Microsoft Power Pages: Een introductie

In een voorgaande blog hebben we je de verschillende onderdelen van het Power Platform uitgelegd. In deze blog hopen we dieper in te gaan op het jongste lid van het Power Platform: Microsoft Power Pages.

Wat zijn Power Pages?

Simpelweg gezegd is het een tool waarmee gebruikers eenvoudig webpagina’s kunnen maken en beheren zonder dat ze programmeerkennis nodig hebben. Deze webpagina’s zijn maatwerk en sluiten aan bij hun bedrijfsbehoeften, zoals landing pages, productpagina’s, contactpagina’s en meer. Het kan kloppen dat dit concept bekend voorkomt, Microsoft heeft namelijk al eerder een product gehad dat er sterk op lijkt: Power Apps Portals (en Dynamics 365 portals). Dit is eind vorig jaar overgegaan naar Power Pages.

 

Zoals alle producten van het Power Platform is ook bij Power Pages weer ingezet op naadloze integratie met andere Microsoft producten. Zo maakt het gebruik van de Microsoft Dataverse, de cloud-database van het Power Platform en kunnen gebruikers inloggen met hun Microsoft account. Dat is voor zakelijke accounts dus wel erg makkelijk.

Power Pages maakt gebruik van een intuïtieve editor waarin gebruikers eenvoudig inhoud kunnen slepen en neerzetten en opmaakopties kunnen gebruiken om de pagina’s op te maken. Naast deze editor is het binnen Power Pages ook mogelijk om de code direct aan te passen.

Verschillen met andere aanbieders

Op de markt zijn al verschillende bedrijven die een low-code oplossing aanbieden voor het maken van websites. Bekende namen hierin zijn Wix, Squarespace en Weebly, maar er zijn er nog een heel aantal die een variatie hiervan aanbieden. Deze platformen bestaan al wat langer dan Power Pages en hebben hun producten vaak al goed doorontwikkeld (Wix is bijvoorbeeld al in 2006 opgericht, toen hadden we zelfs nog Windows XP).

Wat is het verschil met deze aanbieders en heeft Power Pages in deze markt nog toegevoegde waarde?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden heb Power Pages getest op verschillende vlakken en vergeleken met de bovenstaande platformen.

Al met al lijkt Power Pages op het eerste gezicht minder doorontwikkeld te zijn dan zijn concollega’s als het gaat om het aanbod van templates en de flexibiliteit waarin de pagina’s kunnen worden ingedeeld. Waar de andere platformen bijna ongelimiteerde templates aanbieden, heeft Microsoft er slechts een paar die redelijk veel op elkaar lijken.

Na wat testen wordt het snel duidelijk dat de kracht van Power Pages niet zozeer zit in het ontwikkelen van gelikte webpagina’s, maar eerder in de mogelijkheden tot integratie met andere Microsoft producten en deze extern toegankelijk te maken.

De andere onderdelen van het Power Platform zijn namelijk gericht om binnen één tenant (eigen organisatie) gebruikt te worden. Power Pages bied de mogelijkheid om dit extern te maken.

Use case Power Pages

Om de theorie een beetje praktisch te maken kun je denken aan de volgende use case:

Een bedrijf dat nieuwbouwprojecten realiseert heeft de wens om een informatieavond te organiseren voor omwonenden. Het bedrijf wil dit graag combineren met een website waar voorafgaand informatie te vinden is over het project.

Zonder Power Platform zal het bedrijf een ontwikkelaar moeten inzetten die een website zal bouwen met informatie en een onderdeel om aan te melden. Vervolgens zal de data moeten worden verzameld en op een logische plek worden gezet om er mee te kunnen werken. Dit is voor een eenmalige informatieavond relatief veel werk en daarmee kostbaar.

De kosten van Power Pages zijn afhankelijk van het gebruik. Microsoft heeft verschillende licentievormen die schaalbaar zijn, dus je betaald voor het aantal bezoekers dat gebruik maken van de website. De ontwikkelkosten zijn voor het Power Platform in veel gevallen significant lager, door het gebruik van low-code.

In het geval van het bovenstaande voorbeeld zullen de ontwikkelkosten ook lager zijn met het Power Platform, en een mogelijke aanvliegroute is als volgt:

Met Power Apps kan een aanmeldmodule worden gemaakt die makkelijk op een Power Page webpagina wordt gepubliceerd, en de data wordt direct centraal opgeslagen in de Microsoft Dataverse. Deze data kan vervolgens ook weer eenvoudig in andere Power Platform onderdelen worden gebruikt, zoals een geautomatiseerde mailing om de aanmelders op te hoogte te brengen van nieuwste ontwikkelingen rondom het project.

Een andere, zeer krachtige, techniek is het combineren van Power Pages en Power BI. Het bedrijf zou bijvoorbeeld de voortgang van het project in een Power BI rapportage kunnen vastleggen, die vervolgens weer gepubliceerd kan worden op de webpagina. Wil het bedrijf dat alleen specifieke personen (misschien de aanwezigen van de informatieavond) de data kunnen zien? Daar heeft Power Pages ook een oplossing voor, door gebruik te maken van Microsofts verificatieproviders.

Conclusie

Power Pages is dus niet zozeer een tool waarmee websiteontwerpers snellere en betere webpagina’s kunnen ontwikkelen. De kracht van Power Pages zit vooral in de combinatie met andere Microsoft producten, en de mogelijkheden die het biedt om de andere Power platform onderdelen extern te gebruiken. Laat Power BI rapportages veilig extern gedeeld worden, of maak gebruik van Power Apps om informatie aan personen buiten de organisatie op te vragen en op te slaan. Zodra de data opgeslagen staat in de Microsoft Dataverse of een datawarehouse kun je er meer mee en worden de mogelijkheden bijna eindeloos; meer inzicht begint bij betere data.

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Business Intelligence. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Business Intelligence (BI) is het technologie gedreven proces van gegevensanalyse dat bedrijven in staat stelt om waardevolle inzichten te halen uit hun gegevens. BI-oplossingen kunnen helpen bij het verzamelen, analyseren en presenteren van bedrijfsgegevens om betere beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behalen.

BI richt zich op het verzamelen, analyseren en presenteren van historische en huidige gegevens om bedrijfsprestaties te meten en te rapporteren. BA daarentegen richt zich meer op het voorspellen van toekomstige trends en mogelijkheden door geavanceerde analysemethoden en -modellen toe te passen op gegevens.

Het gebruik van BI-oplossingen kan bedrijven helpen om hun prestaties te verbeteren, betere beslissingen te nemen en concurrerend te blijven. Het kan hen helpen om inzicht te krijgen in klantgedrag, trends te identificeren, kosten te verlagen, de efficiëntie te verbeteren en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

Growteq biedt verschillende BI-oplossingen aan, waaronder Power BI van Microsoft, QlikView en Qlik Sense, Tableau en SAP BusinessObjects. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen sterke punten en functies, en kan worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf.

Ja, Growteq kan bedrijven helpen bij het implementeren van BI-oplossingen door het bieden van strategisch advies, consultancy en implementatiediensten. Ze werken samen met klanten om oplossingen op maat te maken die aan hun specifieke behoeften voldoen en hen helpen om waarde te halen uit hun gegevens.

De kosten van BI-oplossingen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de omvang van de implementatie en de gekozen oplossing. Growteq werkt samen met klanten om oplossingen te vinden die passen bij hun budget en behoeften. De voordelen van het gebruik van BI-oplossingen kunnen echter vaak opwegen tegen de kosten, omdat ze bedrijven kunnen helpen om hun prestaties te verbeteren en hun concurrentievoordeel te behalen.

De implementatie van een BI-oplossing omvat meestal de volgende stappen:

 • Definiëren van de doelstellingen en vereisten van het BI-project
 • Verzamelen en integreren van relevante gegevens uit verschillende bronnen
 • Het ontwikkelen van een datawarehouse om de gegevens op te slaan in een logisch model
 • Implementatie van dashboards, KPI’s en visualisatie voor gegevenspresentatie
 • Training van medewerkers
 • Continue monitoring en optimalisatie van de BI oplossing

BI maakt verschillende soorten analyses mogelijk, waaronder:

 • Descriptive analyse: Hierbij worden historische gegevens gebruikt om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd.
 • Diagnostische analyse: Hierbij wordt onderzocht waarom bepaalde gebeurtenissen of trends zich hebben voorgedaan
 • Voorspellende analyses: Hierbij worden gegevens en modellen gebruikt om toekomstige gebeurtenissen en trends te kunnen voorspellen
 • Prescriptive analyse: Hierbij worden aanbevelingen gedaan over mogelijke acties op basis van analyse en voorspelling

Enkele populaire BI-tools zijn o.a.:

 • Microsoft Power BI
 • QlikView
 • Qlik Sense
 • Tableau
 • MicroStrategy
 • IBM Cognos

Business Intelligence (BI) kan gegevens uit verschillende bronnen gebruiken, zoals:

 • Interne databases en systemen (bijv. CRM-systemen, ERP-systemen)
 • Externe gegevensbronnen (bijv. marktonderzoekgegevens, sociale media)
 • Gestructureerde gegevens (bijvoorbeeld databases en spreadsheets)
 • Ongestructureerde gegevens (bijv. tekstuele gegevens, e-mails, logboeken etc.)
 • Big data-bronnen (bijv. sensorgegevens, weblogs)

Growteq heeft ervaring met al deze bronnen.

Selfservice BI verwijst naar het vermogen van niet-technische gebruikers om zelfstandig gegevens te verkennen, te analyseren en rapporten en dashboards te maken met behulp van gebruiksvriendelijke BI-tools. Enkele voordelen van selfservice BI zijn o.a.:

 • Verminderde afhankelijkheid van IT-afdelingen voor rapportage en analyses
 • Snellere besluitvorming doordat gebruikers direct toegang hebben tot benodigde gegevens
 • Verhoogde flexibiliteit en aanpasbaarheid bij het verkennen van gegevens
 • Stimuleert gegeven gestuurde cultuur binnen de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!