Narrative Analysis for Qlik

Op woensdag 20 januari maakte Narrative Launches bekend dat zij Narratives for Qlik lanceerde. Met Narratives for Qlik kun je teksten toevoegen aan analyses in een dashboard. Wil je aan een dashboard ook automatisch teksten toevoegen dan is deze extensie een mooie uitbreiding op je huidige managementdashboard. Ik wil je meenemen hoe je Narratives for Qlik kunt installeren, gebruiken en welke mogelijkheden je hebt.

Op dit moment is Narratives for Qlik alleen beschikbaar voor Qlik Sense als een extensie. Als je Qlik Sense gedownload en geïnstalleerd hebt van de website van Qlik, kun je de extensie ook downloaden uit de market van Qlik. Na het downloaden kun je het zipbestand uitpakken. Het setje met bestanden kun je in de extensiemap van Qlik Sense zetten. Deze map kun je met de standaardinstallatie van Qlik Sense vinden Documents/Qlik/Sense/Extensions. Als je de bestanden hier geplaatst hebt is de extensie geïnstalleerd en kun je deze gebruiken in je apps in Qlik Sense.

Opslaglocatie Qlik Sense extensie
Opslaglocatie Qlik Sense extensie

Om Narratives for Qlik te gebruiken moet je de app openen waaraan je de tekst toe wilt voegen. Als de app met gegevens geopend is zul je zien dat je, als je een werkblad gaat bewerken, onder de grafieken een extra grafiektype gekregen hebt, namelijk Narratives. Het gebruik is heel eenvoudig: je voegt het object aan het werkblad toe en selecteert vervolgens op welke analyse de tekst gebaseerd moet worden.

Grafiek selecteren voor tekstuele toelichting
Grafiek selecteren voor tekstuele toelichting

Als je de analyse geselecteerd hebt, gaat het object de uitleg ophalen via een webserver met de informatie uit  het geselecteerde object. Hierbij wordt ook gekeken naar de geselecteerde dimensies in de analyse, de meetwaarden die gebruikt worden en de waarden van beide. Ook als er meerdere meetwaarden opgenomen zijn in de analyse zal de tekst voor beide meetwaarden gegenereerd worden. Een resultaat hiervan is hieronder te zien.

Toelichting bij omzetanalyse
Toelichting bij omzetanalyse

Zoals je nu ziet wordt er nu een toelichting gegeven op basis van de dimensie, dimensiewaarden en meetwaarden die te zien zijn. Zo wordt er netjes gekeken in welke maand de hoogste omzet dit jaar en vorig jaar was, maar ook in welke maand de omzet van dit jaar en vorig jaar het laagste was. In de toelichting wordt er ook geschreven in welke maanden de hoogste omzetstijging en daling geweest is en worden beide meetwaarden op dimensie met elkaar vergeleken. Wanneer je selecties maakt in je app, wijzigt de toelichting mee met de selectie die je maakt. In onderstaand voorbeeld is dus te zien dat de toelichting nu gebaseerd is op de selectie van twee maanden in plaats van twaalf maanden.

Selectiewijziging analyse
Selectiewijziging analyse

De opmaak van het tekstveld kan ook nog gewijzigd worden. In bovenstaande voorbeelden worden de teksten in paragrafen getoond, maar je kunt er ook voor kiezen om de toelichtingen opgesomd te tonen.

De teksten die getoond worden kunnen vervolgens gebruikt worden om dagelijks, wekelijks, maandelijks of per kwartaal een rapportage te maken met ‘automatische’ toelichting op de analyses. Hiermee kun je dus snel een aantal analyses maken die je vervolgens kunt versturen met uitleg over wat er te zien is, of misschien wel als verantwoording voor de cijfers.

Ik zou zeggen ga dit voor de eerste keer gebruiken en kijk wat je ermee kunt. Eén kanttekening, bij het gebruik van Narrative for Qlik worden de teksten in het Engels getoond. Er worden nog geen andere talen ondersteund.


 

[show_avatar email=5 align=left user_link=authorpage show_name=true show_biography=true show_postcount=true]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!