Blockchain: een introductie

In deze blog wordt er in het kort beschreven wat een blockchain is en onder welke omstandigheden een blockchain oplossingen kan bieden voor verschillende problemen. Deze blog gaat niet diep in op de techniek. Het doel is om een grof beeld schetsen van de mogelijkheden van de technologie.

Wat is een blockchain?

Blockchain is een technologie die gebruikers de mogelijkheid geeft om gevoelige data, die niet gewijzigd mag worden, op te slaan. Het kan gebruikt worden om transacties af te handelen tussen mensen zonder dat een bank of externe partij vereist is.
Een blockchain is eigenlijk niet meer dan een rij van blokken die in geval van de bitcoin blockchain volgende data bevatten:

  • De data die opgeslagen wordt (dit verschilt per gebruiksvoorbeeld).
  • Het ID van het vorige blok.
  • De tijd waarop het blok is aangemaakt.

Wat zijn de eigenschappen van een blockchain?

De eigenschappen van een blockchain verschillen per type. In mijn voorbeeld gebruik ik de bitcoin blockchain aangezien deze het populairst is.

Niet te hacken
Het blockchain ecosysteem is zo opgebouwd dat het niet te hacken is. Alle blokken in de blockchain zijn verbonden door middel van een ID. Als je een blok zou willen hacken moet je alle blokken in de chain alleemaal tegelijkertijd hacken op verschillende computers.

Onveranderlijk
Data op de blockchain is niet aan te passen. Zodra het er staat kan de data niet meer aangepast worden.  Dit is ideaal voor sommige use-cases, denk dan aan banktransacties of het vastleggen van eigendommen.

Geen tussenpersoon nodig (peer-to-peer)
Als jij geld overmaakt naar een rekening van een familielid dan verloopt de transactie via een bank. Met een peer-to-peer verbinding gaat de transactie van een persoon direct naar de andere persoon zonder een middelman. De transactie wordt geverifieerd door miners die voor dat werk gecompenseerd worden.

Gedecentraliseerd
Een erg groot voordeel van bitcoin is dat het niet beïnvloed kan worden door groepen, overheden of nieuws maatschappijen. Het is gedecentraliseerd.

In welke omstandigheden kan een blockchain toegepast worden?

Blockchain technologie is nog redelijk nieuw en wordt nog steeds doorontwikkeld. Het is daarom ook geen oplossing voor alle problemen. Het kan daarentegen wel oplossingen bieden voor een aantal grote problemen in de wereld. Hieronder een aantal:

  • Eigenschappen van een blockchain zijn dat deze niet gehackt kan worden en onveranderlijk is. Dit is ideaal voor het vastleggen van een eigendom. Als jij een stuk land koopt dan is het belangrijk dat niemand anders niet hetzelfde stuk land kan bezitten. Je kan deze informatie vast leggen op een blockchain.
  • Wanneer je geld wilt overmaken naar een familielid in een ander land dan kan die transactie soms lang duren. Het geld moet door de bank gevalideerd worden, je betaalt veel transactiekosten voor internationale transacties en de ontvanger weet vaak niet wanneer het geld zal aankomen. Door het gebruik van digitaal geld (bitcoin) kunnen mensen geld overmaken naar iedereen in de wereld in ongeveer 1 uur. Dit hele proces kost vervolgens ongeveer 1% aan transactiekosten.
  • Artiesten en content creators worden weer de baas over hun eigen content. Door middel van een blockchain leggen ze vast dat zij de eigenaar zijn van die content. Als iemand bijvoorbeeld naar een nummer wil luisteren dan is dat gratis. Als iemand van dat nummer een ringtone wil maken dan is dat 1 euro en staan de rechten daarvoor beschreven. Alle opbrengsten gaan vervolgens direct naar de eigenaar van het nummer. Een middelman zoals een platenmaatschappij of streamingservice is dan niet meer vereist.

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches.
Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!