mogelijk om zelf een lijst met vergelijkende scholen (peergroep) samen te stellen en de onderling de resultaten te vergelijken. Dit betreft rijke visualisaties en overzichten en ratio’s op basis van:

  • Anonieme leerling gegevens zoals aantal leerlingen per onderwijssoort, cluster en leeftijd.
  • Anonieme leraar gegevens zoals aantal personen per instelling, bestuur en functiegroep
  • De financiële gezondheid van de po instelling individueel en t.o.v. de peergroep

Het dashboard is via de volgende link te bekijken: https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiMzQ1ZTU1ZDQtMGEzNS00OTI1LWI1MjktMGZkODI1YzAwYjk1IiwidCI6IjVjMWQyZWYwLTUyM2YtNDQ4MS1iNzNkLTVjMDViZWRkY2EzOSIsImMiOjh9

Self Service Benchmark rapportage

Resultaten en beoordelingen zijn belangrijk voor scholen. Een goede score is mooi en een gezonde financiële huishouding natuurlijk ook. Maar hoe krijg ik als individu snel en betrouwbaar inzicht? Hoe doet mijn school het en wat is de prestatie ten opzichte van vergelijkbare scholen in mijn regio of landelijk?

Met behulp van de Self Service Benchmark rapportage kan je jouw eigen data vergelijken met een peer-groep die jij zelf kunt samenstellen. Door een selectie te maken op brin nummer, denominatie, regio, schoolgrootte en andere filtermogelijkheden kun je jouw eigen organisatie perfect vergelijken met jouw peer-groep.

De data wordt overzichtelijk gepresenteerd en met behulp van de nieuwste machine learning technieken worden conclusies verbonden aan de vergelijking. Een mooie start om weer verder

Vervolg

De Onderwijs Benchmark applicatie is zeker nog niet klaar. Wij hebben nog vele nieuwe plannen waarmee wij de applicatie nog beter kunnen maken.

De Onderwijs Benchmark is te bereiken via https://onderwijsbenchmark.smartinsight.nu.  Neem gerust eens een kijkje en probeer het zelf eens uit. Reacties zijn altijd welkom!

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

2 reacties. Leave new

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!