Waarom je Producten en Offertes moet gebruiken in Salesforce

Maak je gebruik van de Sales Cloud maar niet van Producten en Offertes? Dan is deze blog interessant voor jou! Uit ervaring weten we dat er veel voordeel kan worden behaald door gebruik te maken van Producten en Offertes. In deze blog geef ik je een aantal goede redenen en leg ik uit hoe het werkt.

Opportunities of verkoopkansen zijn de kern van je verkooporganisatie. Met behulp van Salesforce verlies je ze geen moment uit het oog, volg je ze op het juiste moment op en heb je tijdig inzicht in je verwachte verkopen. De waarde van een Opportunity bestaat uit de producten en diensten die je verkoopt. De manier waarop je deze waarde vastlegt heeft direct impact op de voordelen die je uit de investering in Salesforce haalt.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Allereerst is het belangrijk een artikelbestand in Salesforce aan te maken. Geef je producten een naam, categorisering en eventueel aanvullende kenmerken. Door een Product toe te voegen aan een Prijslijst stel je de prijs in. Een Product kan in meerdere Prijslijsten staan waardoor je voor verschillende landen, segmenten of jaren een andere prijs kunt hanteren. Op een Opportunity is het mogelijk om de Producten toe te voegen middels een eenvoudige wizard (zie onderstaande afbeelding).

Het toevoegen van Producten aan een Opportunity.

Deze afbeelding laat zien dat de Producten uit het productenbestand opgezocht (1 en 3) en vervolgens geselecteerd kunnen worden (2). De Producten worden hierna weergegeven op de Opportunity.

Gerelateerde lijsten Producten en Offertes.

Offertes

Op het moment dat de interesse dusdanig is dat je een voorstel mag uitbrengen, maak je vanuit de Opportunity een nieuwe Offerte aan.

Offertes bij een Opportunity.

Dit geeft de mogelijkheid om op basis van de Producten een aanbieding te maken. Daarnaast kunnen er aanpassingen gemaakt en aanbiedingen herzien worden door een nieuwe versie van de Offerte te maken. Bij het aanmaken van een Offerte worden de producten van de Opportunity gekopieerd naar de Offerte en kunnen deze in sync gehouden worden. Op deze manier ontstaan er geen discrepanties tussen de Opportunity en Offerte.

Om te zorgen dat Offertes consistent zijn in inhoud en opmaak geeft Salesforce de mogelijkheid om een Offertesjabloon toe te voegen. Hierin wordt een overzicht gegenereerd van de Producten, totalen en kan het Document gepersonaliseerd worden met Account- en Contactgegevens. Wil je meer mogelijkheden en vrijheid in het aanpassen van de inhoud en opmaak van het offertesjabloon? Dan kunnen we bijvoorbeeld Conga Composer inzetten voor offertedocumenten volledig in lijn met de huisstijl en wensen.

Genereer een pdf-document van de offerte.

Wat levert het op?

 • Door een artikelbestand te definiëren en aan te maken in Salesforce kunnen de producten aan een Opportunity en Offerte gekoppeld worden. Dit resulteert in (onder meer) de volgende voordelen:
 • Het totale Opportunity-bedrag wordt berekend aan de hand van de som en het aantal van de producten. Dit zorgt ervoor dat het totale Opportunity-bedrag nauwkeurig wordt berekend, inclusief eventuele kortingen.
 • Het gebruik van Salesforce Producten komt de gebruiksvriendelijkheid ten goede. Er hoeven op de Opportunity geen product-gerelateerde velden meer aangemaakt en ingevuld te worden om vast te leggen hoe het Opportunity-bedrag opgebouwd is.
 • Per Product kan in het artikelbestand een standaardprijs worden toegevoegd. Wanneer de producten aan de Opportunity toegevoegd worden kan de prijs indien nodig voor een specifieke Opportunity aangepast worden.
 • Gedetailleerde en meer specifieke inzichten in je verkopen. Het is mogelijk te rapporteren op de omzetten per Product of Productcategorie. Denk hierbij aan:
  • Prognotiseer op het niveau van productcategorie of product.
  • Krijg inzicht in de verkochte productmix van een verkoper. Is deze uit balans, dan heeft deze persoon wellicht training nodig voor bepaalde producten.
  • Houdt controle op de kortingen die per product worden toegepast.
 • Het standaardiseren van Offertegeneratie middels het gebruik van templates zodat iedere verkoopmedewerker offertes uitbrengt in dezelfde opmaak en styling.

Overtuigd en benieuwd hoe dit voor jouw organisatie kan werken? Nog niet helemaal overtuigd maar toch nieuwsgierig? Neem eens contact met ons op, we denken graag mee.

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Business Intelligence. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Business Intelligence (BI) is het technologie gedreven proces van gegevensanalyse dat bedrijven in staat stelt om waardevolle inzichten te halen uit hun gegevens. BI-oplossingen kunnen helpen bij het verzamelen, analyseren en presenteren van bedrijfsgegevens om betere beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behalen.

BI richt zich op het verzamelen, analyseren en presenteren van historische en huidige gegevens om bedrijfsprestaties te meten en te rapporteren. BA daarentegen richt zich meer op het voorspellen van toekomstige trends en mogelijkheden door geavanceerde analysemethoden en -modellen toe te passen op gegevens.

Het gebruik van BI-oplossingen kan bedrijven helpen om hun prestaties te verbeteren, betere beslissingen te nemen en concurrerend te blijven. Het kan hen helpen om inzicht te krijgen in klantgedrag, trends te identificeren, kosten te verlagen, de efficiëntie te verbeteren en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

Growteq biedt verschillende BI-oplossingen aan, waaronder Power BI van Microsoft, QlikView en Qlik Sense, Tableau en SAP BusinessObjects. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen sterke punten en functies, en kan worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf.

Ja, Growteq kan bedrijven helpen bij het implementeren van BI-oplossingen door het bieden van strategisch advies, consultancy en implementatiediensten. Ze werken samen met klanten om oplossingen op maat te maken die aan hun specifieke behoeften voldoen en hen helpen om waarde te halen uit hun gegevens.

De kosten van BI-oplossingen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de omvang van de implementatie en de gekozen oplossing. Growteq werkt samen met klanten om oplossingen te vinden die passen bij hun budget en behoeften. De voordelen van het gebruik van BI-oplossingen kunnen echter vaak opwegen tegen de kosten, omdat ze bedrijven kunnen helpen om hun prestaties te verbeteren en hun concurrentievoordeel te behalen.

De implementatie van een BI-oplossing omvat meestal de volgende stappen:

 • Definiëren van de doelstellingen en vereisten van het BI-project
 • Verzamelen en integreren van relevante gegevens uit verschillende bronnen
 • Het ontwikkelen van een datawarehouse om de gegevens op te slaan in een logisch model
 • Implementatie van dashboards, KPI’s en visualisatie voor gegevenspresentatie
 • Training van medewerkers
 • Continue monitoring en optimalisatie van de BI oplossing

BI maakt verschillende soorten analyses mogelijk, waaronder:

 • Descriptive analyse: Hierbij worden historische gegevens gebruikt om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd.
 • Diagnostische analyse: Hierbij wordt onderzocht waarom bepaalde gebeurtenissen of trends zich hebben voorgedaan
 • Voorspellende analyses: Hierbij worden gegevens en modellen gebruikt om toekomstige gebeurtenissen en trends te kunnen voorspellen
 • Prescriptive analyse: Hierbij worden aanbevelingen gedaan over mogelijke acties op basis van analyse en voorspelling

Enkele populaire BI-tools zijn o.a.:

 • Microsoft Power BI
 • QlikView
 • Qlik Sense
 • Tableau
 • MicroStrategy
 • IBM Cognos

Business Intelligence (BI) kan gegevens uit verschillende bronnen gebruiken, zoals:

 • Interne databases en systemen (bijv. CRM-systemen, ERP-systemen)
 • Externe gegevensbronnen (bijv. marktonderzoekgegevens, sociale media)
 • Gestructureerde gegevens (bijvoorbeeld databases en spreadsheets)
 • Ongestructureerde gegevens (bijv. tekstuele gegevens, e-mails, logboeken etc.)
 • Big data-bronnen (bijv. sensorgegevens, weblogs)

Growteq heeft ervaring met al deze bronnen.

Selfservice BI verwijst naar het vermogen van niet-technische gebruikers om zelfstandig gegevens te verkennen, te analyseren en rapporten en dashboards te maken met behulp van gebruiksvriendelijke BI-tools. Enkele voordelen van selfservice BI zijn o.a.:

 • Verminderde afhankelijkheid van IT-afdelingen voor rapportage en analyses
 • Snellere besluitvorming doordat gebruikers direct toegang hebben tot benodigde gegevens
 • Verhoogde flexibiliteit en aanpasbaarheid bij het verkennen van gegevens
 • Stimuleert gegeven gestuurde cultuur binnen de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!