Power Platform Pricing: Abonnementsvormen uiteengezet

Inleiding

Wat is het Power Platform?

Het Microsoft Power Platform is een geïntegreerd platform van tools waarmee organisaties op een laagdrempelige manier zakelijke applicaties kunnen bouwen, analyseren en automatiseren. Het platform bestaat (momenteel) uit 5 onderdelen: Power BI, Power Automate, Power Virtual Agents, Power Apps en Power Pages. Hoewel het Power Platform relatief nieuw is, worden de tools al breed ingezet op de markt. Ook binnen onze organisatie is het niet meer weg te denken, met name Power BI en Power Apps.
Hoewel het platform veelvuldig gebruikt wordt, zijn de bijkomende kosten en licentiemodellen voor lang niet iedereen duidelijk. Het doel van deze blog ‘Power Platform Pricing’ is dan ook om deze kosten en modellen naast elkaar te zetten om daarmee inzicht te geven in de kosten, ten behoeve van jouw werk als consultant of verkoper.

En de Dataverse?

De Microsoft Dataverse is de cloudopslag van Microsoft voor het Power Platform. Het is een eenvoudige database tool die veel standaardoplossingen kent (Voorheen heette het ook Common Data Service). Delen van informatie tussen Power Platform onderdelen is dan ook vrijwel naadloos, en hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van connectoren.
Of de Dataverse handig is om te gebruiken kun je het beste de vraag stellen; heeft deze klant al een dataopslag of niet? Zodra er al een globale opslag beschikbaar is, is het handiger om dit te blijven gebruiken. In onze organisatie hebben we dan ook nog weinig te maken gehad met de Dataverse, omdat het merendeel van onze klanten gebruik maakt van een datawarehouse.

Aanvullende services

Microsoft Dataverse

Binnen het Power platform kom je de Microsoft Dataverse veel tegen binnen de licentievormen. Bij bijna alle licenties wordt er wel een Dataverse capaciteit meegeleverd. Het is lastig te bepalen of de bijgeleverde opslagcapaciteit voldoende is, is lastig te bepalen vanwege het gebrek aan ervaring met onze klanten en de Dataverse. De opslag wordt op tenant niveau gegroepeerd.

Azure

In dit document zal je meerdere keren pay-as-you-go of pay-per-capacity tegenkomen. Dit is Microsofts oplossing om slechts te betalen voor hetgeen dat gebruikt wordt. Dit wordt altijd ingeregeld in combinatie met een Azure abonnement. De kostberekening is vergelijkbaar met de kosten die je maakt in bijvoorbeeld Azure Datafactory, waar per uitvoering betaald kan worden.
Power Platform wordt dan gelinkt aan het Azure abonnement, en worden de kosten centraal in het Azure Portaal verrekend.
Lees hier meer over pay-as-you-go: Overzicht abonnement met betalen naar gebruik – Power Platform | Microsoft Learn

Power Platform Prijs

Licentiemodellen

Power Apps

Dit onderdeel van het platform wordt ingezet om ontwikkelaars op een snelle en eenvoudige manier aangepaste mobiele en web-apps te laten maken. Power Apps zijn sterk in integratie met andere Microsoft-producten, zoals Dynamics 365, Office 365 of Power BI, maar werkt ook met software buiten Microsoft om. De ontwikkeling van een Power App is vele malen sneller en goedkoper dan de ontwikkeling van een one-of-a-kind applicatie. Een Power App is dan ook minder geavanceerd dan dit soort applicaties, maar voor veel bedrijfsprocessen is dit dan ook niet nodig.

Power Platform Prijs

Power Pages

De laatste toevoeging van Microsoft aan het Power Platform zijn de Power Pages. Dit onderdeel biedt gebruikers de mogelijkheid om snel (eenvoudige) websites te publiceren, en uiteraard weer met mogelijkheden tot integratie met andere onderdelen van het Power Platform.
Qua licenties zit het voor Power Pages iets anders, omdat je te maken krijgt met anonieme en geregistreerde gebruikers. Anonieme gebruikers zijn ‘reguliere’ websitebezoekers. Geregistreerde gebruikers benutten de verificatieproviders van Microsoft (En kunnen dus inloggen). Licenties worden verkocht per capaciteitspakket, die vervolgens goedkoper worden per categorie, waarvan er drie bestaan afhankelijk van de hoeveelheid gebruikers.

Power Platform Prijs

Vervolgens heeft Power Pages ook nog een pay-as-you-go optie, die in te regelen is zodra er gebruik wordt gemaakt van een Azure abonnement:

Power Platform Prijs

Power BI

De welbekende marktleider in business intelligence heeft geen introductie nodig, wél uitleg over hun prijzen:
Power BI desktop is gratis, in principe moet er pas licenties worden aangeschaft zodra er rapporten gepubliceerd worden (en er dus gebruik wordt gemaakt van de Power BI service).

Power Platform Prijs

Betalen naar gebruik (pay-per-capacity) is ook mogelijk in combinatie met een Azure abonnement. Deze abonnementsvorm werkt niet per licentie (user) maar betaal je per vCore (virtuele serverkern). Deze vCore wordt betaald per 24 uur en schaalt op naar gebruik. Meer aanvragen betekend dus inschakeling van meer vCores. Dit is overigens wel te limiteren. Deze licentievorm kan interessant zijn voor grotere organisaties die veel Power BI users / lezers vereisen.

Power Platform Prijs

De laatste vorm waarin een Power BI licentie kan worden aangeschaft is in combinatie met een Microsoft 365 E5 licentie, waarin Power BI Pro is opgenomen. Hier kan je meer informatie vinden over Microsoft 365 E5: Microsoft 365 E5 | Geavanceerde beveiliging 365 | Microsoft

Power Automate

De tool binnen het Power Platform om processen en workflows te automatiseren. Vergelijkbaar met andere onderdelen van het platform kent ook Power Automate een verschil in licenties per stuk en licenties naar gebruik. Lees hier de prijzen in detail: Prijzen | Microsoft Power Automate
Een belangrijk licentieverschil is het wel of niet gebruiken van RPA. In het kort houdt dit in de flows ook beschikbaar zijn om met het Windows bureaublad te werken, en zonder RPA zijn het ‘slechts’ cloud toepassingen. Lees hier meer over RPA: Robotic Process Automation (RPA) | Microsoft Power Automate
Tot slot heb je dan nog een verschil in RPA met toezicht en zonder toezicht (attended en unattended). Met toezicht betekend dat de bot / flow wordt getriggerd door een gebruiker. Zonder toezicht kan een bot Power Automate activeren zonder menselijke handelingen.

Power Platform Prijs

Per gebruik:

Power Platform Prijs

Invoegtoepassingen (add-ons op je huidige Power Automate licentie)

Power Platform Prijs

Power Virtual Agents

Let op: Volgens Microsoft veranderen de Power Virtual Agents prijzen na 30-06-2023, lees hier de meest actuele informatie: Prijsplannen | Microsoft Power Virtual Agents
Power Virtual Agents is de chatbot service van Microsoft, die qua licentievorm net iets anders is. Er is in principe eén vorm van licentie, plus uitbreiding zodra er meer chatbot sessies gewenst zijn per maand.

Power Platform Prijs

Conclusie

Het Power Platform heeft dus veel verschillende licentievormen die voor iedere klantcase weer anders ingezet kunnen worden. Om het beste advies aan je klant te geven kan je het beste op de hoogte zijn van de licentievormen zoals in dit document zijn aangegeven, en vervolgens up-to-date blijven met de huidige prijzen. En deze prijzen zijn weer het beste te vinden via de website van Microsoft, gezien dat dit periodiek kan wijzigen.

Wil je meer weten hoe we jouw organisatie kunnen helpen met behulp van het Microsoft Power Platform?
Neem gerust contact op, wij denken graag met je mee.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!