ForeCast Scenario’s met SQL Server Analysis Services – part 2

ForeCast Scenario’s met SQL Server Analysis Services – part 2

In deze blog gaan we een voorbeeld uitwerken van het berekenen van een ForeCast voor de verkopen van fietsen.

In deel 1 van deze tutorial hebben we reeds het Analysis Service project aangemaakt en hebben we de data source gekoppeld en de eerste gegevens ingeladen die we voor de verdere analyses gaan gebruiken. In dit tweede deel gaan we de Forecasting structuur en het model vormgeven, zodat we vervolgens de forecast kunnen berekenen en deze geanalyseerd kan worden.

Deel 1

  1. Aanmaken nieuw Analysis Service Project
  2. Toevoegen van een ‘Data Source’
  3. Toevoegen van een ‘Data Source View’

Deel 2

  1. Aanmaken van een Forecast Structuur en Model
  2. Het forecast Model verwerken
  3. De forecast bekijken

Aanmaken van een Forecast Structuur en Model

Klik in de Solution Explorer met de rechtermuisknop op Mining Structure en kies voor New Mining Structure.

Selecteer hier de Optie ‘From existing relational database or data ware house

8

In het volgende scherm kun je de Data Mining Structure kiezen. Selecteer de Microsoft Time Series.

9

De volgende keuze is het koppelen van de eerder aangemaakt Data Source View ‘VerkopenPerRegio’.

10

Zorg dat bij de selectie van de Table Types in het volgende scherm het vinkje bij Case aan staat voor de tabel vTimeSeries.

11

In het volgende scherm kunnen we de trainings data selecteren. Als het goed is staat het vinkje in de Key kolom bij ReportingDate al aan. Zet ook een vinkje in de Key kolom achter ModelRegion. Hierdoor gaat het algoritme voor elke unieke combinatie van Model en Regio een aparte time series aanmaken.

Selecteer voor de kolommen Amount en Quantity de kolommen Input en Predictable. De indicatie Predictable vertelt het algoritme om voor deze kolom de forecast te berekenen. Aangezien we data uit het verleden willen gebruiken om de forecast te berekenen moeten de kolommen Amount en Quantity ook toewijzen als Input kolom.

12

Controleer in het volgende scherm de toegewezen Content Type en Data Type:

13

Geef de Mining Structure en het Mining Model allebei de naam Forecasting en sluit de Wizard af door op Finish te klikken:

14

Het Forecast Model verwerken en bekijken

Om het model te kunnen gebruiken moet het model eerst worden gedeployed naar de Analysis server. Vervolgens moet het model worden verwerkt door de trainingsdata naar het algoritme te sturen.

Het verwerken van het model kan op verschillende manieren. Eén van deze manieren is om in het tabje Mining Models van de Forecasting Mining Structure te kiezen voor de cirkel met de drie pijlen:

15

Analysis Service komt vervolgens met de vraag of je het project eerst wilt deployen naar de database. Kies hier voor ja om het project in de database bij te werken:

16

Nadat het project succesvol in de database is verwerkt, kan het algoritme gevoed worden met de trainingsdata. Kies hiervoor in het volgende scherm op Run.

17

Nadat de data succesvol is verwerkt, krijg je een statusoverzicht die lijkt op onderstaand  overzicht. Onder het kopje Status zou een groen vinkje zichtbaar moeten zijn.

18

De Forecast bekijken

Nadat het hele proces verwerkt is, kun je de berekeningen van het algoritme bekijken.

Hiervoor ga je naar het tabblad Mining Model Viewer van de Forecasting Mining Structure:

19

Zoals je ziet is in de Adventure Works database van Microsoft geen hele recente data opgenomen, maar dat doet aan de informatiewaarde voor deze tutorial niets af.

In bovenstaande grafiek is de prediction van het algoritme donkergekleurd weergegeven. De historische data is licht gekleurd. Elke lijn in bovenstaande grafiek is een Combinatie van Model en Regio. Middels het drop down menu aan de rechterkant kun je specifieke selecties maken. Ook is het mogelijk om het aantal Prediction Steps te wijzigen. Standaard staat deze op 5, hetgeen betekent dat er 5 stappen in de time series vooruit wordt gekeken. Het aantal stappen kan naar eigen wens worden aangepast.

Afsluiting

In deze tutorial is een forecast berekend met behulp van het Time Series algoritme in SQL Server Analysis Services. De uitkomsten van deze berekeningen kunnen we vervolgens gebruiken in bijvoorbeeld een dashboard of een andere vorm van managementinformatie. Analysis Services biedt ook de mogelijkheid om de berekeningen automatisch te laten bijwerken.

Veel mogelijkheden om op deze basis verder te bouwen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!

Geen resultaten