Hak Fresh innoveert met Power BI.

HAK Fresh maakte al gebruik van een specifiek ERP-pakket voor de levensmiddelenindustrie. Dit systeem registreert en genereert diverse productie- en verkoopgegevens en stuurt de productie aan. Het bleek echter een uitdaging om deze gegevens adequaat te rapporteren. Zo kostte het bijvoorbeeld soms uren voor de controller om een rapportage met informatie over artikelen en omzet in Excel te maken. Die tijd zou beter besteed kunnen worden aan procesoptimalisatie en sturing.

Toegankelijke dashboards

Gericht sturen

Real-time inzicht

Verbeterde informatieverstrekking

HAK Fresh had als doel om de informatieverstrekking eenvoudiger te maken. Het bedrijf zocht naar een Business Intelligence (BI)-oplossing om snel en gemakkelijk rapportages te creëren met behulp van data uit het ERP-pakket en het urenregistratiesysteem. Deze rapportages moesten zowel door het management als op de werkvloer te gebruiken zijn en de gegevens op een aantrekkelijke manier presenteren. Want hoe beter de presentatie, hoe beter de informatie wordt onthouden.

Power BI-dashboards en datawarehouse

Na een analyse van diverse BI-dienstverleners kwam HAK Fresh in contact met Growteq. In samenwerking met Growteq werd de architectuur voor Business Intelligence (BI) uitgewerkt en werden de dashboards voor stuurinformatie ontworpen. Growteq ging vervolgens aan de slag om de gegevens vanuit de bronsystemen toegankelijk te maken in een modern datawarehouse. Dit datawarehouse vormt de kern van de BI-oplossing en bevat alle data waarop de BI-dashboards hun visualisaties, meetgegevens en conclusies baseren. De samenwerking met Growteq verliep voorspoedig, mede dankzij hun uitgebreide BI-expertise. Een extra pluspunt was hun ervaring met het bedrijfsbrede gebruikte ERP-pakket bij HAK Fresh.

HAK Fresh maakt nu volop gebruik van de Power BI-dashboards van Growteq. Deze dashboards zijn overzichtelijk en de data is snel beschikbaar. De controller en directie hebben toegang tot alle gewenste gegevens, zoals omzet, marge, openstaande orders, en meer. Een handige eigenschap is dat één enkel rapport verschillende gegevenssets kan tonen en analyseren. Bijvoorbeeld, er is een rapport dat gedetailleerd inzicht biedt in de omzet, op basis van productgroep, klant of periode. Als men bijvoorbeeld wil weten wat de omzet van een bepaald product was in het voorgaande jaar om een solide prognose te maken, kan dit snel worden opgezocht. Het systeem is bovendien zo gebruiksvriendelijk dat zelfs iemand zonder technische achtergrond er goed mee kan werken. Een op maat gemaakt voorraadrapport biedt ook aanzienlijke voordelen voor HAK Fresh, waardoor het bedrijf eenvoudig inzicht krijgt in voorraden en productiedata.

De voordelen van dit systeem zijn duidelijk. Hoewel HAK Fresh in het verleden al een algemeen idee had van de bedrijfsvoering, beschikt het nu over exacte en vooral snellere inzichten. Dit stelt HAK Fresh in staat om doelgerichter te produceren en klanten nog beter te bedienen. Dat gaat het bedrijf echt voordeel opleveren.

Datagestuurd werken met integraal klantbeeld

Technologische ontwikkelingen hebben invloed op iedere sector en ieder bedrijf en dus vanzelfsprekend ook op bedrijven in agri- en foodsector. Ook in deze sector wordt veel data verzameld. Op basis van grote hoeveelheden data in combinatie met domeinkennis kunt je betere beslissingen nemen. Denk bijvoorbeeld aan beter inzicht in je productstromen, het productieproces en vormen van een integraal klantbeeld.

Toegepaste technieken

Datawarehouse

Datawarehouse

Een datawarehouse. Wat is dat nu precies? En waarvoor is het nodig? Een datawarehouse (DWH) haalt gegevens op uit verschillende systemen en slaat deze op in een beveiligde, uitleesbare database.…
Meer informatie
Power BI

Power BI

Dé tool voor self-service dashboards en rapportages. Microsoft Power BI is een krachtige tool voor rapportages en Self Service BI. Op eenvoudige wijze kunnen analyses en mooie visualisaties worden opgesteld.…
Meer informatie

Bekijk andere case studies.

HAK Fresh

HAK Fresh is het bedrijfsonderdeel van HAK dat zich richt op verse groenteoplossingen en het verrijken van maaltijden, zoals salades, pizza’s en broodjes. De moderne productielocatie en het kantoor van HAK Fresh zijn gevestigd in Den Bosch.