Aan de juiste knoppen draaien met Power BI

Aan welke knoppen moet je draaien om de prestaties van jouw organisatie nog verder te verbeteren? Managementinformatie dashboards moeten hier antwoord op kunnen geven. Meerdere factoren spelen een rol en haken vaak ook op elkaar in.

In de praktijk merken wij steeds meer behoefte om in het dashboard effecten van te nemen beslissingen te analyseren en te visualiseren. In Excel kennen we hiervoor de ‘Wat als’ scenario’s. In deze blog laten we zien hoe een soortgelijke functionaliteit ook in Power BI beschikbaar is.

Casus

Als casus gebruiken we een sterk vereenvoudigd voorbeeld om de functionaliteit mee te kunnen demonstreren. We gebruiken een demo dataset met factuurregels over 2017 met alleen een datum en een verkoopbedrag.

wi - 08

Nieuwe ‘What If” parameter

Kies in het tabblad Modeling voor New Parameter in het onderdeel What if

wi - 01

We maken een Parameter aan met de naam KortingsPercentage.

Deze KortingsPercentage geven we de range aan waardes mee die het percentage mag aannemen en die door de gebruiker kan worden aangepast.

wi - 02

We kiezen hier voor een minimum waarde van 0 en een maximum waarde van 0.50 (50%).
Bij Increment geven we 0.05 (5%) aan. Dit zijn de stapjes waarmee het percentage steeds verhoogd wordt.

Het is erg handig om het  vinkje aan te laten staan bij Add slicer to page zodat Power BI gelijk een slicer aan de pagina toevoegt.

wi - 04

Power BI heeft naast de zojuist aangemaakte Parameter ook een Measure toegevoegd aan het datamodel. Met deze Measure kan de huidige waarde van de parameter worden getoond.

wi - 03

Gebruiken van de ‘What if’ parameter

De parameter kunnen we nu gebruiken in elke andere formule die we kunnen bedenken. Voor dit voorbeeld berekenen we het verkoopbedrag na toepassing van het (variabele) kortingspercentage.

Hiermee kunnen we het effect van hogere kortingen visualiseren. Dit is uiteraard een simpele berekening. Maar de functionaliteit geeft mogelijkheden om uitgebreide en complexe berekeningen uit te voeren.

Gebruik de volgende DAX formule om het Verkoopbedrag Na Korting te berekenen:

[code language=”csharp”] Verkoopbedrag Na Korting = SUM(‘Omzet 2017′[verkoopbedrag]) – SUM(‘Omzet 2017′[verkoopbedrag]) * KortingsPercentage[KortingsPercentage Value] [/code]

Visualiseren

Het Verkoopbedrag voor en na korting kan nu gevisualiseerd worden.

wi - 05

Met behulp van de Slicer met het kortingspercentage kan het kortingspercentage naar wens worden aangepast, waarna het nieuwe percentage gelijk wordt doorberekend in het Verkoopbedrag Na Korting

wi - 07

wi - 06

Afsluiting

Met de ‘What If’ functionaliteit maakt Power BI het weer een stukje makkelijker voor de gebruiker om verschillende scenario’s door te rekenen en gelijk de effecten daarvan voorgeschoteld te krijgen.

Een paar mooie voorbeelden van alle mogelijkheden zijn te vinden via de volgende link: https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/congratulations-to-the-winners-of-the-what-if-contest/


MEER WETEN OVER ONZE POWER BI DIENSTVERLENING? https://growteq.nl/microsoft-power-bi/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!

Aan de juiste knoppen draaien met Power BI

  1. Home
  2. Diensten
  3. Power BI
  4. Aan de juiste knoppen draaien met Power BI