Lightning: Flows en processen

Eén van de bekendste dogma’s van Salesforce Lightning luidt: Clicks, not code. Salesforce blijft zich op dat gebied ontwikkelen en heeft onlangs een inkijkje gegeven in nieuwe functionaliteit, Flow Builder, die we met de release Spring ’19 kunnen verwachten. In deze post willen we met je delen wat we kunnen verwachten van deze functionaliteit in Lightning. Daarnaast willen we ingaan op de Lijst van begeleide acties, een mooi stukje Salesforce functionaliteit dat op dit moment al beschikbaar is waarbij het systeem de gebruiker stap voor stap door een bedrijfsproces begeleid.

Voordat we beginnen: eerst een kort overzicht van alle automatiseringsmogelijkheden, want het bos van tools begint aardig uit te dijen en voor je het weet, ziet u de bomen niet meer. Salesforce Lightning biedt meerdere tools voor het automatiseren van de routinematige bedrijfsprocessen van je organisatie: Goedkeuringen, Werkstroomregels, Processamensteller en Cloud Flow Designer. We lichten ze kort toe:

Goedkeuringen

Je gebruikt deze eenvoudige tool wanneer je een goedkeuring voor bijvoorbeeld (niet uitsluitend) een gebruikersactie wilt, bijvoorbeeld wanneer de gebruiker een korting toepast van meer dan 20%. Het goedkeuringsproces kan uitsluitend objecten van het type Taak aanmaken.

Werkstroomregel

Ook een werkstroomregel kan objecten van het type Taak aanmaken, een ander veld bijwerken of een email versturen. Het verschil met Goedkeuringen zit ‘m erin dat het uitsluitend start op basis van het aanmaken of wijzigen van een record en dat het tijd-gebaseerde acties ondersteunt, waarbij de actie na enkele uren of dagen wordt uitgevoerd.

Lightning Processamensteller

Het product Lightning Processamensteller bevat twee tools:

 • Processamensteller. Deze tool gebruik je om Processen te maken middels een visuele ontwerper. Een proces kan op verschillende manieren starten: aanmaken van een record, wijziging van een record, een ander proces, een platform event. Een proces kan bestaan uit meerdere als/dan constructies en kan allerlei verschillende acties uitvoeren.
 • Cloud Flow Designer. Deze tool gebruiken we om Werkstromen mee te maken en kan op hoofdlijnen hetzelfde als de Processamensteller. Een belangrijk verschil: het ondersteunt interactie met de gebruiker (een agent, of een bezoeker van uw communitypagina, bijvoorbeeld).

De Cloud Flow Designer heeft Adobe Flash nodig om te kunnen functioneren. Adobe Flash gaat ermee stoppen, en Salesforce heeft deze gelegenheid aangegrepen om een mooie opvolger van de Cloud Flow Designer te lanceren. Deze opvolger komt beschikbaar in de vorm van een gloednieuwe tool:

Flow BuilderFlow Builder vervangt Cloud Flow Designer. Flow Builder heeft qua look en feel veel weg van Processamensteller, terwijl het plaatsen en verbinden van componenten heel bekend voorkomt van de Cloud Flow Designer. Flow Builder maakt gebruik van het Lightning Design System. U zult dus herkenbare icoontjes tegenkomen. Doordat Flow Builder gebruik maakt van de laatste technologieën, werkt het sneller dan de oude Cloud Flow Designer. Uw bestaande werkstromen kunt u probleemloos bewerken in Flow Builder. Eens gemaakt of bewerkt in Flow Builder kan een werkstroom niet meer worden bewerkt in Cloud Flow Designer.

Flow Builder is beschikbaar vanaf Spring ’19. Nieuw in Winter ‘19 zijn de Flow Actions, die u kunt installeren vanuit de AppExchange. Flow Actions zijn bouwblokken die u kunt gebruiken in de Cloud Flow Designer, om bijvoorbeeld Credit Card betalingen mogelijk te maken of een video speler te tonen in uw Werkstroom. Op die manier kunnen uw klanten middels een stap in een werkstroom een betaling doen, of ze kunnen na het afronden van de transactie in een video bekijken wat er met hun bestelling gaat gebeuren. Omdat deze functionaliteit in een Flow Action zit, scheelt u dat heel wat uren aan het implementeren van een videospeler, of het integreren met een derde partij voor het doen van betalingen.

Action List

Uw Business Process Management kunt u vormgeven op verschillende manieren. Managed packages die dit voor u uit handen nemen en code die processen automatisch uitvoeren hebben zo hun voordelen. Een hele interessante andere optie is de Lijst van begeleide acties of Action List.

Lightning Flow bevat het component Action List. Met een Action List is het heel eenvoudig om elke willekeurige combinatie van stromen uit voeren. U kunt stromen koppelen aan records met behulp van Salesforce-automatiseringtools en weergeven in het component Action List. In onderstaand screenshot ziet u een eenvoudig voorbeeld waarin op het Case-record een tweetal stromen zijn geconfigureerd in de Action List.

Wanneer een agent een Case pagina opent, wordt het component getoond en kan de agent stappen toevoegen en uitvoeren. Of u kiest ervoor om de eerste stap automatisch al te laten starten.

In het beheer scheelt het tijd omdat stromen te gebruiken zijn op verschillende plekken. Stel, uw agent maakt een Case aan, en voert een eerste stroom uit met behulp van de Action List om klantgegevens te registreren. Vervolgens kan de agent kiezen om gegevens in te voeren voor de afdeling Elektro of de afdeling Mechanisch. Beide afdelingen hebben hun eigen type gegevens nodig. In plaats van het bouwen van twee uitgebreide stromen (allebei de afdelingen één), zijn er nu stappen die gedeeld kunnen worden. Voor elke afdeling is een kleine stroom gebouwd met een scherm dat specifieke details uitvraagt.

Trouwens, niet alleen stromen, ook processen die zijn gebouwd in de Processamensteller zijn geschikt als stap in de Action List. Processen kunnen stromen starten, waarmee u de Action List nog beter kunt aanpassen aan uw behoeften.

De Action List kan worden getoond in drie kanalen: telefoon, chat en overig. In bovenstaande screenshots is de lijst geconfigureerd voor kanaal ‘overig’, waardoor het wordt getoond wanneer een record (in dit geval een Case record) wordt geopend. Voor elk kanaal kunt u bepalen of stromen automatisch starten en welke stromen u uw gebruikers het eerst en het laatst wilt laten voltooien.

Concluderend kunnen we stellen dat Salesforce Lightning voortdurend verbeteringen ontwikkelt om uw bedrijfsprocessen overzichtelijk en dynamisch te configureren met gebruik van drag-and-drop gereedschappen, of dat nu eenvoudige of juist complexe processen zijn.

Kunnen wij u helpen met de implementatie van uw bedrijfsprocessen? Laat het ons weten. Wij helpen u graag!

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Business Intelligence. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Business Intelligence (BI) is het technologie gedreven proces van gegevensanalyse dat bedrijven in staat stelt om waardevolle inzichten te halen uit hun gegevens. BI-oplossingen kunnen helpen bij het verzamelen, analyseren en presenteren van bedrijfsgegevens om betere beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behalen.

BI richt zich op het verzamelen, analyseren en presenteren van historische en huidige gegevens om bedrijfsprestaties te meten en te rapporteren. BA daarentegen richt zich meer op het voorspellen van toekomstige trends en mogelijkheden door geavanceerde analysemethoden en -modellen toe te passen op gegevens.

Het gebruik van BI-oplossingen kan bedrijven helpen om hun prestaties te verbeteren, betere beslissingen te nemen en concurrerend te blijven. Het kan hen helpen om inzicht te krijgen in klantgedrag, trends te identificeren, kosten te verlagen, de efficiëntie te verbeteren en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

Growteq biedt verschillende BI-oplossingen aan, waaronder Power BI van Microsoft, QlikView en Qlik Sense, Tableau en SAP BusinessObjects. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen sterke punten en functies, en kan worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf.

Ja, Growteq kan bedrijven helpen bij het implementeren van BI-oplossingen door het bieden van strategisch advies, consultancy en implementatiediensten. Ze werken samen met klanten om oplossingen op maat te maken die aan hun specifieke behoeften voldoen en hen helpen om waarde te halen uit hun gegevens.

De kosten van BI-oplossingen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de omvang van de implementatie en de gekozen oplossing. Growteq werkt samen met klanten om oplossingen te vinden die passen bij hun budget en behoeften. De voordelen van het gebruik van BI-oplossingen kunnen echter vaak opwegen tegen de kosten, omdat ze bedrijven kunnen helpen om hun prestaties te verbeteren en hun concurrentievoordeel te behalen.

De implementatie van een BI-oplossing omvat meestal de volgende stappen:

 • Definiëren van de doelstellingen en vereisten van het BI-project
 • Verzamelen en integreren van relevante gegevens uit verschillende bronnen
 • Het ontwikkelen van een datawarehouse om de gegevens op te slaan in een logisch model
 • Implementatie van dashboards, KPI’s en visualisatie voor gegevenspresentatie
 • Training van medewerkers
 • Continue monitoring en optimalisatie van de BI oplossing

BI maakt verschillende soorten analyses mogelijk, waaronder:

 • Descriptive analyse: Hierbij worden historische gegevens gebruikt om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd.
 • Diagnostische analyse: Hierbij wordt onderzocht waarom bepaalde gebeurtenissen of trends zich hebben voorgedaan
 • Voorspellende analyses: Hierbij worden gegevens en modellen gebruikt om toekomstige gebeurtenissen en trends te kunnen voorspellen
 • Prescriptive analyse: Hierbij worden aanbevelingen gedaan over mogelijke acties op basis van analyse en voorspelling

Enkele populaire BI-tools zijn o.a.:

 • Microsoft Power BI
 • QlikView
 • Qlik Sense
 • Tableau
 • MicroStrategy
 • IBM Cognos

Business Intelligence (BI) kan gegevens uit verschillende bronnen gebruiken, zoals:

 • Interne databases en systemen (bijv. CRM-systemen, ERP-systemen)
 • Externe gegevensbronnen (bijv. marktonderzoekgegevens, sociale media)
 • Gestructureerde gegevens (bijvoorbeeld databases en spreadsheets)
 • Ongestructureerde gegevens (bijv. tekstuele gegevens, e-mails, logboeken etc.)
 • Big data-bronnen (bijv. sensorgegevens, weblogs)

Growteq heeft ervaring met al deze bronnen.

Selfservice BI verwijst naar het vermogen van niet-technische gebruikers om zelfstandig gegevens te verkennen, te analyseren en rapporten en dashboards te maken met behulp van gebruiksvriendelijke BI-tools. Enkele voordelen van selfservice BI zijn o.a.:

 • Verminderde afhankelijkheid van IT-afdelingen voor rapportage en analyses
 • Snellere besluitvorming doordat gebruikers direct toegang hebben tot benodigde gegevens
 • Verhoogde flexibiliteit en aanpasbaarheid bij het verkennen van gegevens
 • Stimuleert gegeven gestuurde cultuur binnen de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!