QlikView vs. Qlik Sense: wat zijn de verschillen?

De BI markt verandert om aan de behoeften van gebruikers te voldoen. Business intelligence (BI) Is jarenlang gedreven door de techniek, nu neemt de gebruiker het heft in handen. Deze gebruiker heeft behoefte aan snelle en eenvoudige ?self-service? data analyse en visualisatie. Hiermee neemt de vraag naar eenvoudige visualisatietools sterk toe.

Qlik Sense is een tool die hier uitstekend bij aansluit. Qlik Sense is een nieuwe technologie dat naast QlikView ontwikkeld is. Naast veel overeenkomsten, zijn er ook grote verschillen. Een belangrijk verschil tussen beide versies is het self-service-karakter van Qlik Sense tegenover een meer sturend karakter van QlikView. Bij Refine-IT hebben we inmiddels uitgebreide ervaring met beide BI technieken. Graag delen we vanuit onze ervaring wat wij zien als de belangrijkste verschillen en overeenkomsten:

QlikView (Guided BI)

 • Bedoeld voor zakelijke toepassingen, waarbij voorbereiding in het datamodel, de charts en de formules is vereist;
 • Deze toepassing wordt beschikbaar gesteld aan de eindgebruiker (guided analytics);
 • De eindgebruiker heeft de volledige vrijheid om data te verkennen, te selecteren en te navigeren in de informatie. Op deze wijze vindt hij zowel vragen als antwoorden in de data;
 • De eindgebruiker is echter beperkt in het maken van nieuwe visualisaties.

Qlik Sense (Self-service BI)

 • Een rapportagetool waarbij relatief weinig voorbereiding (ontwikkelwerk) is vereist;
 • De gebruiker is volledig vrij in het samenstellen van een eigen lay-out en het bouwen van eigen charts;
 • Qlik Sense biedt ?self-service? data discovery, hetgeen inhoudt dat er sprake is van een actievere, modernere en meer betrokken gebruiker;
 • Qlik Sense beschikt over verbeterde storytelling (inzichten delen met elkaar).

Zowel QlikView als Qlik Sense zijn beide rijke en complete technieken voor de realisatie van stuurinformatie dashboards. De keuze voor het een of het andere platform hangt met name af van het type gebruiker en de wijze van het gebruik van managementinformatie.

Onze data bootcamps met Qlik Sense
Een van onze nieuwste initiatieven is de data bootcamp. Op locatie realiseren we binnen een korte tijd, samen met de klant, nieuwe inzichten op basis van een Qlik Sense dashboard. Om zo goed mogelijk aan te sluiten op de situatie binnen uw organisatie kunt u hiervoor zelfs uw eigen dataset aanleveren. Het leuke van de bootcamps is, dat we hands-on aan de slag gaan, laten zien hoe Qlik Sense werkt en binnen een hele korte tijd relevante nieuwe inzichten kunnen delen. We krijgen leuke feedback op onze bootcamps, en om eerlijk te zijn, we krijgen er zelf ook veel energie van?

Ook leuk voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op! Leuke voorbeelden zijn bootcamps rondom uw sales en marketingaanpak, rondom efficiency in uw processen of het echte rendement op bepaalde activiteiten of diensten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!

QlikView vs. Qlik Sense: wat zijn de verschillen?

 1. Home
 2. Diensten
 3. Qlik Sense
 4. QlikView vs. Qlik Sense: wat zijn de verschillen?