Release Qlik Sense Mobile App

Sinds de release van Qlik Sense september 2017 is het mogelijk om Qlik Sense dashboards offline te bekijken op je iPad. Voor Qlik is dit een belangrijke stap en een veelgehoorde vraag van eindgebruikers. In deze blog wil ik antwoord geven de op de vragen: Hoe kan ik de app installeren? Wat kun je met de app? Hoe zit het met de beveiliging?

Hoe kan ik de app installeren?

De app is gratis te downloaden via App Store. Je moet dan wel beschikking over een iPad Air 2 of nieuwer met iOS 10.x of hoger.

Hoe werkt de app?

Wanneer je de app gedownload hebt en start wordt er gevraagd om verbinding te maken met een Qlik Sense Server. Om verbinding te maken met je eigen Qlik Sense Server heb je een ‘authentication link’ nodig. Deze link kan aangemaakt worden door de administrator in de Qlik Management Console. Wanneer je de url ontvangen hebt open je deze in Safari op je iPad. Er wordt vervolgens gevraagd of je de mobiele app van Qlik Sense wilt openen. Bij akkoord ga je naar de app en verschijnt er een snelkoppeling op het startscherm naar je eigen Qlik Sense Server. Wanneer je op de koppeling klikt, wordt er een aanmeldscherm geopend, waarmee je kunt inloggen op de server. De inloggegevens zijn hetzelfde als waarmee je inlogt op de Qlik Sense Server vanuit een browser. Als je succesvol ingelogd bent kom je in de bekende Qlik Sense Hub. Hierin zie je je eigen dashboards, de streams en de dashboards in de verschillende streams.

De motor van de app

De volledige Qlik Sense Engine draait op je iPad. Hierdoor heb je alle functionaliteiten van de Qlik Sense Hub tot je beschikking. Je kunt dashboards aanmaken en bewerken. Binnen een gepubliceerde app kun je persoonlijke pagina’s en presentaties maken. Vanuit de Hub is het mogelijk om een app te downloaden. Hiervoor wordt het volledige dashboard gedownload en opgeslagen op de iPad. De gedownloade apps kunnen offline bekeken worden. Het is ook mogelijk om analyses te maken, maar aanpassingen aan het laadscript en/of herladen van de data is niet mogelijk. Alle extensions binnen een dashboard werken zowel offline als online.

Hoe werkt de beveiliging?

Authentication link

Om gebruik te maken van de app moet je van de administrator een ‘authentication link’ ontvangen. De administrator kan deze link aanmaken in de QMC van Qlik Sense bij de instellingen van de Virtual Proxy.

CAL Qlik Sense
De Client Authentication Link genereren

Na het genereren van de link is deze te vinden in de Qlik Sense Hub. De link kan ook via e-mail gedeeld worden. Deze link kun je vervolgens op je iPad openen. Vervolgens wordt de link aangemaakt in de mobiele app.

Bureaubladverificatie

Section Access

Bij het downloaden van een app wordt het volledige bestand offline gehaald. Daarmee wordt de eventuele Section Access die in de app aanwezig is ook offline gehaald. Hierdoor blijft de Section Access ook offline in tact.

Client-server communicatie

De communicatie van de Qlik Sense app en de server gaat standaard via HTTPS. Dit zorgt ervoor dat het verkeer automatisch gecodeerd wordt. Om met de Qlik Sense app verbinding te maken met de server moet een valide certificaat op de server geïnstalleerd zijn. Het standaard certificaat bij de installatie van Qlik Sense werkt niet op de iPad omdat dit een self-signed certificaat is. iOS beschouwd dit type certificaten als onveilig. Succes!!

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Business Intelligence. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Business Intelligence (BI) is het technologie gedreven proces van gegevensanalyse dat bedrijven in staat stelt om waardevolle inzichten te halen uit hun gegevens. BI-oplossingen kunnen helpen bij het verzamelen, analyseren en presenteren van bedrijfsgegevens om betere beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behalen.

BI richt zich op het verzamelen, analyseren en presenteren van historische en huidige gegevens om bedrijfsprestaties te meten en te rapporteren. BA daarentegen richt zich meer op het voorspellen van toekomstige trends en mogelijkheden door geavanceerde analysemethoden en -modellen toe te passen op gegevens.

Het gebruik van BI-oplossingen kan bedrijven helpen om hun prestaties te verbeteren, betere beslissingen te nemen en concurrerend te blijven. Het kan hen helpen om inzicht te krijgen in klantgedrag, trends te identificeren, kosten te verlagen, de efficiëntie te verbeteren en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

Growteq biedt verschillende BI-oplossingen aan, waaronder Power BI van Microsoft, QlikView en Qlik Sense, Tableau en SAP BusinessObjects. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen sterke punten en functies, en kan worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf.

Ja, Growteq kan bedrijven helpen bij het implementeren van BI-oplossingen door het bieden van strategisch advies, consultancy en implementatiediensten. Ze werken samen met klanten om oplossingen op maat te maken die aan hun specifieke behoeften voldoen en hen helpen om waarde te halen uit hun gegevens.

De kosten van BI-oplossingen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de omvang van de implementatie en de gekozen oplossing. Growteq werkt samen met klanten om oplossingen te vinden die passen bij hun budget en behoeften. De voordelen van het gebruik van BI-oplossingen kunnen echter vaak opwegen tegen de kosten, omdat ze bedrijven kunnen helpen om hun prestaties te verbeteren en hun concurrentievoordeel te behalen.

De implementatie van een BI-oplossing omvat meestal de volgende stappen:

 • Definiëren van de doelstellingen en vereisten van het BI-project
 • Verzamelen en integreren van relevante gegevens uit verschillende bronnen
 • Het ontwikkelen van een datawarehouse om de gegevens op te slaan in een logisch model
 • Implementatie van dashboards, KPI’s en visualisatie voor gegevenspresentatie
 • Training van medewerkers
 • Continue monitoring en optimalisatie van de BI oplossing

BI maakt verschillende soorten analyses mogelijk, waaronder:

 • Descriptive analyse: Hierbij worden historische gegevens gebruikt om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd.
 • Diagnostische analyse: Hierbij wordt onderzocht waarom bepaalde gebeurtenissen of trends zich hebben voorgedaan
 • Voorspellende analyses: Hierbij worden gegevens en modellen gebruikt om toekomstige gebeurtenissen en trends te kunnen voorspellen
 • Prescriptive analyse: Hierbij worden aanbevelingen gedaan over mogelijke acties op basis van analyse en voorspelling

Enkele populaire BI-tools zijn o.a.:

 • Microsoft Power BI
 • QlikView
 • Qlik Sense
 • Tableau
 • MicroStrategy
 • IBM Cognos

Business Intelligence (BI) kan gegevens uit verschillende bronnen gebruiken, zoals:

 • Interne databases en systemen (bijv. CRM-systemen, ERP-systemen)
 • Externe gegevensbronnen (bijv. marktonderzoekgegevens, sociale media)
 • Gestructureerde gegevens (bijvoorbeeld databases en spreadsheets)
 • Ongestructureerde gegevens (bijv. tekstuele gegevens, e-mails, logboeken etc.)
 • Big data-bronnen (bijv. sensorgegevens, weblogs)

Growteq heeft ervaring met al deze bronnen.

Selfservice BI verwijst naar het vermogen van niet-technische gebruikers om zelfstandig gegevens te verkennen, te analyseren en rapporten en dashboards te maken met behulp van gebruiksvriendelijke BI-tools. Enkele voordelen van selfservice BI zijn o.a.:

 • Verminderde afhankelijkheid van IT-afdelingen voor rapportage en analyses
 • Snellere besluitvorming doordat gebruikers direct toegang hebben tot benodigde gegevens
 • Verhoogde flexibiliteit en aanpasbaarheid bij het verkennen van gegevens
 • Stimuleert gegeven gestuurde cultuur binnen de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!