Salesforce versus SAP: Wat zijn de verschillen?

Salesforce en SAP zijn beide populaire softwarepakketten. Ze helpen bedrijven bij het beheren en automatiseren van hun bedrijfsprocessen. Hoewel ze beide gebruikt worden om informatie te beheren en te delen, zijn er enkele duidelijke verschillen tussen de twee.

 1. Gebruiksvriendelijkheid

Het eerste grote verschil tussen Salesforce en SAP is de gebruiksvriendelijkheid. Salesforce is bekend om zijn intuïtieve en gemakkelijk te gebruiken interface. Dit maakt het gebruik van Salesforce aantrekkelijk voor bedrijven die niet over een team van IT-professionals beschikken. Bij SAP, aan de andere kant, kan de interface overweldigend zijn voor gebruikers die niet vertrouwd zijn met ERP-systemen.

2. Toepasbaarheid

Het tweede verschil gaat over de toepasbaarheid van de software. Salesforce is gericht op customer relationship management (CRM). Het is een cloudgebaseerd platform dat bedrijven helpt om hun klantrelaties te beheren en te verbeteren door middel van het verzamelen en analyseren van klantgegevens. Het biedt ook specifieke functionaliteiten voor sales- en marketinggteams, leadtracking, e-mailcampagnes,  field-service en analytics. SAP richt zich op een iets andere doelgroep en bevat de hele scala aan modules die ervoor zorgen dat complexe bedrijfsprocessen als financiën, HR en supply chain management worden samengevlochten binnen de software.

3. SaaS of on-premise?

Een ander verschil is dat Salesforce volledig cloudgebaseerd is. Dit betekent dat je hard- en software niet hoeft te installeren en te onderhouden. Alle gegevens worden opgeslagen en beheerd in de cloud. Je kunt dus vanaf elk apparaat (via desktop, laptop, mobiel of tablet) toegang hebt tot je gegevens. Terwijl Salesforce al sinds 1999 (en als eerste softwareleverancier) een CRM SaaS oplossing biedt, is SAP in 2007 begonnen met hun eerste SaaS-oplossing. SAP kan zowel in de cloud als op de eigen servers van een bedrijf geïnstalleerd worden. Dit biedt bedrijven de flexibiliteit om te kiezen voor een cloudoplossing of om alles zelf te hosten, afhankelijk van hun voorkeuren en behoeften.

4. Het prijsmodel van Salesforce en SAP

Het laatste belangrijke verschil tussen Salesforce en SAP is hun prijsmodel. Salesforce biedt een abonnement gebaseerd prijsmodel. Dit betekent dat je betaalt voor het aantal gebruikers en de functionaliteiten waar je toegang tot hebt. Dit kan voor sommige bedrijven voordelig zijn, vooral als je niet zeker weet hoeveel gebruikers je nodig hebt of hoeveel functionaliteiten je nodig hebt. Het prijsmodel van Salesforce is flexibel in te regelen. Je betaalt per gebruikerslicentie en module. SAP, aan de andere kant, biedt meerdere prijsmodellen. Je kunt kiezen voor een licentie-, abonnement- of een gebruikgebasseerd prijsmodel. Je kunt dus zelf kiezen hoe je de software wilt gebruiken. Deze opties kunnen voordeliger zijn voor bedrijven die weten dat ze de software voor een bepaald termijn zullen gebruiken en die de functionaliteiten van het systeem willen benutten.

Salesforce of SAP?

Als je op zoek bent naar een cloudgebaseerd systeem, dan is Salesforce een goede optie bij samenwerkingen tussen bijvoorbeeld jouw sales- en marketinggteams. Het biedt uitgebreide functionaliteit voor leadtracking, e-mailcampagnes, field-service en analytics. En Salesforce kan zich zeer flexibel aanpassen aan jouw bedrijfsprocessen. Het abonnement gebaseerde prijsmodel kan voordeliger zijn voor uw bedrijf.

Als je op zoek bent naar een meer allround ‘klassiek’ ERP-systeem dat complexe bedrijfsprocessen kan beheren en informatie kan delen tussen afdelingen, is SAP een beter alternatief. Houd er wel rekening mee dat SAP over het algemeen minder gebruiksvriendelijk is dan Salesforce en vaak intensieve professionele implementatie- en ondersteuningsdiensten vereist.

Wil je meer weten hoe Growteq jouw organisatie kan helpen met een ERP of CRM-oplossing voor jouw behoefte?
Neem gerust contact op, wij denken graag met je mee!

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Salesforce. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Salesforce is een Cloud gebaseerd softwareplatform dat organisaties helpt om hun verkoop, marketing en klantenservice te beheren en te automatiseren. Het kan een groot verschil maken in de manier waarop uw bedrijf zakendoet, zoals meer inzicht krijgen in de behoeften van uw klanten en uw salesproces stroomlijnen.

Growteq is een gecertificeerde Salesforce-partner met een team van ervaren consultants die de implementatie van Salesforce kunnen begeleiden. Ze hebben een bewezen trackrecord in het succesvol implementeren van Salesforce-oplossingen en bieden ondersteuning tijdens en na de implementatie. 

Een Salesforce-implementatie is het proces waarbij Salesforce wordt geïntegreerd in uw bedrijfsprocessen. Dit omvat onder meer het configureren van Salesforce om aan uw specifieke bedrijfsbehoeften te voldoen, het migreren van gegevens en het trainen van uw personeel om de nieuwe software te gebruiken. 

De duur van een Salesforce-implementatie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw organisatie en de complexiteit van uw bedrijfsprocessen. Een typische implementatie duurt echter tussen de drie en zes maanden. 

De kosten van een Salesforce-implementatie kunnen variëren afhankelijk van de grootte van uw organisatie en de complexiteit van uw bedrijfsprocessen. Growteq biedt verschillende pakketten aan om aan de behoeften van verschillende klanten te voldoen. 

Ja, Salesforce is ontworpen om intuïtief en gebruiksvriendelijk te zijn. Bovendien biedt Growteq training en ondersteuning aan om ervoor te zorgen dat uw personeel de software goed begrijpt en kan gebruiken. 

Growteq biedt verschillende soorten ondersteuning, waaronder onderhoud, training en voortdurende ondersteuning voor het oplossen van problemen en het aanpassen van Salesforce aan uw veranderende bedrijfsbehoeften. 

Om te beginnen met de implementatie van Salesforce kunt u contact opnemen met Growteq om een afspraak te maken voor een gratis consult. Ze zullen u helpen bij het begrijpen van uw bedrijfsbehoeften en u adviseren over de beste manier om Salesforce te implementeren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!