Narrative Analysis for Qlik

Op woensdag 20 januari kondigde Narrative Launches de lancering aan van Narratives for Qlik. Met deze nieuwe extensie kun je tekstuele toelichtingen toevoegen aan je analyses in een Qlik-dashboard. Als je op zoek bent naar een manier om automatisch teksten toe te voegen aan je dashboards, dan is deze extensie een waardevolle uitbreiding voor je managementdashboard. In dit blogartikel zal ik je laten zien hoe je Narratives for Qlik kunt installeren, gebruiken en welke mogelijkheden het biedt.

Installatie van Narratives for Qlik

Op dit moment is Narratives for Qlik alleen beschikbaar als een extensie voor Qlik Sense. Als je Qlik Sense hebt gedownload en geïnstalleerd vanaf de website van Qlik, kun je de extensie ook downloaden vanuit de Qlik-marktplaats. Nadat je het zipbestand hebt gedownload, kun je het uitpakken en de bestanden plaatsen in de extensiemap van Qlik Sense. De standaardlocatie van deze map is Documents/Qlik/Sense/Extensions. Zodra de bestanden zijn geplaatst, is de extensie geïnstalleerd en kun je deze gebruiken in je Qlik Sense-apps.

Opslaglocatie Qlik Sense extensie

 

 

Gebruik van Narratives for Qlik

Om Narratives for Qlik te gebruiken, open je de app waarin je tekstuele toelichtingen wilt toevoegen. Wanneer de app met gegevens is geopend, zul je merken dat er onder de grafieken een nieuw grafiektype is toegevoegd, genaamd “Narratives”. Het gebruik ervan is eenvoudig: voeg het object toe aan je werkblad en selecteer vervolgens op welke analyse de tekst gebaseerd moet worden.

Grafiek selecteren voor tekstuele toelichting

Dynamische tekstuele toelichtingen

Zodra je de analyse hebt geselecteerd, haalt de extensie de tekstuele toelichting op via een webserver met behulp van de informatie uit het geselecteerde object. Hierbij wordt rekening gehouden met de geselecteerde dimensies, gebruikte meetwaarden en de waarden van beide. Zelfs als er meerdere meetwaarden in de analyse zijn opgenomen, zal de tekstuele toelichting voor elke meetwaarde gegenereerd worden. Het resultaat is een heldere en gepersonaliseerde toelichting op de analyse.

Toelichting bij omzetanalyse

 

Toelichting bij omzetanalyse

Met Narratives for Qlik kun je op een gestructureerde manier inzicht krijgen in je omzetgegevens. De tool biedt een gedetailleerde toelichting op basis van de dimensie, dimensiewaarden en meetwaarden die je analyseert. Zo kun je eenvoudig zien in welke maand dit jaar en vorig jaar de hoogste en laagste omzet werd behaald. Daarnaast wordt ook de omzetstijging en -daling per maand weergegeven en worden beide meetwaarden met elkaar vergeleken. Een handige eigenschap van Narratives for Qlik is dat de toelichting automatisch wordt bijgewerkt wanneer je selecties maakt in je app. Hierdoor krijg je altijd relevante en actuele inzichten. In het onderstaande voorbeeld is te zien dat de toelichting nu gebaseerd is op een selectie van twee maanden in plaats van de volledige twaalf maanden.

Selectiewijziging analyse

Aanpassen van de tekstopmaak

Naast de inhoud kun je ook de opmaak van de gegenereerde tekst aanpassen. In de bovenstaande voorbeelden worden de toelichtingen weergegeven in paragrafen, maar je hebt ook de mogelijkheid om ze als opsomming weer te geven. Op die manier kun je de tekstpresentatie afstemmen op je persoonlijke voorkeur of de specifieke vereisten van je rapportage.

Automatische toelichtingen voor rapportages

De gegenereerde teksten kunnen zeer waardevol zijn bij het maken van rapportages op regelmatige basis. Met Narratives for Qlik kun je eenvoudig dagelijks, wekelijks, maandelijks of per kwartaal rapporten genereren met automatische tekstuele toelichtingen op je analyses. Dit bespaart tijd en moeite bij het opstellen van rapporten en stelt je in staat om snel inzicht te delen over wat er in je gegevens te zien is. Bovendien kunnen de toelichtingen dienen als een verantwoording voor de gepresenteerde cijfers.

Taalbeperkingen van Narrative for Qlik

Hoewel Narrative for Qlik een krachtige tool is, is het belangrijk om op te merken dat de gegenereerde teksten momenteel alleen beschikbaar zijn in het Engels. Andere talen worden nog niet ondersteund. Houd hier rekening mee bij het gebruik van de tool, vooral als je rapporten of analyses wilt delen met niet-Engelstalige belanghebbenden.

Dit waren enkele belangrijke punten om te overwegen bij het gebruik van Narrative for Qlik. Probeer het eens uit en ontdek zelf hoe deze tool je kan helpen bij het visualiseren en begrijpen van je gegevens.

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Business Intelligence. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Business Intelligence (BI) is het technologie gedreven proces van gegevensanalyse dat bedrijven in staat stelt om waardevolle inzichten te halen uit hun gegevens. BI-oplossingen kunnen helpen bij het verzamelen, analyseren en presenteren van bedrijfsgegevens om betere beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behalen.

BI richt zich op het verzamelen, analyseren en presenteren van historische en huidige gegevens om bedrijfsprestaties te meten en te rapporteren. BA daarentegen richt zich meer op het voorspellen van toekomstige trends en mogelijkheden door geavanceerde analysemethoden en -modellen toe te passen op gegevens.

Het gebruik van BI-oplossingen kan bedrijven helpen om hun prestaties te verbeteren, betere beslissingen te nemen en concurrerend te blijven. Het kan hen helpen om inzicht te krijgen in klantgedrag, trends te identificeren, kosten te verlagen, de efficiëntie te verbeteren en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

Growteq biedt verschillende BI-oplossingen aan, waaronder Power BI van Microsoft, QlikView en Qlik Sense, Tableau en SAP BusinessObjects. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen sterke punten en functies, en kan worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf.

Ja, Growteq kan bedrijven helpen bij het implementeren van BI-oplossingen door het bieden van strategisch advies, consultancy en implementatiediensten. Ze werken samen met klanten om oplossingen op maat te maken die aan hun specifieke behoeften voldoen en hen helpen om waarde te halen uit hun gegevens.

De kosten van BI-oplossingen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de omvang van de implementatie en de gekozen oplossing. Growteq werkt samen met klanten om oplossingen te vinden die passen bij hun budget en behoeften. De voordelen van het gebruik van BI-oplossingen kunnen echter vaak opwegen tegen de kosten, omdat ze bedrijven kunnen helpen om hun prestaties te verbeteren en hun concurrentievoordeel te behalen.

De implementatie van een BI-oplossing omvat meestal de volgende stappen:

 • Definiëren van de doelstellingen en vereisten van het BI-project
 • Verzamelen en integreren van relevante gegevens uit verschillende bronnen
 • Het ontwikkelen van een datawarehouse om de gegevens op te slaan in een logisch model
 • Implementatie van dashboards, KPI’s en visualisatie voor gegevenspresentatie
 • Training van medewerkers
 • Continue monitoring en optimalisatie van de BI oplossing

BI maakt verschillende soorten analyses mogelijk, waaronder:

 • Descriptive analyse: Hierbij worden historische gegevens gebruikt om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd.
 • Diagnostische analyse: Hierbij wordt onderzocht waarom bepaalde gebeurtenissen of trends zich hebben voorgedaan
 • Voorspellende analyses: Hierbij worden gegevens en modellen gebruikt om toekomstige gebeurtenissen en trends te kunnen voorspellen
 • Prescriptive analyse: Hierbij worden aanbevelingen gedaan over mogelijke acties op basis van analyse en voorspelling

Enkele populaire BI-tools zijn o.a.:

 • Microsoft Power BI
 • QlikView
 • Qlik Sense
 • Tableau
 • MicroStrategy
 • IBM Cognos

Business Intelligence (BI) kan gegevens uit verschillende bronnen gebruiken, zoals:

 • Interne databases en systemen (bijv. CRM-systemen, ERP-systemen)
 • Externe gegevensbronnen (bijv. marktonderzoekgegevens, sociale media)
 • Gestructureerde gegevens (bijvoorbeeld databases en spreadsheets)
 • Ongestructureerde gegevens (bijv. tekstuele gegevens, e-mails, logboeken etc.)
 • Big data-bronnen (bijv. sensorgegevens, weblogs)

Growteq heeft ervaring met al deze bronnen.

Selfservice BI verwijst naar het vermogen van niet-technische gebruikers om zelfstandig gegevens te verkennen, te analyseren en rapporten en dashboards te maken met behulp van gebruiksvriendelijke BI-tools. Enkele voordelen van selfservice BI zijn o.a.:

 • Verminderde afhankelijkheid van IT-afdelingen voor rapportage en analyses
 • Snellere besluitvorming doordat gebruikers direct toegang hebben tot benodigde gegevens
 • Verhoogde flexibiliteit en aanpasbaarheid bij het verkennen van gegevens
 • Stimuleert gegeven gestuurde cultuur binnen de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!