De oplossing
Gezamenlijk met de business controllers, informatieanalist en beleidsmedewerkers is een overzicht gemaakt van de gewenste informatie. Welke informatie hebben we echt nodig, en welke andere informatie zouden we wel willen hebben? Parallel is de vraag gesteld in hoeverre benodigde data al voorhanden was en op welke wijze dit beschikbaar gesteld kon worden. Daaruit kwam een overzicht voort van bruikbare en voldoende tastbare prestatie indicatoren én de gegevensbronnen om uit te putten.
Het ontwikkelen van het dashboard was natuurlijk de meest spannende fase van het traject. Zou het lukken om de gewenste indicatoren op de goede manier in een dashboard te krijgen? De wensen vanuit de gemeente voor analyse en vergelijkingsmogelijkheden lagen hoog. Toch is het gelukt, zij het dat er nog een flinke validatieronde nodig bleek.
Dankzij het dashboard kan de gemeente vanaf het derde kwartaal 2018 aan de slag met analyseren en rapporteren ‘nieuwe stijl’. Roy: “Dat scheelt niet alleen enorm veel doorlooptijd, ook de diepgang en breedte van de analyses is fors toegenomen. Ik ben nu in staat mijn rol als business controller beter in te vullen en meer waarde toe te voegen. Dat is een prachtige vooruitgang.”