Salesforce Files: Waarom Salesforce vaarwel zegt tegen Notities & Bijlagen

Oké, echt vaarwel zegt Salesforce voorlopig niet tegen Notities & Bijlagen (iets dat ze bij Salesforce sowieso niet zo vaak doen in verband met backward compatibility). Wel wordt in de Release Notes van de laatste release gemeld dat “in de nabije toekomst de gerelateerde lijst Notities & Bijlagen niet meer gebruikt kan worden voor het toevoegen van bestanden in Lightning Experience”. In plaats hiervan kunnen twee afzonderlijke lijsten worden toegevoegd, genaamd ‘Notities’ en ‘Bestanden’, waar in de laatste de gerelateerde Salesforce Files worden getoond. Harde datums worden niet genoemd, wel laat Salesforce in diverse blogs, op fora en in de Release Notes duidelijk doorschemeren dat Bijlagen hun langste tijd gehad hebben en Salesforce Files dit in de toekomst gaat vervangen. Tegelijkertijd zijn Salesforce Files ook een goed alternatief voor Documenten, en zullen ze ook die naar verwachting in de toekomst vervangen.

Salesforce Files

U bent ze wellicht al eerder tegengekomen, Salesforce Files, die de oude vertrouwde Bijlagen moeten gaan vervangen. Echt nieuw zijn ze niet, aangezien ze al in 2009 werden geïntroduceerd in het jasje van CRM Content. Later werd deze functionaliteit ook ingezet als Chatter Files, waarmee het delen en updaten van nieuwe documentversies een stuk gemakkelijker werd gemaakt. Onder de motorkap is hier echter dezelfde techniek aan het werk als voor CRM Content, waardoor het ook voor ontwikkelaars makkelijk is gemaakt om consistent met uploads te blijven werken. Sinds een paar jaar wordt de functionaliteit Salesforce Files genoemd, om zo duidelijk te maken dat deze files niet langer alleen in Chatter feeds kunnen worden gebruikt. Sterker: organisaties zonder Chatter ingeschakeld kunnen sinds kort ook gebruikmaken van Salesforce Files.

Voordelen

Maar waarom adviseert Salesforce nu om de traditionele Bijlagen achter ons te laten en over te stappen? Wel, er zijn een hoop voordelen van Files. Om te beginnen de bestandsgrootte: die is 2GB tegenover 25MB per Bijlage of 5MB per Document.
Verder verzorgt Salesforce je versiebeheer, door alle oude versies van je documenten te bewaren. Een File updaten met een nieuwe versie van je document vervangt in feite niet het oude bestand, maar voegt slechts een nieuwe versie toe; hiermee tegelijkertijd het overzicht van uploads netjes houdend en toch te verzekeren dat iedereen de meest recente versie gebruikt. Nadeel hiervan is dat je bestanden niet (gemakkelijk) kunt verwijderen, en je met iedere versie weer opslagruimte inneemt.
De weergave van Files zal even wennen zijn ten opzichte van Bijlagen en Documenten: er wordt nu waar mogelijk een preview getoond, kun je het hele document doorbladeren in je browser en zijn er een aantal extra opties zichtbaar, waaronder uitgebreide deelfunctionaliteit.
Wat betreft het delen van bestanden: dat verandert behoorlijk, al was het alleen maar vanwege de hele andere structuur waarin Files worden bewaard. Waar Bijlagen altijd aan een record gekoppeld zijn, de toegang tot de betreffende bijlage altijd via dit record verloopt en de bijlage op geen enkele andere plek in Salesforce te vinden zijn, hoeven Files niet per se aan records gekoppeld te worden en kan ook hetzelfde bestand aan meerdere records gekoppeld worden, zonder het een tweede keer te hoeven uploaden. In Lightning wordt dat mogelijk gemaakt doordat je met Salesforce Files de optie ‘Toevoegen vanuit Salesforce’ hebt om een bestand toe te voegen dat jij al eerder hebt geüpload of waar je toegang tot hebt. (In Salesforce Classic is dit niet beschikbaar.)

De toegang tot je bestanden wordt bepaald door het record waaraan het bestand eventueel gelinkt is, ook kun je met een druk op te knop losse personen of groepen kiezen die je ook toegang wil geven.
In Salesforce Classic kun je zelfs een publieke link genereren die je naar externe personen kunt versturen, om ook hen toegang te geven tot het Bestand, zonder dat zij daarvoor een Salesforce gebruiker hoeven te zijn.
Wat we dan nog niet genoemd hebben is de opslagbesparing omdat ieder document maar één keer hoeft te worden geüpload, of bijvoorbeeld de integratie met cloudopslagservices zoals Google Drive en Box en met je lokale bestanden via Salesforce Files Sync. Een belangrijke om ook te noemen is de integratie in Chatter, waarmee bestanden in de Chatter feed van ieder willekeurig record kunnen worden meegestuurd, waardoor het delen van je documenten en samenwerken weer iets gemakkelijker wordt gemaakt.

Wat kunnen we nog verwachten

Salesforce.com heeft een toekomst voor ogen waar Salesforce Files je documentbeheer in Salesforce op één centrale plaats gaat verzorgen. Ondersteuning voor bijlagen zal dus langzaamaan verdwijnen en er zal geen nieuwe functionaliteit aan worden toegevoegd. Dat ze in San Francisco alle pijlen richten op Files betekent wél dat daar uitbreiding van functionaliteit kan worden verwacht!
In de nabije toekomst (de release van Summer ’17, begin juni) worden ten eerste de limieten voor Bestanden iets verruimd: zo gaat het maximaal aantal Bestanden van 10 naar 30 miljoen en het aantal dagelijkse uploads van 36.000 naar 200.000. Over de opslagruimte in GB wordt helaas niets nieuws gemeld.
Waar Bibliotheken alleen beschikbaar waren voor Salesforcegebruikers met CRM Content-licentie, wordt die functionaliteit nu breed beschikbaar gemaakt voor iedereen, inclusief het gebruiken van mappen om het van je documenten in de org mooi gestructureerd te houden.
In Lightning Experience gaat het mogelijk worden om – wat in Classic al kon – bestanden te delen buiten de Salesforce organisatie via een publieke link. Of wat dacht je van uploaden naar een lijst gerelateerde bestanden via drag-and-drop?
Wat misschien wel de mooiste vernieuwing wordt en wat Files direct een paar niveaus hoger tilt, is het toevoegen van functionaliteit die andere standaardobjecten al hebben. En dan heb ik het over het kunnen toevoegen van aangepaste velden, buttons, record types, aangepaste paginaweergaves (Lightning Experience) en zelfs validatieregels! Niet alleen betekent dit dat je allerlei extra relevante gegevens kunt bijhouden over het document, maar ook dat het een stuk gemakkelijker wordt gemaakt om te rapporteren over Bestanden, en om één en ander te automatiseren.

En nu?

Je kunt vrij snel aan de slag met Salesforce Files, door simpelweg naar het tabblad Bestanden te navigeren, of een gerelateerde lijst Bestanden toe te voegen aan een object. Ook is er een eenvoudige optie beschikbaar waardoor, eenmaal geactiveerd, nieuwe uploads automatisch als File worden opgeslagen in plaats van een Bijlage.
Voor alle bestaande bijlagen heeft Salesforce met de komende release een oplossing: er wordt een gratis app op de AppExchange uitgebracht die de oude attachments kan omzetten naar Salesforce Files, waarna er definitief vaarwel gezegd kan worden tegen Bijlagen.
Bij Growteq helpen we graag om dit voor jouw org in te stellen! Ook bouwen we met plezier aan oude of nieuwe maatwerkoplossingen om de kracht van Salesforce Files ook daar aan het werk te zetten. Zo hopen we dat jullie snel met Salesforce Files aan de slag kunnen en dat, Salesforce citerend, ook jullie bestanden “can have hopes and dreams no attachment could ever have.” Exaggerating much? Misschien, maar hopelijk brengt het in ieder geval een zodanige verbetering dat je zelfs de dag na Koningsdag productief kunt zijn.
Happy uploading!

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met customer engagement. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Salesforce is een Cloud gebaseerd softwareplatform dat organisaties helpt om hun verkoop, marketing en klantenservice te beheren en te automatiseren. Het kan een groot verschil maken in de manier waarop uw bedrijf zakendoet, zoals meer inzicht krijgen in de behoeften van uw klanten en uw salesproces stroomlijnen.

Growteq is een gecertificeerde Salesforce-partner met een team van ervaren consultants die de implementatie van Salesforce kunnen begeleiden. Ze hebben een bewezen trackrecord in het succesvol implementeren van Salesforce-oplossingen en bieden ondersteuning tijdens en na de implementatie. 

Een Salesforce-implementatie is het proces waarbij Salesforce wordt geïntegreerd in uw bedrijfsprocessen. Dit omvat onder meer het configureren van Salesforce om aan uw specifieke bedrijfsbehoeften te voldoen, het migreren van gegevens en het trainen van uw personeel om de nieuwe software te gebruiken. 

De duur van een Salesforce-implementatie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw organisatie en de complexiteit van uw bedrijfsprocessen. Een typische implementatie duurt echter tussen de drie en zes maanden. 

De kosten van een Salesforce-implementatie kunnen variëren afhankelijk van de grootte van uw organisatie en de complexiteit van uw bedrijfsprocessen. Growteq biedt verschillende pakketten aan om aan de behoeften van verschillende klanten te voldoen. 

Ja, Salesforce is ontworpen om intuïtief en gebruiksvriendelijk te zijn. Bovendien biedt Growteq training en ondersteuning aan om ervoor te zorgen dat uw personeel de software goed begrijpt en kan gebruiken. 

Growteq biedt verschillende soorten ondersteuning, waaronder onderhoud, training en voortdurende ondersteuning voor het oplossen van problemen en het aanpassen van Salesforce aan uw veranderende bedrijfsbehoeften. 

Om te beginnen met de implementatie van Salesforce kunt u contact opnemen met Growteq om een afspraak te maken voor een gratis consult. Ze zullen u helpen bij het begrijpen van uw bedrijfsbehoeften en u adviseren over de beste manier om Salesforce te implementeren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!