Salesforce versus HubSpot: wat zijn hun sterke en zwakke punten?

Salesforce en HubSpot zijn beide krachtige CRM-systemen die bedrijven helpen bij het beheren van hun klantrelaties. Hoewel ze beide gericht zijn op klantbeheer, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee systemen.

Salesforce is een oplossing die bedrijven helpt bij het beheren van hun sales, marketing, service- en commerciële activiteiten. Het biedt een compleet pakket aan functies voor klantrelatiebeheer, zoals contactbeheer, accountbeheer, leadgeneratie en -volgen, campagnemonitoring en rapportage.

HubSpot, aan de andere kant, is een all-in-one CRM- en marketingplatform dat bedrijven helpt bij het groeien van hun klantenbestand. Het biedt ook functies voor contactbeheer, leadgeneratie en -volgen, e-mailmarketing, sociale media-integratie en analytics.

Growteq kent beide oplossingen erg goed. Doordat we beide regelmatig implementeren kennen we hun zwaktes en sterktes. Vaak wordt er gezegd dat Salesforce duur en uitgebreid is in functionaliteiten. En het zou daarom vooral geschikt is voor ondernemingen met grote sales- en marketingteams. Vanuit diezelfde redeneertrant zou HubSpot dan beter zijn voor MKB-bedrijven die op zoek zijn naar een eenvoudige en gebruiksvriendelijke oplossing voor hun CRM- en marketingbehoeften.

Wij delen dat standpunt echter niet. Beide systemen hebben hun eigen unieke voordelen en het hangt af van de specifieke behoeften van een bedrijf welk systeem het beste geschikt is. We adviseren daarom altijd om bij een CRM-selectie eerste je eigen business-behoeften in kaart te brengen. Deze kun je vervolgens ‘mappen’ naar functionaliteiten die wel of juist niet in een van beide systemen zitten. Om de bedrijven te helpen die zich voor 2024 oriënteren op CRM-systemen,  zetten we de grootste verschillen op een rij.

Functionaliteiten Salesforce

Er zijn een aantal functionaliteiten die in Salesforce beschikbaar zijn, maar niet (of beperkter) in HubSpot:

 1. CRM: Salesforce biedt uitgebreide CRM-functionaliteiten voor het beheren van klantrelaties, zoals contactbeheer, accountbeheer, leads en opportunities.
 2. Aangepaste velden en objecten: Salesforce biedt de mogelijkheid om aangepaste velden en objecten toe te voegen, waardoor het mogelijk is om gegevens op te slaan die specifiek zijn voor uw bedrijf.
 3. Aangepaste rapporten en dashboards: Salesforce biedt de mogelijkheid om aangepaste rapporten en dashboards te maken, zodat u gegevens kunt analyseren die specifiek zijn voor uw bedrijf.
 4. Aangepaste workflows: Salesforce biedt de mogelijkheid om aangepaste workflows te creëren, waardoor het mogelijk is om automatisch taken of acties uit te voeren op basis van specifieke gebeurtenissen of triggers.
 5. Aangepaste apps: Salesforce biedt een app-bouwer waarmee u aangepaste apps kunt maken die specifiek zijn voor uw bedrijf.
 6. Geavanceerde analyse en forecasting: Salesforce biedt geavanceerde analyse- en forecastingtools voor het voorspellen van de toekomstige verkoop, zoals Sales Cloud Einstein.
 7. Geavanceerde beveiligings- en toegangsbeheer: Salesforce biedt geavanceerde beveiligings- en toegangsbeheeropties, waarmee u de toegang tot gegevens en systemen kunt beperken voor specifieke gebruikers of groepen.

Functionaliteiten Hubspot

Anderzijds zijn er een aantal functionaliteiten die in HubSpot beschikbaar zijn, maar niet (of beperkter) in Salesforce:

 1. Inbound marketing: HubSpot biedt uitgebreide functionaliteiten voor inbound marketing, zoals SEO, bloggen, social media, e-mailmarketing en leadgeneratie.
 2. Marketing automation: HubSpot biedt uitgebreide functionaliteiten voor marketing automation, zoals het maken van workflows, leadnurturing en leadscoring.
 3. Website-analyse: HubSpot biedt inzicht in de prestaties van de website, zoals bezoekersgedrag, conversie-analyse en zoekwoordanalyse.
 4. Chatbots en conversational marketing: HubSpot biedt de mogelijkheid om chatbots te maken en conversational marketing te doen, waardoor het mogelijk is om interactie te hebben met bezoekers op de website.
 5. A/B-testen: HubSpot biedt de mogelijkheid om A/B-testen uit te voeren voor verschillende elementen van de website, zoals knoppen, formulieren of landingspagina’s.
 6. E-commerce: HubSpot biedt e-commerce functionaliteiten, zoals integratie met webshops, productcatalogusbeheer, en verkoop- en klantanalyse.
 7. Video marketing: HubSpot biedt functionaliteiten voor video marketing, zoals video hosting, videoseo, en video-analyse.

De behoeften van uw organisatie

Het belangrijkste is dat u kijkt naar wat uw organisatie nodig heeft. Daar kunt vervolgens de bovenstaande lijstjes met verschillen naast leggen. Ter afsluiting nog een aantal tips om tot een goede keuze tussen Salesforce en HubSpot te komen:

 1. Definiëer uw behoeften: Het is belangrijk om uw specifieke behoeften te definiëren. Denk na over de functies die u nodig of juist niet nodig heeft, zoals contactbeheer, accountbeheer, leads, opportunities, verkoopanalyse, marketing automation, en integraties met andere systemen.
 2. Overweeg de flexibiliteit: Overweeg hoe flexibel het systeem is en of het past bij de toekomstige groei van uw bedrijf. Denk daarbij ook aan aanpalende domeinen zoals (field) Service, Klantportalen en hoeveel gebruikers er op het systeem zullen werken.
 3. Contact een Salesforce of HubSpot implementatiepartner: Online is er veel informatie te vinden maar echt aansluiting op uw bedrijfssituatie krijg je er niet. Ook worden online alleen de standaard catalogusprijzen (licentie listprijzen) vermeld en ontvangt u geen advies in welke mix u licenties het beste in kunt zetten. Een goede mix aan licenties en scherpe prijzen kunnen het verschil in een business case maken.
 4. Vraag om een demo: Een goede demo geeft inzicht in de functionaliteiten van het systeem en beidt ook de mogelijkheid de verschillen tussen HubSpot en Salesforce te analyseren.

Meer weten over onze oplossingen?

Onze consultants hebben veel ervaring binnen een grote verscheidenheid aan branches. Eens verder brainstormen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Maak kennis met onze specialist Arnoud van der Heiden.

Wellicht herkent u een van deze vraagstukken.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgedaan met Salesforce. Wij staan ook u graag te woord bij vragen of opmerkingen.

Salesforce is een Cloud gebaseerd softwareplatform dat organisaties helpt om hun verkoop, marketing en klantenservice te beheren en te automatiseren. Het kan een groot verschil maken in de manier waarop uw bedrijf zakendoet, zoals meer inzicht krijgen in de behoeften van uw klanten en uw salesproces stroomlijnen.

Growteq is een gecertificeerde Salesforce-partner met een team van ervaren consultants die de implementatie van Salesforce kunnen begeleiden. Ze hebben een bewezen trackrecord in het succesvol implementeren van Salesforce-oplossingen en bieden ondersteuning tijdens en na de implementatie. 

Een Salesforce-implementatie is het proces waarbij Salesforce wordt geïntegreerd in uw bedrijfsprocessen. Dit omvat onder meer het configureren van Salesforce om aan uw specifieke bedrijfsbehoeften te voldoen, het migreren van gegevens en het trainen van uw personeel om de nieuwe software te gebruiken. 

De duur van een Salesforce-implementatie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw organisatie en de complexiteit van uw bedrijfsprocessen. Een typische implementatie duurt echter tussen de drie en zes maanden. 

De kosten van een Salesforce-implementatie kunnen variëren afhankelijk van de grootte van uw organisatie en de complexiteit van uw bedrijfsprocessen. Growteq biedt verschillende pakketten aan om aan de behoeften van verschillende klanten te voldoen. 

Ja, Salesforce is ontworpen om intuïtief en gebruiksvriendelijk te zijn. Bovendien biedt Growteq training en ondersteuning aan om ervoor te zorgen dat uw personeel de software goed begrijpt en kan gebruiken. 

Growteq biedt verschillende soorten ondersteuning, waaronder onderhoud, training en voortdurende ondersteuning voor het oplossen van problemen en het aanpassen van Salesforce aan uw veranderende bedrijfsbehoeften. 

Om te beginnen met de implementatie van Salesforce kunt u contact opnemen met Growteq om een afspraak te maken voor een gratis consult. Ze zullen u helpen bij het begrijpen van uw bedrijfsbehoeften en u adviseren over de beste manier om Salesforce te implementeren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Categorieën

Vragen?

Onze specialisten geven graag antwoord op uw vragen!